Snel afvallen

Snel afvallen op 5 manieren

Snel afvallenMoe van het meezeulen van al dat extra gewicht? Zat van je spiegelbeeld? Wil je op korte termijn snel afvallen? Ga er maar eens rustig voor zitten want hieronder vind je een schat aan informatie over hoe je snel en ook blijvend kunt afvallen en vet kwijtraakt in plaats van spieren.

De beste manier om op een gezonde manier blijvend af te vallen is het opstellen van een plan dat je langere tijd vol kunt houden. Maar: een goed begin is het halve werk!

Snel afvallen kan de eerste stap zijn naar een langduriger en blijvend gewichtsverlies waardoor je weer lekkerder in je vel komt te zitten. Er zijn veel manieren om gegarandeerd blijvend vet kwijt te raken. Hieronder vind je 5 manieren die werken zodat je op korte termijn extra gewicht kunt verliezen.

 

1) Diëten om snel gewicht te verliezen

 Sapdieet

Er bestaan veel sap- en reinigingskuren. Deze diëten bestaan voornamelijk uit sap van verse groenten en fruit. Het voordeel van een dergelijke kuur is dat je niet alleen snel afvalt, maar tevens ontgift. Je raakt afvalstoffen kwijt en aan het einde van de rit voelen de meesten zich gezonder en alerter. Én een paar kilo lichter.

De meeste kuren duren 3 dagen, maar er bestaan ook kuren van 7 dagen. Meestal wordt daarna eerst weer enkele dagen overgegaan op normaal eetpatroon. Als je wilt kun je de kuur na een aantal dagen normaal eten weer herhalen.

Veel mensen denken bij een sapdieet aan fruit, maar het is erg belangrijk om ook voldoende groenten toe te voegen. Fruit bevat veel suikers en wanneer je daar erg veel van drinkt dan wordt het erg moeilijk om gewicht te verliezen.

Wanneer je dit dieet wilt volgen is het handig om een sapcentrifuge of slowjuicer aan te schaffen. Een receptenboekje voor lekkere zelfgemaakte fruitsappen en smoothies is ook geen overbodige luxe. Zo kun je steeds weer wat anders voor jezelf op tafel zetten en hou je het makkelijker vol. Ook vind je daarin lekkere combinaties van fruit en groenten.

Vasten

Bij dit dieet eet je 2 dagen in de week erg weinig, zo’n 500 kCal per dag voor vrouwen en 600 kCal voor mannen. Zorg dat er tussen deze twee dagen minstens twee dagen zitten waarop je normaal eet.

Op een vastendag eet je in ieder geval 2 ons groenten en 2 stuks fruit. Vul het resterende aantal kCal zo veel mogelijk aan met (groene) groenten. Hiervan kun je behoorlijk wat eten zonder al te veel calorieën te nuttigen.

Probeer er verder voor te zorgen dat je net zo veel lichaamsbeweging krijgt als op normale dagen.

Heb je moeite met vasten? Probeer dan eerst een week met 2 dagen van 1000 kCal uit. Als dat lukt kun je de week erop 2 dagen van 750 kCal proberen.

 

2) Bewezen diëten (die je ook langer kunt volhouden)

Mediterraan dieet

Het mediterrane dieet is gebaseerd op de eetgewoonten van mensen die rondom de Middellandse Zee wonen. Onderzoek heeft aangetoond dat de eetgewoonten van deze mensen het risico op hart- en vaatziekten verlaagt. Bovendien zorgt dit dieet ervoor dat je gewicht verliest en er slanker uit gaat zien.

Het Mediterrane dieet omvat voornamelijk de volgende voedingsmiddelen:

 • Vis
 • Olijfilie
 • Groenten
 • Fruit
 • Bonen
 • Noten
 • Kruiden
 • Rode wijn

Hierbij eet je zo min mogelijk of liefst helemaal geen:

 • brood
 • melkproducten
 • bewerkt voedsel

 

Paleo dieet

Dit dieet wordt ook wel het oerdieet genoemd. In de oertijd bakten mensen geen cupcakes en bakten ze geen patat in frituurvet. Bij het paleo dieet eet je zo veel mogelijk zoals onze voorouders in de oertijd aten.

Het Paleo dieet gaat ervan uit dat ons lichaam niet geschikt is voor het (vele bewerkte) voedsel dat wij tegenwoordig eten. Bij het Paleo dieet gaat het er niet om dat je weinig eet, maar dat je de juiste voedingsmiddelen kiest. Namelijk die producten die in de oertijd beschikbaar waren. Denk hierbij aan:

 • Vlees
 • Groenten
 • Fruit
 • Noten

En overige producten die destijds beschikbaar waren.

De belangrijkste producten die je vermijdt zijn:

 • Kunstmatige zoetstoffen
 • Granen

Sommige mensen combineren het paleo dieet met twee dagen vasten (zie eerder in dit artikel) om sneller af te vallen.

