Besparen op boodschappen
|

Geld besparen op je boodschappen

Boodschappen doen hoort er nou eenmaal bij. Sommigen vinden het zelfs heerlijk. Maar als je je best doet om zuinig aan te doen en toch elke keer naar adem moet happen zodra je het totaalbedrag hoort dan wordt het tijd voor actie.

Er zijn namelijk genoeg manieren om geld te besparen op je boodschappen. Hier vind je een lijst met meer dan 17 tips hoe je meer geld kunt overhouden na het boodschappen doen.

Deze tips zijn gebaseerd op mijn eigen ervaring met zuinig leven en besparen. Je kunt deze tips ze direct toepassen. Kies wat bij jou past en laat weten hoeveel geld je ermee bespaard hebt. Veel succes!

1. Hou je uitgaven bij

Hou om te beginnen eens bij wat je per week uitgeeft aan boodschappen. Dit geeft je inzicht in je uitgaven. En het is ook ontzettend leuk om te zien wat je startpunt is, dus wat je nu uitgeeft. En om dat over een paar maanden te kunnen vergelijken met hoeveel zuiniger je dan leeft en hoeveel geld je dus bespaard hebt!

Doe mee met boodschappenonderzoek bij GFK.
Hier kun je gratis cadeaubonnen verdienen met het scannen van je boodschappen.
Start meteen met verdienen

2. Betaal contant

Vroeger deden we niet anders. Maar tegenwoordig betalen veel mensen hun boodschappen met hun pinpas. Superhandig, want op die manier hoef je niet steeds te pinnen en heb je geen gedoe met wisselgeld.

Maar het grote nadeel is dat je met zo’n plastic pasje een stuk minder gevoel hebt bij geld en hoeveel iets kost. Ook raak je makkelijk het overzicht kwijt over hoeveel je uitgeeft.

3. Weekbudget

Geef jezelf in het begin een vast weekbudget. Dit is even wennen, maar het helpt je om bewuster te worden van je uitgaven. Als je in het begin van de week zuinig aan doet heb je op het laatst nog wat meer ruimte.

Zodra je er weer wat meer feeling voor krijgt kun je overgaan op een maandbudget.

4. Neem een klantenkaart

Shop je bij een vaste supermarkt? Neem dan een klantenkaart. Ja het is weer een extra pasje in je portemonnee. Maar het voordeel is dat je met een klantenkaart vaak recht hebt op extra kortingen. Bovendien kun je bij enkele supermarkten zogenaamde ‘koopzegels’ kopen waarop je bij inleveren weer wat extra rente krijgt.

Klein addertje onder het gras: in ruil daarvoor wordt bijgehouden welke boodschappen je koopt. Maar als elke eurocent telt kan het besparen van geld tijdelijk belangrijker zijn dan je privacy.

5. Hou de aanbiedingen in de gaten

Is er iets in de aanbieding? Koop er dan meer van. Maar let op: aanbiedingen zijn er vaak ook om jou te verleiden iets aan te schaffen wat je anders niet snel in huis zou halen. Koop dus alleen producten in de aanbieding die je normaal ook zou kopen.

6. Verzamel kortingsbonnen

Door kortingsbonnen te verzamelen kun je een hoop geld besparen. Er zijn zelfs hele (Amerikaanse) tv-programma’s gemaakt over mensen die extreem goed besparen op hun boodschappen. Ook in Nederland zijn er veel kansen om goedkoper boodschappen te doen dankzij couponing.

7. Prijzen vergelijken

Vergelijk eens de prijzen van boodschappen die je regelmatig koopt. Het kan heel goed zijn dat bepaalde producten flink goedkoper zijn in een andere supermarkt bij jou in de buurt. Ga er eens een avondje voor zitten, want je kunt dit heel makkelijk online checken. Herhaal dit enkele maanden later opnieuw.

8. Huismerk aanschaffen

Vaak ben je gewend aan een bepaald merk. Maar weet dat A-merken vaak duurder zijn. De keuze voor een A-merk is vaak een kwestie van gewoonte of van goede reclame, waardoor je het gevoel hebt dat het product beter is.

Probeer het huismerk gewoon eens uit en kijk of het je bevalt. Het is soms lastig prijzen vergelijken wanneer de verpakkingen in grootte verschillen. Als het goed is staat de prijs per kg er ook bij en hoef je niet zelf met een rekenmachine aan de slag.

9. Plan je boodschappen

Doe boodschappen op 1-3 vaste dagen in de week. Maak van tevoren een lijstje en bewaar deze met de datum erop. Na een paar weken weet je precies wat je op welke dag nodig hebt. Je kunt dan heel efficiënt boodschappen doen en weet precies wat je mee moet nemen.

Hoe minder vaak je in de supermarkt komt, hoe minder kans je hebt om te veel uit te geven.

