Hoestende vrouw

Was stinkt na wassen

Stinkt de was na het wassen? Ruikt het naar natte hond, riool of zweet in plaats van lekker fris gewassen? Veel mensen denken dat het aan hun wasmachine ligt, maar dat is niet altijd zo!

Mocht je dat nog niet gedaan hebben, reinig dan sowieso eerst je wasmachine. Volg daarvoor het handige stappenplan tips tegen een stinkende wasmachine.

Zorg er daarnaast voor dat je de natte was nooit te lang in de wasmachine laat zitten. Hang deze zo snel mogelijk na het wassen op.

Meestal zal dit voldoende helpen, maar lang niet altijd! Ondanks dat je wasmachine schoon is, kan je was toch nog stinkend uit de machine komen, zelfs bij een nieuwe machine.

Was ruikt muf, naar natte hond of riool

En komt de was wel fris uit de machine, dan gaat je kleding soms toch ineens nog weer stinken bij het strijken of wanneer het weer nat wordt. De stank wordt omschreven als die van natte hond of als rioolgeur.

En op dat moment heb je alles al geprobeerd: je wasmachine schoongemaakt en de natte was op tijd uit de machine gehaald. Toch blijft het stinken. Wat nu?

Oorzaak en oplossing

De oorzaak van een stinkende wasmachine is dus niet een vieze machine of natte was die er te lang in heeft gezeten.

Het blijkt allemaal te komen door synthetische kleding en beddengoed. Dus al je kledingstukken van polyester of fleece plus je lakens, dekbedovertrekken en kussenslopen.

Deze bevatten namelijk hardnekkige zweetdeeltjes die niet (goed) oplossen in het wasmiddel dat je gebruikt.

Maar… hoe kun je je was nou écht schoon wassen zonder deze te beschadigen met een agressief wasmiddel? Hier vind je een stappenplan.

Stappenplan voor een fris ruikende was

  1. Reinig je wasmachine 2x per jaar met een speciaal reinigingsmiddel voor wasmachines – heel goedkoop bij Aldi of Lidl te koop.
  2. Was beddengoed en synthetische kleding (zoals sportkleding, jurkjes, blouses en shirts van polyester) vanaf nu altijd apart. Check de labels.
  3. Als je beddengoed en synthetische kleding wast, doe er dan 2 kopjes gewone (geen schoonmaak!) azijn bij.

De azijn weekt het opgedroogde zweet los. Daarnaast neutraliseert het geurtjes. Bovendien voorkomt azijn ook kalkafzetting in je wasmachine. Win-win dus!

Als je op deze manier je kleding en textiel wast dan is de stank weg, gegarandeerd. En zodra je was klaar is, is die azijnlucht ook verdwenen 😊

Heeft deze tip jou ook geholpen? Laat het hieronder weten!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.