hooikoorts

Tips bij hooikoorts

hooikoortsHooikoorts is een van de meest voorkomende allergieën bij de mens. Maar liefst 20% van de bevolking heeft last van hooikoorts. Hooikoorts is een allergische reactie op stuifmeel. Dit stuifmeel is voor planten de manier om zich voort te kunnen planten.

Bij een gedeelte van de planten wordt het stuifmeel door insecten verspreid. Andere planten zijn hiervoor afhankelijk van de wind. Zij produceren bij gunstig weer zoveel mogelijk stuifmeel zodat de kans op bevruchting het grootst is. Dit gebeurt het meest in de maanden februari tot en met augustus, vandaar dat deze planten voor overlast kunnen zorgen bij mensen die lijden aan hooikoorts.

 

Symptomen van hooikoorts

Bij mensen met hooikoorts treden tijdens het seizoen vaak de volgende klachten op:

 • Geïrriteerde neus: verstopt, pijn, jeuk, niezen, loopneus
 • Geïrriteerde ogen en oogleden: rood, tranen, jeuk
 • Hoofdpijn
 • Moe
 • Zere keel, hoesten, geïrriteerd gehemelte
 • Verergering van astmatische klachten
 • Allergische huidreacties

 

Hooikoorts voorkomen

Je kunt hooikoorts nooit helemaal voorkomen omdat je het contact met stuifmeel niet volledig kunt voorkomen. De planten en bomen die het stuifmeel verspreiden zijn immers overal te vinden. Wel kun je de hoeveelheid pollen waaraan je wordt blootgesteld verminderen:

 • Volg het weerbericht. Het KNMI meldt tijdens de hooikoortsmaanden het stuifmeelgehalte op hun website en op teletekst. Blijf niet te lang buiten wanneer het gehalte boven de 50 ligt
 • Toch naar buiten? Door vaseline in je neus te smeren worden de pollen grotendeels opgevangen voordat ze het neusslijmvlies bereiken en heb je minder irritatie
 • Ga meteen douchen nadat je buiten bent geweest om het stuifmeel uit je haar te wassen
 • Haal voordat het buiten afkoelt de was binnen en sluit de ramen. Wanneer de lucht afkoelt slaan de pollen neer

 

Middelen tegen hooikoorts

Er zijn diverse middelen tegen hooikoorts te krijgen. Door de huisarts wordt vaak een antihistaminicum voorgeschreven. Verder zijn er ook diverse natuurlijke producten te verkrijgen die verlichting kunnen geven van de klachten bij hooikoorts.

Sinds enige tijd is er ook een speciaal apparaatje verkrijgbaar:
de Medisana Medanose. Dit apparaatje kan bij een groot aantal mensen de klachten aanzienlijk verminderen en vaak ook helemaal oplossen. Door het apparaatje driemaal daags te gebruiken verminderen de allergische verschijnselen, zoals niezen, een zere keel, loopneus of geïrriteerde ogen aanzienlijk.

Na enige tijd kun je volstaan met 1 of 2 behandelingen per dag. Een behandeling duurt vier en een halve minuut.

 

Jouw ervaringen

Hoe erg heb jij last van hooikoorts en wat doe je eraan om de klachten zoveel mogelijk te verminderen?

Vergelijkbare berichten

6 reacties

 1. Ik heb een neus douche. Is een hulpmiddel om je neus te spoelen met een zout oplossingen zodat pollen en dergelijke uit neus/neusholtes worden gespoeld. Er zijn zover ik weet 2 verschillende ik heb een soort fles is handig doordat je aan de bovenkant in de dop een gaatje dicht kan drukken en als je dan in de fles knijpt spuit het water door je voorhoofdholte.

  Ik wil in de zomer niet zonder het scheelt een hoop niezen en ik krijg zo geen bloedneuzen meer doordat het slijmvlies minder opgezwollen is , m’n neus zit ook minder dicht sinds ik de douche heb ik kan er door ademen en dat kon ik voorheen niet, Ik heb ook bijna geen door de huisarts voorgeschreven neusspray meer nodig.

  Je kan de zoutoplossing kopen maar je kan ook zelf maken gebruik dan wel altijd zeezout, in gewoon zout zit jodium dat prikt in je neus en neem altijd warm water minimaal lichaamtemperatuur.

 2. Ik heb hooikoorts en ik krijg dikke ogen als ik opsta . Als ik in de zon ga zitten krijg ik al last. Dus ik doe een zonnebril op.

 3. Sinds kort gebruik ik thuis een luchtreiniger en ben ik begonnen met Pollenax voor het seizoen. Deze combinatie werkt perfect en zorgen er zelfs voor dat ik veel medicijnen niet meer hoef te gebruiken. De luchtreinigers met een Hepa filter zorgen er voor dat de pollen uit de lucht worden gefilterd. Ik merk dan ook aanzienlijk het verschil als ik van mijn werk thuis kom. Voor slapen een douche.

 4. Heeii! Ik heb ook hooikoorts. Ik heb het meestal als het zomer is. Ik vind het echt supervervelend! Ik heb er wel goede pilletjes voor!!! Die pilletjes heten : cetricine. Het helpt tegen hooikoorts en ook bij allergische reactie op muggenbeten. Het helpt geloof ik ook bij andere allergische reacties!!!

 5. Sinds ik suikervrij eet en drink, ben ik vrij van hooikoorts. Voorheen het hele hooikoortsseizoen last van loopneus, niezen, jeukende ogen/keel/mond/huid rondom de mond en benauwdheid. Ik gebruikte oogdruppels, neusspray en tabletjes (Tavegil) om enigszins normaal te kunnen functioneren…

  De eerste paar weken heb ik alle suikers, dus ook alle koolhydraten laten staan. Daarna rustig de natuurlijke suikers weer toegevoegd. Nu heb ik geen medicatie meer nodig, ideaal!

  Dus eet/drink geen geraffineerde suikers meer!

 6. Acupunctuur helpt prima. Wel bij de eerste verschijnselen van hooikoorts zo snel mogelijk behandelen laten. Ik had normaal erg veel last in februari en augustus. Nu ben ik vrijwel hooikoorts vrij. Ook als ik er wel last van krijg dan ben ik vaak met een enkele behandeling al van mij klachten af. Snel en effectief resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.