Tips voor het invriezen van maaltijden
Wij Nederlanders, ofwel hardwerkende arbeiders, hebben vaak weinig tijd over om uitgebreid te eten. In zuidelijke landen zoals Spanje en Frankrijk kijken ze nogal eens verbaasd op als ze ons een maaltijd in zien vriezen om één of meerdere dagen later op te eten.
Het invriezen van maaltijden is in Nederland de normaalste zaak van de wereld. Is het niet omdat we altijd te veel maken, dan wel omdat het gewoon gemakkelijk is en geen tijd kost om de volgende dag op te warmen. Mochten we geen tijd hebben om zelf te koken en hebben we geen voorraad ingevreten maaltijden klaar liggen? Dan maken we simpelweg gebruik van een maaltijdservice.
Echter gaat er bij het invriezen van maaltijden nogal eens wat fout. Daarom dit informatieve artikel over het invriezen van levensmiddelen. Welke verpakking moet je gebruiken? Hoe vries je het beste iets in? En nog meer vragen worden hieronder beantwoord.
Vries niet alles in
Let er op dat je niet alles zomaar invriest. Voedingsmiddelen die veel water bevatten, zoals sla, appelen en druiven zijn niet geschikt om in te vriezen. Dit geldt ook voor rauwe eieren, yoghurt en melk, omdat deze producten bij het ontdooien kunnen gaan vlokken.
Verder zijn bijna alle producten invriesbaar. Maaltijden met vlees, vis en kant-en-klaar gekookte gerechten zijn goed in te vriezen. Groenten kun je het beste vooraf blancheren, oftewel kort voorkoken in kokend water voordat je ze invriest!
Vries producten niet te lang in
Vanzelfsprekend moeten levensmiddelen niet te lang ingevroren worden. Hoe lang een product in de vriezer kan blijven liggen is afhankelijk van het soort levensmiddel. Zo kan vlees 3 tot 12 maanden blijven liggen en kan vis maximaal 4 maanden blijven liggen.
Voor brood en zuivelproducten geldt een maximum van 3 maanden en voor groenten is dit afhankelijk van het type 6 tot 12 maanden. Fruit, afhankelijk van het soort fruit, kun je 8 tot 12 maanden in de vriezer laten liggen.
Gebruik hulpmiddelen bij het invriezen
Bij het invriezen van maaltijden en andere levensmiddelen moet je gebruik maken van hulpmiddelen zoals diepvrieszakjes, aluminiumfolie en kunststof bakjes. Het belangrijkste is dat het hulpmiddel luchtdicht is en dat je in kleine porties invriest. Zo weerhoud je bacteriën ervan om zich meester te maken van je vriezer.
Bij het nuttigen van de ingevroren maaltijd moeten de plastic zakjes meteen weggegooid worden en de kunststof bakjes moeten erg goed schoon gemaakt worden met zeep!
De vrieskast
De vrieskist of kast is van groot belang voor de kwaliteit van je ingevroren maaltijden. Daarnaast zorgt een goede vrieskist voor minder elektriciteitskosten dan een slechte vrieskist. Zo zijn er vriezers die 3 tot 4 keer minder energie verbruiken dan andere. Zuinige koelkasten zijn in aanschaf echt niet zoveel duurder en besparen je op de lange termijn veel geld!
Aluminium folie en zout en zuur gaan niet samen. Het lost de folie op en het komt in je eten terecht!