Zo hou je je badkleding langer mooi
Je wilt je bikini of badpak natuurlijk graag lang mooi houden. Maar soms vervagen de kleuren al snel en vertoont je badkleding slijtplekken. Hieronder lees je een aantal tips waarmee je je badpak of bikini zo lang mogelijk mooi kunt houden.
Zonnebrandcreme
Pas op met zonnebrandcreme. Sommige stoffen en afbeeldingen kunnen verkleuren wanneer ze in aanraking komen met zonnebrandcreme. Het is het handigste om je een half uur voordat je de zon ingaat in te smeren. Na een half uur is de creme ingetrokken en kun je je badpak of bikini weer aantrekken.
Chloor
Door te zwemmen in chloorhoudende zwembaden kan je badkleding snel verkleuren, helemaal wanneer de zon er ook nog eens op schijnt. Ben je iemand die dagelijks baantjes trekt in het zwembad? Doe dit dan in een goedkoper sportief badpak en bewaar je mooie badpak voor het strand of om in te zonnen.
Wassen van je badkleding
Spoel je badpak of bikini na het zwemmen zo snel mogelijk uit. Hiermee verwijder je alvast het meeste chloor en zout. Was je badpak met de hand met een fijnwasmiddel en koud water. Je badkleding kan meestal wel in de wasmachine (let op het etiket!), maar kies dan voor een fijnwasprogramma en gebruik een fijnwasmiddel. Was je badkleding in geen geval met een gewone machine bonte was mee.
Drogen van je badpak of bikini
Wring je badkleding niet uit, maar hang het op een plaats waar het rustig uit kan druppen. Dat duurt echt niet zo lang. Wanneer dit buiten niet kan dan kun je het over de doucherail hangen of aan een rekje boven het bad.
Tips
Heb je zelf nog tips of vragen over de verzorging van je badkleding? Plaats dan een reactie!
Wat ook erg belangrijk is: ga je na het zwemmen in het zwembad ook douchen met je badpak aan? Spoel dan de shampooresten zoveel mogelijk uit je badpak terwijl je nog onder de douche staat. En spoel na het omkleden je badpak het liefst nog daar ter plekke even uit om de zeepresten te verwijderen. Sommige badpakstoffen zijn daar namelijk erg gevoelig voor.
wie heeft er voor mij een tip dat je badpak niet zo snel gaat lubberen?
Hoi, het beste is een badpak 1 of 2 maten kleiner te kopen dan je normale maat
Koop een badpak zonder elastin. Die gaan zeker 10 jaar mee. Het badpak rekt alleen iets minder mee met aan-en uittrekken, daar ben je snel aan gewend
Hoi Marian, Nou gewoon precies doen wat hierboven beschreven staat. Dus goed uitspoelen na het zwemmen en wassen met een fijnwasmiddel!
Mensen, pas op met slijtage aan je badkleding. Als je naar die zwemparadijzen gaat en veel van de glijbanen gaat dan slijt je badkleding zo binnen 2-3 weken om je lichaam weg. Vooral die wildwaterbanen zijn funest voor je mooie badkleding. Ik trek dan zelf altijd een oude bikini of badpak aan want er komen vrij snel van die slijtplekken op en dat is niet mooi als je op het strand ligt. Groetjes Jiske.
Heeft iemand ook tips om zwarte stipjes van zand uit je badkleding te krijgen? Het zwembroekje van mijn zoontje is al verpest en nu ook de bikini van mijn dochter. Het is niet het weer wat erin zit maar echt puur vies zand wat zo fijn is dat het door de buitenlaag gaat en dan blijft het hangen. Alvast bedankt Groetjes bianca
Badkleding strak (laten) houden en er met een nagelborsteltje overheen gaan!
Mijn dochter is met een natte bikine, onder haar jurk, naar huis komen fietsen. Nu is haar witte bekine verkleurd door haar rode jurkje. Hoe krijg ik het eruit? Wassen met een fijn wasmiddel hielp niet.
