Kikkervisjes verzorgen – Complete handleiding
Kikkervisjes zien opgroeien is heel mooi en leerzaam om te zien. Daarom hebben veel scholen in het voorjaar een aquarium met kikkerdril in de klas. Maar je kunt kikkervisjes ook thuis laten opgroeien
Let op: Je hebt hier te maken met levende diertjes. Bovendien zijn kikkers beschermde dieren (Bron). Begin er dan ook alleen aan als je ze ook goed gaat verzorgen met als doel ze uiteindelijk weer in de natuur uit te zetten.
Veel kikkervisjes worden niet goed verzorgd en gaan daarom dood. Meestal gebeurt dit niet expres, maar komt dit omdat mensen niet goed weten hoe ze kikkervisjes moeten verzorgen.
Kikkervisjes zijn op zich erg makkelijke huisdiertjes om te verzorgen. Ook zijn ze er maar heel tijdelijk, na een paar maanden moet je ze weer uitzetten, anders springen ze uit je bak!
Wil je graag kikkervisjes in de klas of in huis? Hieronder lees je hoe je aan kikkerdril komt, wat je kunt verwachten en hoe je de kikkervisjes moet verzorgen.
Wanneer kikkerdril – in welke periode?
Kikkerdril (van de bruine kikker) vind je in maart/april in rustige sloten of vijvers. Vaak drijft het tussen de waterplanten.
Heb je kikkerdril gevonden? Neem niet alles mee, maar schep een klein deel in een emmer. 20-30 eitjes zijn echt genoeg. Je hebt al gauw meer dan je denkt! Bovendien kan een teveel aan kikkervisjes ervoor zorgen dat ze ineens allemaal sterven.
Neem ook wat extra slootwater mee zodat je genoeg water hebt. Regenwater is ook erg geschikt voor kikkervisjes. Hier zitten namelijk larven van steekmuggen in. Nederlands kraanwater kan ook. Voeg er dan wel wat slootwater aan toe zodat de kikkervisjes genoeg voedingsstoffen hebben.
Verzorging
Doe de kikkervisjes in een bak met kleine en grote steentjes op de bodem. Een klein aquarium is hiervoor erg geschikt (bijvoorbeeld deze van Bol.com), zo kun je alles goed zien (en met een loepje zie je nog veel meer!). Vul de bak bij met slootwater. Meegekomen beestjes zijn geen probleem.
Belangrijk: zorg voor een groot stuk hout of een dikke steen die boven het water komt. Dit is erg belangrijk. Want zodra de kikkervisjes wat groter groeien en pootjes krijgen gaan de kieuwen verdwijnen. Ze kunnen dan niet meer onder water adem halen en hebben zuurstof nodig.
Elk jaar verdrinken onnodig veel kikkervisjes omdat mensen dit niet weten. Zorg ervoor dat de kikkervisjes hier makkelijk vanuit het water op kunnen kruipen, dus dat de rand van de steen of het stuk hout mooi schuin het water in loopt.
Zuurstof in het water is belangrijk. Dit kan met een pomp, maar ook met waterplantjes uit een aquariumwinkel. Bijvoorbeeld Hoornblad, Cabomba of Waterpest. Als de kikkervisjes wat groter worden kun je Kikkerbeet toevoegen.
Ververs het water regelmatig, ongeveer 1x per week. Je kunt daarbij een dun laagje water in de bak laten zitten zodat je de kikkervisjes er niet uit hoeft te halen.
Wat eten kikkervisjes
Wanneer je de bak met slootwater vult en regelmatig ververst dan kunnen de kikkervisjes de eerste tijd vooruit. Zodra ze wat groter zijn kun je ze gaan bijvoeren. Je ziet vanzelf of er interesse is.
Er is van alles wat kikkervisjes lekker vinden. Pas op dat je ze niet te veel geeft! Verwijder eten wat niet opgegeten wordt.
Je kunt bijvoorbeeld het volgende geven:
- waterplantjes – de kikkervisjes eten van de groene aanslag op de waterplantjes
- officieel visvoer (van die gekleurde vlokjes) – om de dag een heel klein mespuntje
- blaadjes paardenbloem of weegbree
- schijfjes komkommer zonder schil
- gekookte spinazie
Geef de kikkervisjes niet te veel te eten. Het overgebleven eten kan gaat rotten. Het water kan daardoor troebel worden, er komt minder zuurstof in het water en de kikkervisjes kunnen daardoor stikken.
