gember

Gember bewaren? Inclusief tips voor restjes

gemberVerse gember wordt vaak in grote stukken verkocht. Meestal heb je maar een klein stukje nodig. Hierdoor blijf je altijd met een stuk gemberwortel zitten wat je niet meteen gebruikt. Gember bewaren kan op verschillende manieren.

In dit artikel lees je hoe je gember kunt bewaren, hoe lang gember goed blijft hoe je kunt zien of je bewaarde gember nog goed is, wat je kunt doen als er schimmel zit op je stuk gember en tips voor het verwerken van restjes gember.

Gember bewaren

Verse gember kun je op verschillende manieren bewaren. Hieronder vier manieren:

Buiten de koelkast

Gember kun je buiten de koelkast bewaren. In de schil blijft gember 1-2 weken goed.

In de koelkast

In de koelkast blijft gember zo’n 3 weken goed.

Invriezen

In de vriezer kun je gember zelfs tot een half jaar bewaren. De gember hoeft dan niet per se in de schil bewaard te worden. Je kunt de gember ook alvast in stukjes of plakjes snijden of zelfs raspen. Zo kun je van tevoren handige porties maken.

Drogen

Rasp de gember en spreid het uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Laat dit goed drogen op een koele plaats (dus niet in de zon!). Wil je dit sneller doen, gebruik dan een voedseldroger. Op deze manier kun je gember wel een jaar (koel, donker en droog) bewaren!

Restjes gember verwerken

Er zijn veel recepten met gember te vinden. Maar dat zijn meestal uitgebreide maaltijden. Hieronder nog een paar tips om snel restjes gember te verwerken:

gembertheeGemberthee maken

Gemberthee maak je heel makkelijk zelf. Je kunt de gember raspen of in plakjes snijden. Gebruik na het raspen een theezeefje. Giet er wat kokend water overheen, laat even trekken en drink je gemberthee met wat citroensap en eventueel een klein scheutje honing.

Gemberthee werkt goed bij grieperigheid of misselijkheid. Ook goed als anti-katermiddel na een avondje stappen.

Smoothie

Restjes gember kun je makkelijk verwerken in een smoothie. Gebruik kleine beetjes (2-3 plakjes) voor een licht pittig en verwarmend effect.

Hoe zie je of gember nog goed is?

Gember is het best wanneer deze er fris en jong uitziet. De schil is iets glanzend en niet gerimpeld.

Gember die al een tijdje ligt gaat wat rimpelen. Heb je er eerder wat van afgesneden dan is het snijvlak vaak uitgedroogd. Ook kan er hier en daar wat schimmel op zitten, vooral op het snijvlak.

Schimmelplekjes kun je er vaak af snijden met een mesje. Ruik na het afsnijden van de schimmelplekjes of het overgebleven stuk gember nog lekker kruidig ruikt. Als dat het geval is kun je de gember gewoon gebruiken.

Gember is niet goed meer als het donkerbruin van binnen is en vies ruikt.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.