Wassen in de wasmachine met een colour catcher doekje erbij
Coby, dat is moeilijk, maar misschien kan je de verkleuring eruit krijgen met Shout. Even 5 minuten laten inweken en dan nogmaals wassen…
Zwemkleding heeft tegenwoordig veel te leiden. In Nederland koopt men geen zwemkleding voor het strand alleen. Vaak zwemt men actief in binnenzwembaden.
Het is onze ervaring dat er veel onduidelijkheden bestaan over hoe men het beste met zwemkleding kan omgaan. Communicatie naar de consument toe is daarbij zeer belangrijk. Het is vaak onmogelijk om dit in een paar regels kort en bondig op een aanhangkaartje te vermelden. De klacht die vaak voorkomt is het dunner worden van de stof. 99% van alle zwemkleding wordt gemaakt van een stof bestaande uit 80% polyamide en 20% elastomeer (elasthanne). Dit elastomeer zorgt er voor dat de stof elastisch is. Dit is eigenlijk een soort rubberdraad welke je het beste kunt vergelijken met een elastiekje. Het elastomeer wordt onder meer gemaakt door DuPont onder de naam Lycra en door Bayer onder de naam Dorlastan.
Dit elastomeergaren is echter zeer kwetsbaar. Chloor lijkt hierbij de grote boosdoener, doch deze is niet uitsluitend schuldig. Als het elastomeer aangetast wordt gaat dit breken. De stof verliest zijn rek en er ontstaan dunnen plekken, omdat daar het elastomeer garen is verdwenen.
De oorzaak van het aantasten van het elastomeer ligt niet alleen bij chloor. Zwemmers brengen stoffen in het water die aminozuren bevatten. Deze stoffen moeten door een voldoende hoeveelheid vrij-chloor worden afgebroken. Is er echter een tekort vrij-chloor in het zwemwater aanwezig, dan zullen deze aminozuren niet worden afgebroken maar een verbinding aangaan met het chloor. Deze verbindingen zijn de chlooramines. En juist deze chlooramines werken in op de elastomeergarens.
Spoelt men de badkleding na gebruik niet direct in schoon water uit, dus de chlooramines blijven nog te lang in het materiaal, dan zal de stof sneller worden aangetast (stof wordt dunner, de rek gaat eruit). Hoe eerder men het artikel uitspoelt des te langer duurt het voordat de stof wordt aangetast. Het is dus beter om dit ergens in een wasbak in het zwembad te doen dan het badpak op te rollen in een handdoek en dit pas thuis uit te spoelen. Vaak zit hier een te lange tijd tussen.
Hetzelfde geldt overigens voor het gebruik van haarshampoo. Deze bevatten vaak stoffen welke te agressief zijn. Shampoo is vaak ook niet ontwikkeld om met kledingstoffen in aanraking te komen. Dus eigenlijk mag men het haar niet wassen met de badkleding aan. Als dit wel gebeurt spoel het dan in ieder geval zo snel mogelijk goed uit met lauw water zodat alle shampooresten weg zijn en de stof zo min mogelijk aangetast kan worden.
Ook het gebruik van zeep in het algemeen geeft deze klachten. Elastomeer is niet geschikt om te wassen met zeep. Daarom is het verstandig om de zwemkleding alleen te spoelen met lauw water. Badkleding en lycra badkleding in het bijzonder vereisen daarom goed onderhoud: het goed uitspoelen van de badkleding direct na het zwemmen is een eerste vereiste om snelle slijtage te voorkomen. Maar, voor chloor is dit nog onvoldoende. Daarom is het noodzakelijk dat de badkleding direct na het zwemmen uitgewassen wordt met een fijnwasmiddel., hanteer hierbij altijd de wasvoorschriften zoals omschreven op de hangtag of het label in de badkleding.
Kan rek die uit een zwempak is, weer terug in het zwempak?
Help,mijn zwembroek is een kleinbeetje te groot, Mag t niet ruilen,wat moet ik doen? Ik doe waterpolo dus t is een korte speedo,droog wassen mis.? Iemand tips?
