lintwormen spoelwormen

Spoelwormen en lintwormen bij honden en katten

lintwormen spoelwormenEen groot gedeelte van de katten en honden in Nederland heeft wormen. Meestal gaat dit om spoelwormen of lintwormen. Deze wormen veroorzaken niet alleen irritatie, maar je huisdier kan er ook ziek van worden.

Omdat wij meestal erg close zijn met onze huisdieren kunnen ook wij last van wormen krijgen. In dit artikel kun je nalezen wat je kunt doen om wormen te voorkomen.

 

Hoe krijgen huisdieren wormen?

Huisdieren krijgen wormen doordat ze de eitjes opeten (eventueel via een prooi). Ook kunnen ze als pup al in de baarmoeder of via de moedermelk wormen krijgen.

 

Verschijnselen

Soms zijn er witte sliertjes zichtbaar in de ontlasting, of zie je zelfs bewegende witachtige stukjes lintworm rond de anus van je huisdier. Dit zijn losgelaten stukjes van een lintworm. Bij pups en kittens zorgen wormen voor een groeiachterstand en veroorzaken ze darmproblemen. Dit uit zich in een dikke buik, diarree en winderigheid. Een goede fokker geeft jonge pups of kittens dan ook altijd twee 2 wormenkuurtjes.

 

Wat te doen tegen wormen?

Geadviseerd wordt om bij pups en kittens de moeder voordat ze zwanger worden al te ontwormen. Zodra de jonge hondjes of poesjes geboren zijn dienen ze volgens een vast schema te worden ontwormd. Raadpleeg voor meer informatie je dierenarts.

Volwassen dieren moeten ongeveer eens per 3 maanden worden ontwormd. Het wordt aangeraden om tegelijk met de wormenkuur een anti-vlooienmiddel toe te dienen. Vlooien kunnen namelijk ook eitjes van wormen bevatten en zo je huisdier weer besmetten.

 

Wormen bij mensen voorkomen

Je kunt zelf veel doen om een infectie te voorkomen. Hieronder een paar tips:

  • Handen wassen na het werken in de tuin of spelen in de zandbak, gebruik een nagelborsteltje
  • Laat huisdieren niet poepen op de speelplekken van kinderen. Zorg voor een kattenbak en laat de hond ergens anders uit
  • Heb je thuis een zandbak? Dek deze dan af wanneer hij niet gebruikt wordt. Zo voorkom je dat er katten in gaan poepen
  • Ontworm je huisdieren regelmatig

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.