vlooien bestrijden

Vlooien in huis? Weg ermee!

vlooien bestrijdenVlooien zijn nare, hardnekkige, vieze kriebelbeestjes en je komt ze –vooral tijdens de warmere dagen- vaker tegen dan je lief zou zijn.

Vooral als je huisdieren hebt, zijn vlooien een vaak terugkerend probleem waar je te allen tijde rekening mee moet houden.

 

Heb je last van vlooien in huis?

Dit is iets wat je –vanzelfsprekend- vooraf vast moet kunnen stellen alvorens je overgaat tot keiharde actie. Zelfs ondanks een regelmatige preventieve anti-vlooienkuur bij je kat of hond, kan het zo zijn dat je ongemerkt toch nog slachtoffer wordt van deze springende terroristen.

 

Controleer je huisdier(en) op vlooien

Katten of honden geven vaak de eerste redenen tot twijfel, door middel van overmatig krabben en onrustig gedrag. Met een vlooienkam achterhaal je gemakkelijk of de boosdoener hem zit in vlooien, of dat een dierarts meer onderzoek dient te doen naar een andere oorzaak van de jeuk.

 

Controleer je huis op vlooien

Of je een vlooienplaag in huis hebt valt over het algemeen niet heel gemakkelijk vast te stellen en hoewel een vlo die tegen je blote been opspringt je het gevoel kan geven dat je hele huis onmiddellijk ontsmet moet worden, is het verstandig om dit nog even achterwege te laten. In ieder geval tot er iets van zekerheid is geboden. Eén zwaluw betekent namelijk nog geen zomer.

Een leuke tip om vast te stellen dat je echt last hebt van vlooien:

Zet in elke kamer een diep bord met daarin een brandend waxinelichtje met en een beetje afwasmiddel met water eromheen. Sluit de deur, de ramen en laat het kaarsje (op de vloer) in de kamer staan. Vlooien worden aangetrokken door de kleurige reflectie van de kaars in het water en springen als het ware hun dood tegemoet.  Twee vliegen.., ehh, vlooien in één klap, zou je kunnen zeggen.

 

Vlooien bestrijden

Indien je één van de ongelukkigen bent die toch echt kampt met vlooien in zijn of haar woning, dan is direct actie ondernemen noodzakelijk. Vlooien vermenigvuldigen zich namelijk in een tempo dat nauwelijks bij te houden is.

Begin dus (na het behandelen van AL je huisdieren tegelijkertijd) met het stofzuigen van de vloer, de tapijten, hoeken, randen, matten enzovoorts. Laat geen hoekje onbenut en het is zelfs verstandig om je auto te onderwerpen aan een goede was en uitzuigbeurt. Grote kans dat je meer dan één verstekeling hebt genoten toen je op weg ging naar het werk en deze verstekelingen leggen jammer genoeg graag eitjes in een broeierige bolide.

Kleding, beddengoed en overige wasbare zaken kun je het beste heet wassen, met een beetje schoonmaakazijn in het zeepbakje (vlooien hebben hier een hekel aan en kruipen daarmee uit de gewassen kleding).

Het klinkt rigoureus om alles aan te pakken, maar vergis je niet: Elk plekje waar vlooien zich verscholen kunnen houden, worden door deze pietepeuterige, meesters in verstoppertje spelen benut.

Let op: Laat het dweilen liever even achterwege. Vlooien zijn namelijk gek op vocht en zullen hierdoor alleen maar sneller aan het fokken slaan.

 

Welk bestrijdingsmiddel tegen vlooien?

Hierna is het de hoogste tijd om “The Terminator” uit te gaan hangen, maar je zal het zonder Arnold Schwarzenegger moeten doen (helaas).

En of het nu gaat om de woning, of om de huisdieren… Er zijn meerdere bestrijdingsvormen op de markt, en het is belangrijk om uit te zoeken wat voor jou het beste werkt. Zo kun je kiezen tussen chemische middelen en natuurlijke oplossingen tegen de ongewenste huis(dier)bezetters.

Chemische producten hebben over het algemeen de meeste slagingskans, maar bij een milde ‘vlooienplaag’, kunnen ook de meer omgevingsvriendelijke alternatieven volstaan. Zoals schoonmaakazijn bijvoorbeeld.

Gulzige toediening in de hoeken en gaten van het huis zorgt ervoor dat de beestjes tevoorschijn komen en geven jou hiermee de kans om letterlijk de bezem door het huis te halen.

 

Vlooienspray

Indien je gaat voor een grondige, effectieve bestrijding dan sluit je het reinigingsritueel af met een anti-vlooienspray. Lees goed de gebruiksaanwijzing; vaak moeten jij en je huisdieren even een uurtje naar buiten om het middel goed in te laten werken. Daarna dien je nog even goed te ventileren. En klaar, je huis is weer vlo-vrij!

Zorg dat je huis vrij van vlooien blijft door je huisdieren (zeker in de zomermaanden) preventief te behandelen met een middel tegen vlooien. Je kunt hiervoor het beste je dierenarts om advies vragen, omdat niet elk middel tegen vlooien even goed werkt. En er zijn ook middelen die je liever vermijdt met kleine kinderen in huis.

 

Jouw ervaringen

Welke methode heb jij gebruikt om de vlooien in je huis en op je huisdieren te bestrijden? Over welke middelen ben je tevreden en welke zou je afraden? Laat het hieronder weten!

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Bij ons blijft het steeds weer terugkomen. Niet in grote getallen maar toch steeds weer een paar. Om moedeloos van te worden. Onze kat krijgt elke maand een middel en we hebben de woonkamer al 2 keer ingespoten. Wat moeten we doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.