Weet iemand hoe je kringen in je bikini kunt voorkomen? Ik heb sinds kort een nieuwe, maar helaas al het vocht wat het opneemt droogt in kringen op, ik heb hem 1 x gewassen en dan gaat het weg, ik had gehoopt dat het dan niet meer zou gaan kringen maar helaas…
Kan je het “weer” uit een badpak krijgen.
Nynke
Voorzorg
Na het gebruiken van de zwembroek is het handig deze eerst uit te wassen met handwarm kraanwater. Sommige mensen spoelen hun zwemkleding af onder de douche (doe dit zonder shampoo, dit kan de zwemkleding beschadigen). Dit zorgt ervoor dat chloor, zand of zout in de stof van de zwembroek trekt. Dit voorkomt beschadigingen aan uw zwembroek.
Wassen en drogen
Nadat de zwembroek is uitgewassen met water is het tijd om de zwembroek te wassen. U kunt de zwembroek het best wassen op de hand (of eventueel op lage temperatuur (tot max. 30 graden) in de wasmachine). Het is belangrijk om dit te doen met een vloeibaar fijnwasmiddel. Was de zwembroeken binnenstebuiten (en het liefst in een waszakje).
Het wordt afgeraden om zwembroeken in de droger te drogen. De zwembroeken kunt u het best plat of hangend laten drogen (niet op een centrale verwarming). Hierdoor kan de zwembroek rustig uitdruppelen. Ook kan u de zwembroek in open lucht en in de schaduw laten drogen (doe dit niet in de zon).
Nazorg
Berg uw zwembroeken pas op nadat deze helemaal droog zijn. Zwembroeken die nat worden opgeborgen zijn een perfect klimaat voor micro-organismen die het materiaal van de zwembroek kunnen aantasten.
Zonbescherming
Zonnebrandcrèmes kan zorgen voor verkleuring van de zwembroeken. Net aangebrachte crèmes geeft een reactie met de stof waarvan een zwembroek gemaakt is. Smeer u daarom minimaal 30 minuten voor het aantrekken van uw zwembroek in. Hierdoor krijgt de zonnebrandcrème genoeg tijd om in de huid te trekken.
Andere tips:
Met witte of licht gekleurde zwembroeken kun je beter niet zwemmen in natuurwater.
Neem uw vochtige zwembroeken niet mee in een plastic (luchtdichte) tas.
Door de ruwe oppervlakten van zwembad-attracties kan er schade ontstaan aan uw zwembroek (denk aan ruwe zwembadranden).
Vermijd glijbanen, die zorgen namelijk voor schroeiplekken op uw zwembroek. Ook gaat het materiaal pillen door de wrijving die ontstaat.
Transpiratie kan door zuren de stof van zwemkleding aantasten. Wissel daarom regelmatig af met zwemkleding.
Vorig jaar heb ik een Adidas badpak gekocht. In verband met revalidatie kon ik alleen maar zwemmen. Dat heb ik ongeveer 40 keer gedaan, max. 1 uur per keer in een binnenzwembad. Daarna ontstond al slijtage!
Met dit badpak ben ik niet in de zon geweest en heel soms was ik mijn haar met biologische shampoo. Ik heb iedere keer met lauw water gedoucht en meteen thuis in koud/lauw water laten weken. Daarna niet wringen maar ophangen en laten drogen.
Nu heb ik binnen een jaar al dat het elastiek in kleine witte puntjes loslaat (die achterblijven op mijn huid) en zijn er doorzichtige plekken ontstaan onder en boven de borsten, op de rug en in het kruis is het dun. Het is voor mij echt onbegrijpelijk dat een badpak van Adidas van €60,- al binnen een jaar versleten is.
Heeft iemand ervaring met slijtage van een badpak? Hoe lang mag een badpak meegaan als je deze volgens het boekje behandelt?
Mag je een badpak, na het wassen op een kort programma in de wasmachine, behandelen met een wasverzachter?
Dit omdat ik het samen met de handdoek was.
hang je badpak ondersteboven (met kruis naar boven dus)
hang je badpak ondersteboven (met kruis naar boven dus)