hond verzorging

Tips voor de verzorging van je hond

hond verzorgingVeel mensen hebben gedurende een periode in hun leven samengeleefd met een hond. Een hond is een heel fijn en gezellig huisdier. Met de juiste verzorging voelt een hond zich fijn en zal minder snel gezondheidsproblemen krijgen.

Hieronder vind je een aantal tips voor een goede verzorging van je hond.

 

Voeding

Puppies hebben behoefte aan hele andere voedingsstoffen dan oudere honden. Naarmate de leeftijd van de hond vordert, verandert ook de behoefte aan bepaalde voedingsstoffen. De meeste merken hondenvoer houden hier rekening mee in hun assortiment.

Koop voeding die is afgestemd op de voedingsbehoeften van je hond. Veel merken maken onderscheid tussen puppy’s, volwassen honden en senioren. Let hierbij ook op de aanbevolen hoeveelheden. Deze staan op de verpakking vermeld en zijn bedoeld als richtlijn.

Hou de conditie en het gewicht van je hond in de gaten en pas zo nodig de hoeveelheid voer aan.

De meeste merken bieden zowel droog- als natvoer aan voor je hond. Beide soorten voer bevatten genoeg voedingsstoffen. Zorg daarnaast dat er altijd een bak vers drinkwater beschikbaar is voor je hond.

 

Vacht

Borstelen van de vacht is belangrijk om dode haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Er zijn zeer veel verschillende vachtsoorten. Hieronder een overzicht van vachtsoorten en de verzorging ervan:

  • Halflange vacht (Duitse Herder): eens per week goed borstelen
  • Langharige vacht (Malteser): dagelijks borstelen en kammen
  • Krullende vacht (Poedel): dagelijks kammen en regelmatig trimmen
  • Ruwe,draadachtige vacht (Duitse Staander): eens per week goed borstelen en om de 3 maanden trimmen
  • Kortharige vacht (Dalmatiër, Rottweiler): eens per week goed borstelen met een rubberen borstel

Wanneer je je hond wast, doe dat dan met een speciale hondenshampoo. Een hondenshampoo beschermt namelijk de natuurlijke vetlaag van de huid. Was je hond ook niet te vaak, maximaal tweemaal per maand.

 

Vlooien

De verspreiding van vlooien kun je grotendeels beperken door goed te stofzuigen en het kleed of het kussen van de hond regelmatig heet te wassen zodat eitjes geen kans krijgen. Volwassen vlooien kunnen bestreden worden met een anti-vlooienmiddel. Mocht je toch last hebben van een vlooienplaag, dan is het zaak deze zo snel mogelijk te bestrijden. Bij de dierenspeciaalzaak zijn ook middelen te koop die je huis vlo-vrij maken.

 

Teken

Teken worden vaak buiten opgelopen en kunnen dragers zijn van ziekten. Controleer je hond regelmatig op teken en zeker na een boswandeling. Een eenmaal opgelopen teek kun je verwijderen met een tekentang. Daarna kun je de plek lichtjes ontsmetten. Het is belangrijk dat je niet eerst ontsmettingsmiddel op de teek aanbrengt. Deze zal daardoor eerder ziektes overbrengen.

 

Wormen

Wormen zijn te herkennen in de ontlasting. Wanneer een hond met zijn achterste over de vloer schuift is dit ook vaak een teken van wormen, deze veroorzaken namelijk jeuk. Een worminfectie krijgt een hond o.a. door vlooien, andere honden of het eten van dode dieren.

Het is belangrijk je hond regelmatig te ontwormen, hiervoor zijn diverse pilletjes en pasta’s verkrijgbaar. Het wordt aangeraden het ontwormen te combineren met een anti-vlooienbehandeling, omdat vlooien ook wormen kunnen overbrengen.

 

Beweging

De behoefte aan beweging van je hond is erg afhankelijk van het ras en van de leeftijd. Los van de dagelijkse wandelingen zijn er een aantal manieren om voor extra beweging met je hond te zorgen.