10. Hou je aan je lijstje

Dit kan soms lastig zijn, maar hou je aan je lijstje! Je zult onderweg in je tocht door de supermarkt meerdere verleidingen tegenkomen. Maar wees sterk, op die manier kun je veel geld besparen. En let daarbij op de volgende valkuil:

11. Geen boodschappen doen als je honger hebt

Het is een bekende valkuil: boodschappen doen als je honger hebt. Je bent dan zo snel geneigd om toch even wat extra’s in je karretje te gooien. En weet dat de supermarkten daar ook precies op ingericht zijn: er ligt vaak wat lekkers bij de kassa.

12. Neem zelf tassen/dozen mee

Een plastic tasje kost geld. En dat is zonde, zeker als je er thuis al 10 hebt liggen omdat je zo iemand bent die altijd zijn of haar tas vergeet.

Maak er een gewoonte van om een boodschappentas mee te nemen zodra je boodschappen gaat doen. Het is een makkelijke manier van geld besparen (en ook nog eens beter voor het milieu).

Toch je tas vergeten? Neem een doosje mee uit de winkel, vaak ligt er een stapel bij de uitgang. En ben je met de auto? Rij dan met de kar naar je auto en leg de boodschappen los in je auto. Breekbare spullen leg je op de bodem en dan zo dat ze niet weg kunnen rollen.

13. Kook zelf

Afhaalvoedsel of kant en klare voeding is over het algemeen duurder en zeker ongezonder dan eten dat je zelf gekookt hebt. Probeer dus zoveel mogelijk zelf en vers te koken.

Zelf je eigen eten maken werkt stressverlagend. Zet een lekker muziekje op en gun je eventuele kinderen hun spelcomputermoment terwijl je eten maakt.

Als je voor twee dagen kookt dan hoef je maar één dag wat langer in de keuken te staan. En op zich hoeft het koken van een maaltijd geen uren in beslag te nemen.

Inspiratie voor snelle en lekkere maaltijden haal je uit Dagelijkse Kost of De Makkelijke Maaltijd.

14. Koop grotere hoeveelheden

Een pot waar twee keer zoveel in zit, is niet dubbel zo duur. Je bent dus goedkoper uit wanneer je grotere hoeveelheden koopt. Krijg je dat niet in één keer op, kook dan voor twee dagen.

15. Koken met restjes

Eet de volgende dag de restjes op, zodat je deze niet weg hoeft te gooien. Verwerk restjes van de vorige dag in een soep of nasi. Of vries ze in voor een later moment. Ook kun je de restjes van de vorige dag prima eten als (aanvulling op je) lunch.

16. Too Good To Go app installeren

Installeer de app van Too Good To Go en red hiermee boodschappen en maaltijden die anders weggegooid zouden worden. Op deze manier help je mee tegen verspilling én haal voor een klein prijsje heerlijke boodschappen en maaltijden in huis.

17. Eet eens een dag geen vlees

Vlees is duur. Sla het gerust eens een dag over. Je hoeft dan niet per se aan de vleesvervangers. Vlees kun je prima een dag vervangen door bonen of linzen. Op het internet zijn veel lekkere recepten te vinden die net zo goed vullen, maar stukken minder geld kosten.

18. Bewaar brood in de vriezer

Gooi je regelmatig brood weg? Als je je brood in de vriezer bewaart dan blijft het vers smaken. Haal eruit wat je nodig hebt en bewaar de rest diepgevroren.

Leg de plakken verspreid op je bord. Plakjes brood zijn binnen 10 minuten ontdooid. In die tijd kun je mooi koud douchen of de hond uitlaten. Brood dat je meeneemt naar school of werk kun je in bevroren toestand smeren en meenemen.

Heb je geen vriezer? Koop dan halve broden, deze zijn verhoudingsgewijs niet duurder dan hele.

19. Bespaar op wegwerpproducten

Maak je gebruik van wegwerpproducten? Probeer deze dan te vervangen door producten die je vaker dan één keer kunt gebruiken.

Denk bijvoorbeeld aan keukenpapier. Dit kun je vervangen door een vaatdoekje. Of wegwerprietjes. Deze kun je ook vervangen door een rietje dat je onbeperkt kunt gebruiken.

20. Bestel je boodschappen online

Heb je weinig tijd om boodschappen te doen? Bestel dan je boodschappen online. Dit is vooral interessant voor gezinnen, omdat je wel voor een minimumbedrag dient te bestellen (meestal 50,- per week).

Het voordeel van online bestellen is dat je je makkelijker aan je lijst kunt houden, zonder impulsaankopen te doen. Daarnaast bespaart het je ook tijd. En je ziet precies van tevoren wat je kwijt bent.

Meer bespaartips

Zo, dit waren onze tips om geld te besparen op je boodschappen. Zijn er nog tips die jij toepast en die je hier niet tussen ziet staan? Laat het hieronder weten!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.