Zodra de kikkervisjes voorpootjes krijgen eten ze alleen nog maar kleine vliegjes. Je kunt zelf fruitvliegjes voor ze vangen of deze kopen. Makkelijker is om ze rode muggenlarven te geven. Deze kun je kopen in een visvoerwinkel of online bestellen bij Bol.com.
Ontwikkeling van kikkervisjes
Kikkervisjes ontwikkelen zich van kikkerdril tot kikker in een periode van zo’n 8 weken. Hieronder lees je hoe dat stap voor stap gaat:
Kikkerdril – In het begin zitten er kleine zwarte stipjes in de eitjes. Na korte tijd veranderen deze stipjes in ‘komma’s’. Hieraan kun je zien dat het kikkerdril gezond is en groeit.
Uit het ‘ei’ – Zodra de kikkervisjes uitgekomen zijn eten ze eerst de resten op van de dril waarin ze zaten. Ze zwemmen nu rond als kleine minivisjes, op zoek naar eten.
Achterpoten – Daarna verschijnen de achterpoten. Op dat moment beginnen ook de longen zich te ontwikkelen. Zorg er alvast voor dat je een stuk hout of een steen in het water legt zodat de kikkervisjes daar straks terecht kunnen om lucht te kunnen happen.
Voorpoten – De voorpoten verschijnen en de kieuwen verdwijnen. De kikkervisjes gaan door de longen ademen en kunnen vanaf dat moment niet meer onder water ademen. Ze moeten nu af en toe even uit het water kunnen kruipen, anders verdrinken ze.
Uitzetten – Zorg ervoor dat de kikkers niet uit de bak kunnen springen. Kleine kikkertjes kunnen zelfs tegen het glas omhoog lopen! Dit kun je voorkomen door het aquarium af te dekken met een stuk horregaas.
Dit is een mooie periode om de kikkers uit te zetten. Zie helemaal onderaan dit artikel hoe je dat het beste kunt doen.
Veel gestelde vragen
Kikkervisjes zwemmen alleen bovenin
Waarschijnlijk zit er niet genoeg zuurstof in het water. Dit kun je oplossen met een pompje. Ook kun je waterplanten toevoegen (informeer bij een aquariumwinkel).
Witte puntjes in het kikkerdril
Kikkerdril met witte puntjes is bedorven. Haal het bedorven kikkerdril weg omdat het het water anders bederft.
Help! De kikkervisjes eten elkaar op!
Deze kikkervisjes hebben heel veel honger. Dit kun je stoppen door de kikkervisjes rode muggenlarven te voeren (deze koop je hier bij Bol.com).
Mogen kikkervisjes in de zon?
Zet de kikkervisjes op een lichte plek, maar niet in de volle zon en ook niet boven een radiator. Het water in de bak kan hierdoor te veel opwarmen, waardoor de kikkervisjes dood kunnen gaan.
Kikkervisjes groeien niet
De groei van de kikkervisjes hangt af van temperatuur, zuurstofgehalte en de voeding. Kijk of je hier wat in kunt verbeteren. Haal bijvoorbeeld waterplantjes, een zuurstofpomp of voer bij de aquariumwinkel.
Kikkers uitzetten
Het beste zet je de kikkertjes terug op de plek waar je ook het kikkerdril hebt gevangen. Let er daarbij wel op of er genoeg schuilplaats is voor de kikkers, zodat ze niet direct worden opgegeten door vogels.
Heb je waterplantjes aangeschaft voor in het aquarium, zet deze dan niet uit, maar gooi deze weg (of hou ze zelf). Sommige waterplantjes kunnen namelijk enorm gaan woekeren. Dit houdt het zonlicht tegen en daardoor gaat het bodemleven dood.
Ik vraag me af, hoe je fruitvliegjes in de bak krijgt.
De bak is afgesloten – met een stukje gaas van een wasnet- zodat de kikkertjes eventueel er niet uit kunnen klimmen.
Fruitvliegjes vliegen weg.
Ik heb zat vliegjes uit mijn wormenbak maar hoe krijg ik ze bij mijn aquarium? Ik hem een dekseltje op het water gelegd met een stukje fruit. Maar verder?
Ik heb ook watervlooien, muggenlarven en voddenboer.
je mag ook wat minder tekst gebruiken hoor?
( minder tekst gebruiken!!!!!!)
Ik vond het hele nuttige informatie
Dankjewel 😁👍