  • Spelletjes: honden vinden het heerlijk om achter een stok, bal of frisbee aan te rennen
  • Hardopen: samen met het baasje hardlopen. Bij voorkeur op onverharde paden en zorg dat de hond bij schemerachtig weer goed zichtbaar is door bijvoorbeeld een reflecterend hesje. Hou de voetkussentjes in de gaten. Die kunnen soms snel slijten op het asfalt wanneer je hond erg enthousiast is
  • Fietsen: een hond met een grote behoefte aan beweging vindt het vaak heerlijk om mee te rennen naast de fiets. Hou het tempo zo dat de hond in draf mee kan lopen. In galop is te snel

Om het bewegen leuk te houden voor jou en je hond dien je te letten op de volgende punten:

  • Niet meteen flink gaan bewegen vlak na het eten. Hierdoor kan de hond een maagverdraaiing krijgen
  • Hou de conditie van je hond in de gaten. Honden kunnen zich soms te druk maken omdat ze erg enthousiast zijn. Stop als je merkt dat je hond erg moe wordt. Let erop of je hond zijn warmte kwijt kan, vooral met warm weer
  • Zorg voor drinkwater wanneer je er voor langere tijd op uit trekt met je hond

 

Vaccinaties

Vroeger werd aangeraden de hond eens per jaar een aantal vaccinaties ineens te geven. Toch zijn vaccinaties niet altijd zonder bijwerkingen en ook niet altijd nodig. Tegenwoordig worden vaccinaties meer “op maat” gegeven.

Ras speelt hierbij een rol, maar ook de leefomstandigheden van de hond zijn van belang. Bijvoorbeeld of je hond veel zwemt of jaagt. Sowieso zijn er bepaalde vaccinaties verplicht wanneer je met je hond naar het buitenland gaat, vaak enkele weken voor de vertrekdatum. Informeer hierover tijdig bij je dierenarts.

 

Tenslotte

Een goede verzorging is erg belangrijk en kan een hoop ellende voorkomen. Verder is het belangrijk dat je je hond goed in de gaten houdt, zodat je eventuele problemen vroeg opmerkt. Een hond kan jou namelijk niet vertellen dat ie ergens last van heeft.

Let tijdens het uitlaten goed op de manier waarop je hond loopt. Buikklachten, wondjes aan poten, spier- en botproblemen uiten zich in een andere manier van lopen.

Door je hond regelmatig te aaien merk je bultjes, een droge vacht en andere onregelmatigheden eerder op.

Ogen en oren moeten schoon zijn. Mocht dit niet zo zijn, reinig deze dan met een doekje met lauwwarm water. Wanneer de viezigheid weer terugkomt kun je beter even langs de dierenarts gaan. Vaak is het iets onschuldigs wat, mits op tijd behandeld, niet tot grote problemen leidt.

Neem bij twijfel contact op met je dierenarts.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Marjan schreef:

    Nog een tip: vraag bij de aanschaf van een pup altijd aan de fokker wat voor voer de puppy krijgt. Je kunt het beste hetzelfde puppyvoer blijven geven als de fokker. Niet alleen omdat dat meestal goed hondenvoer is, maar ook omdat de darmpjes van je puppy dan niet van streek raken door het omschakelen naar ander voer.

  2. esther schreef:

    op dit moment verhaart onze hond heel erg? is dat normaal nu het voorjaar beging? en nog een vraagje hoe kun je een hond laten wennen dat hij op de gang gaat slapen want nu piept en blaft hij de boel bij elkaar!!!

  3. Hoi Esther, ja dit is normaal. De wintervacht van een hond is dikker dan de zomervacht. In het voorjaar verhaart de hond dus flink. Het helpt om een paar keer per week een borstelbeurt te geven tijdens het uitlaten bijvoorbeeld. Dat scheelt een hoop haren in huis.

  4. Hartelijk bedankt voor deze nuttige informatie! Ik heb een hondje en ik kan wel bevestigen dat hij het superleuk vindt als wij samen frisbee spelen 😉 Straks ga ik op reis voor een paar weken en ik kan niet hem meenemen daarom ben ik nu op zoek naar een goede hondenpension. Hopelijk zal ik een goed eentje vinden en daar Tom ook leuk zal kunnen spelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.