Tips bij het kopen van een MP3-speler

Een mp3-speler is een handig klein apparaatje waarmee je overal muziek kunt luisteren. Het is een onmisbaar item voor de echte muziekliefhebber.

Liep je vroeger nog met een relatief grote walkman of discman te zeulen, tegenwoordig kun je op superkleine apparaatjes veel meer muziek kwijt dan ooit!

Ben je van plan een mp3-speler aan te schaffen? Lees dan eerst even onderstaande tips door zodat je op de hoogte bent van de mogelijkheden.

Stroom via usb of batterij

De mp3-speler kan qua stroomvoorziening afhankelijk zijn van usb-aansluiting of van een batterij. Beide opties hebben hun voor- en nadelen.

Wanneer je een mp3-speler koopt die kan opladen via de usb-aansluiting dan hoef je geen batterijen aan te schaffen. De mp3-speler laadt op zodra je deze op de usb-poort van de computer aansluit.

Een mp3-speler die op batterijen werkt heeft als nadeel dat je batterijen moet aanschaffen of opladen. Het voordeel van een mp3-speler op batterijen is dat je geen computer nodig hebt om de speler op te laden.

Het geheugen

De grootte van het geheugen van de speler wordt in MegaBytes of in GigaBytes (1GB = 1000 MB) aangegeven. Hoe groter het geheugen, hoe meer muziek je op de speler kwijt kunt. Op een muziekspeler met een geheugen van 1GB kun je gemiddeld zo’n 1000 minuten aan muziek kwijt.

Van de ene kant kun je zeggen: hoe meer, hoe beter. Maar zeg nou zelf: waarom zou je meer dan 1000 minuten aan muziek nodig hebben wanneer je ook nog eens op elk moment nummers kunt toevoegen en verwijderen van de speler?

Koptelefoon/oordopjes

Bij een mp3-speler wordt over het algemeen standaard een koptelefoon meegeleverd. Deze is niet altijd van goede kwaliteit. Met een slechte koptelefoon klinkt de muziek niet lekker. Het kan geen kwaad om in dat geval een beetje extra geld uit te geven voor een goede koptelefoon.

Bestandstypen

Muziekbestanden zijn er in verschillende formaten. Het meest bekende formaat is .mp3. Dit formaat wordt uiteraard door alle typen mp3-spelers ondersteund. Daarnaast zijn er nog een aantal andere formaten, zoals .wav, .wma of .ogg.

Voor het afspelen van andere formaten zoals .mp4, .avi, .mpg, .mpeg, .3gp-bestanden en video-codecs (xVid en DivX) dien je een mp4-speler aan te schaffen. Deze zijn over het algemeen iets duurder, maar hebben als bijkomend voordeel dat er ook filmpjes op kunnen worden afgespeeld.

Extra opties

Bij sommige mp3-spelers zit een voicerecorder of ook wel memorecorder ingebouwd. Dat is erg handig voor als je een memo voor jezelf wilt opnemen voor als je iets moet onthouden en geen pen en papier bij de hand hebt.

Ook zit er af en toe een radio-ontvangertje ingebouwd. Hiermee kun je zonder extra antenne een aantal radiozenders ontvangen. Weet wel dat de geluidskwaliteit van radio op een mp3-speler erg laag kan zijn. Toch is het erg handig als je het (file)nieuws wilt horen of niets van je favoriete radiostation wilt missen.

Accessoires

Voor mp3-spelers zijn er diverse extra’s te verkrijgen. Denk hierbij aan een etui voor je mp3-speler die je gemakkelijk kunt bevestigen aan je tas of kleding.

Verder zijn er speakersets op de markt die je op je speler kunt aansluiten zodat ook andere mensen van je muziek kunnen meegenieten. Deze speakertjes hoeven niet in het stopcontact maar kunnen rechtstreeks op je speler worden aangesloten. Dit zorgt er wel voor dat de stroom van je mp3-speler eerder op is.

Let er bij de aanschaf van een setje speakers op dat de aansluiting hetzelfde is als die van je mp3-speler. Er zijn namelijk verschillende soorten stekkertjes verkrijgbaar.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

 1. ik heb wel liever een mp3 op batterijen, ik kan makkelijker een paar batterijen meenemen dan een PC in mn tas en batterijen kun je daarna weer meteen muziek luisteren en overal heengaan waar je wilt niks neit wachten tot die is opgeladen.

 2. Mijn alternatief:
  -Veel mobiele telefoons zijn ook mp3 speler, video speler, camera, etc.. Ze worden veel massaler geproduceerd en zijn dus ook relatief goedkoper.
  -Bijkomstigheid is, dat je meer controle hebt over de mogelijkheden, equalizers, shuffle opties, play lists etc, allemaal geen probleem met Apps.
  -Qua ondersteuning (bestandsformaten) scoort niet elke mp3 speler goed, terwijl dit met apparaten met een mobile OS geen probleem is. (App afhankelijk)
  -Ook kun je vaak de beschikbare opslag uitbreiden, met bijvoorbeeld een micro-SD.
  -Je hebt maar 1 apparaat mee te nemen, ervanuitgaande dat je zowiezo toch al je mobiel bij je hebt.

  De enige reden waarom ik persoonlijk een mp3 speler zou nemen, is voor bijvoorbeeld tijdens het hardlopen en je een zo licht en klein mogelijk apparaat wilt.

  Overigens: Voor het laden van USB apparaten zijn zeer goedkope converters beschikbaar, die je gewoon in het stopcontact steekt. (zoek naar usb lader)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.