Oliebollenmix over? 5 heerlijke recepten
Heb je een of meer pakken oliebollenmix over en kun je voorlopig geen oliebollen meer zien?
Geen probleem. In dit artikel vind je maar liefst 5 overheerlijke recepten met oliebollenmix.
Ook voor halfvolle pakken is er een oplossing. Onderaan vind je ook recepten voor restjes oliebollenmix. De minimale hoeveelheid is 100 gram.
Er zit vast wel iets bij wat je lekker vindt!
1. Zachte wafels
Hiervoor heb je nodig:
- 1 pak oliebollenmix van 500 gram
- een wafelijzer
- 100 gram gesmolten boter
- 750 ml handwarm water
- eventueel 250 gram rozijnen
- eventueel poedersuiker
Zo maak je zachte wafels van oliebollenmix:
Wil je wafels met rozijnen? Wel de rozijnen dan een kwartier lang in warm water. Spoel ze af met behulp van een vergiet of zeef en dep ze droog met een theedoek of keukenpapier.
Meng de boter, het water en de oliebollenmix in een kom. Gebruik eventueel een garde wanneer het beslag klontert. Zodra je een mooi beslag hebt roer je de gewelde rozijnen erdoor. Meng goed en laat het beslag zo’n 3 kwartier rijzen.
Verwarm het wafelijzer voor en schep wat beslag in het midden van het wafelijzer. Klem het wafelijzer goed dicht en bak elke wafel zo’n 3-4 minuten. Het is de eerste 3-4 wafels altijd even testen hoe veel beslag er precies in moet en hoe lang de wafels moeten bakken.
De wafels zijn van zichzelf niet zo zoet, zeker als je geen rozijnen gebruikt. Daarom kan een beetje poedersuiker erover erg lekker zijn wanneer je van zoet houdt.
De wafels blijven in de koelkast zo´n 2 dagen goed.
Eet smakelijk!
2. Pannenkoeken
Hiervoor heb je nodig:
- 1 pak oliebollenmix van 500 gram
- 1 of 2 pannen om in te bakken (twee gaat sneller)
- 750 ml melk
- 3 eieren
- wat boter of olie om in te bakken
Zo maak je pannenkoeken van oliebollenmix:
Meng de oliebollenmix en de melk met een garde zodat je een glad beslag krijgt zonder klontjes. Daarna voeg je de eieren een voor een toe.
Verwarm een pan op middelhoog vuur en voeg wat boter/olie toe om in te bakken. Schep daarna wat beslag in de pan, til de pan op en beweeg deze wat heen en weer zodat het beslag zich mooi over de bodem verspreidt.
Zodra de bovenkant van het beslag gestold is kun je de pannenkoek omdraaien. Bak ook de andere kant lichtbruin en stapel de pannenkoeken op tussen twee borden, zo blijven ze wat langer warm.
Tips
- Met pannenkoeken kun je eindeloos variëren. Je kunt bijvoorbeeld allerlei soorten fruit door het beslag mengen: stukjes banaan, ananas, ontpitte kersen, bosbessen, appel, noem maar op
- Voor een hartige variant strooi je na het omdraaien wat geraspte kaas over de pannenkoek zodat deze smelt. Ook kun je fijngehakte wokgroenten, zaden of pitten toevoegen. Voor spekpannekoeken bak je eerst paar plakjes spek in de pan en giet je daarna het beslag erover
Eet smakelijk!
3. Krentenbrood
Hiervoor heb je nodig:
- 1 pak oliebollenmix van 500 gram
- 300 ml handwarm water
- 350 gram krenten of rozijnen
- eventueel spijs voor de vulling
Zo maak je krentenbrood van oliebollemmix:
Wel de rozijnen een kwartier lang in warm water. Spoel ze af met behulp van een vergiet of zeef en dep ze droog met een theedoek of keukenpapier.
Meng de oliebollenmix met het water en kneed het tot een soepel deeg. Dit gaat het best met een mixer met deeghaken of in een keukenmachine, maar het kan ook prima met je handen. Laat het deeg daarna 1 uur afgedekt rijzen.
Kneed de krenten of rozijnen door het deeg en laat het deeg nog een half uur narijzen.
Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven: 180, gasoven: stand 4-5)
Wil je een vulling van spijs? Verdeel het deeg dan in twee gelijke porties. Met de eerste helft bedek je de bodem van het bakblik. Daarna rol je het spijs uit tot een rol die bijna net zo lang is als het bakblik. Deze rol leg je op het deeg. Daarna bedek je de rol spijs met de andere helft van het deeg.
Bak het krentenbrood in een ingevette bakvorm in 40-50 minuten gaar en bruin.
Tip
- Je kunt ook 100-150 gram walnoten en/of hazelnoten toevoegen aan het deeg
Eet smakelijk!
Restje oliebollenmix over?
Heb je geen vol pak meer, maar nog wel een restje oliebollenmix over? Onderstaande recepten zijn voor hoeveelheden vanaf 100 gram.
4. Appelbeignets
Hiervoor heb je nodig:
- 100 gram oliebollenmix (in een pak zit 500 gram)
- 150 ml melk
- 4 appels, bij voorkeur goudreinetten
- 25 gram suiker
- 3 theelepels kaneel
Zo maak je appelbeignets van oliebollenmix:
Meng suiker en kaneel in een kommetje. Snijd de appels doormidden, verwijder het klokhuis en snijd ze in dikke plakken. Doe de appelschijven in een grote kom en strooi daar het suiker en kaneelmengsel overheen. Goed mengen.
Doe de oliebollenmix en de melk in een beslagkom en roer met de garde tot het beslag glad is. Voeg daarna de appelschijven toe.
Verhit een dikke laag olie in een koekenpan en bak de appelschijven aan beide kanten goudbruin. Frituren kan ook (190 graden).
Eet smakelijk!
5. Gebakken banaan (pisang goreng)
Hiervoor heb je nodig:
- 100 gram oliebollenmix (in een pak zit 500 gram)
- 200 ml melk
- 3 bananen
- eventueel kaneel
Zo maak je gebakken bananen (pisang goreng) van oliebollenmix:
Meng de oliebollenmix met een garde met de melk. Pel de bananen en snijd deze in de lengte door de helft. Snijd de helften daarna in 3 gelijke stukken. Per banaan krijg je zo dus 6 stukken. Bestrooi eventueel met een beetje kaneel.
Haal de stukken banaan door het beslag en bak ze in een koekenpan aan beide zijden goudbruin. Frituren kan ook (190 graden).
Eet smakelijk!
Nog meer tips voor oliebollenmix
Wat doe jij met pakken oliebollenmix die over zijn? Heb jij nog leuke andere recepten die je met ons wilt delen? Laat het hieronder weten!
Leuke recepten en lekker recepten
Bedankt voor deze oliebollen recepten. Lekker voor de feestdagen!
Me oliebollenmix
Wil niet rijzen .
Wat nu ?
Dit kan twee oorzaken hebben: de mix is over datum, waardoor de gist niet meer werkt. Of je hebt de mix met koud ipv handwarm water gemengd. Hierdoor wordt de gist niet geactiveerd.
Als je overdatum pakken hebt,gewoon er een zakje gist bij doen,werkt super