 

10 dagen “eerlijk eten”

Steeds meer medici en voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat er veel te veel producten in de supermarkt liggen die slecht voor ons zijn en zorgen voor gewichtstoename, grote buikomvang en allerlei gerelateerde gezondheidsklachten als vermoeidheid, hoge bloeddruk, gevoeligheid voor ontstekingen en concentratieproblemen.

Het idee achter 10 dagen eerlijk eten is dat je 10 dagen lang alle bewerkte voedingsmiddelen laat staan. De meeste mensen merken namelijk al na 10 dagen echt een verschil en voelen zich stukken beter en energieker dan eerst. Na 30 dagen is er ook een duidelijke afname van gewicht en buikomtrek waar te nemen.

Het leuke aan dit dieet is dat je, wanneer je eenmaal de eerste 10 dagen door bent, het graag wilt volhouden. Gewoon omdat je je stukken fijner voelt.

Wat je dient te vermijden:

 • Granen
 • Melkproducten
 • Suikers
 • Bonen
 • Alcohol
 • Alle bewerkte voedingsmiddelen (dus wat niet uit zichzelf in de natuur voorkomt)

Wat je wel mag eten:

 • Vlees
 • Groenten
 • Fruit (vermijd sinaasappels)
 • Water

 

Raw food dieet

Heb je een hekel aan koken en ben je geen vleeseter? Dan is dit dieet perfect voor jou. Het raw food dieet bestaat namelijk uit voedsel dat niet gekookt is. Rauw dus. Je verliest gewicht ondanks dat je vrijwel onbeperkt groenten en fruit mag eten. Kokosmelk, noten, zaden en andere rauwe voedingsmiddelen zijn ook toegestaan.

Let op: het wordt niet aangeraden dit dieet langer dan twee weken achtereen te volgen. Wanneer je namelijk voor langere tijd tegelijkertijd bonen, melkproducten en vlees schrapt uit je menu kun je bepaalde belangrijke voedingsstoffen te kort komen.

 

3) Stel een voedselplan op

Zoek uit wat je dagelijkse caloriebehoefte is waarbij je lichaam goed kan functioneren. Dit verschilt van persoon tot persoon en is afhankelijk van je leeftijd, geslacht en de hoeveelheid lichamelijke activiteit op een dag. Op het internet zijn genoeg methoden te vinden om een goede inschatting te maken van jouw dagelijkse caloriebehoefte.

Ook kun je een consult nemen bij een diëtist. Het helpt hierbij om een week lang te noteren wat je eet, hoe laat en hoe veel. Hiermee krijg je meer inzicht in je huidige eetgewoonten en kan de diëtist aangeven op welke punten je je eetgewoonten kunt veranderen om zo je doel te behalen.

Je kunt ook zelf een voedselplan opstellen. Maak hierbij dagplanningen die een goede balans bieden tussen groenten, fruit, volkorenproducten, goede vetten en eiwitten. De warme maaltijd bestaat bij voorkeur voor minimaal de helft uit groenten. De andere helft bestaat uit volkorenproducten (zilvervliesrijst, volkoren pasta) en eiwit (vlees/vis).

Kant en klare dagplanningen zijn ook vaak te vinden in boeken over bekende diëten als het DASH dieet (bloeddrukverlagend dieet) of de planningen van de Weight Watchers. Ook kun je dagmenu’s vinden via het internet.

 

Eet verzadigend voedsel

Door producten te eten die zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel duurt het langer voordat je weer trek krijgt. Kies daarbij voor producten die niet te veel calorieën bevatten maar wel veel voedingsstoffen. Hierdoor krijg je minder snel trek om weer wat te eten en dat maakt het makkelijker om je dieet vol te houden.

De onderstaande voedingsmiddelen zijn voedzaam, bevatten weinig calorieën en geven je een langdurig verzadigd gevoel:

 • Grapefruit
 • Havermout
 • Appels
 • Eieren
 • Gember
 • Noten
 • Bladgroenten
 • Gekruid voedsel

 

Eetdagboek

Houd minstens een week een eetdagboek bij. Noteer daarbij elke maaltijd, elk tussendoortje en elk drankje dat je drinkt, ook water. Vergeet bij koffie de poedermelk en andere toevoegingen niet.

Alleen het opschrijven al zorgt ervoor dat je je bewust bent van wat je aan voeding tot je neemt en motiveert je om gezond te eten. Dit werkt nog beter wanneer je ook het aantal calorieën erbij noteert.

 

Uitlokkers

Uitlokkers zijn situaties waarin we trek krijgen in iets lekkers. Hoe goed ken jij jezelf, weet jij wat jouw uitlokkers zijn? De een krijgt trek wanneer hij op de bank voor de televisie zit. Een ander krijgt weer trek tijdens het studeren, vooral wanneer dit laat in de avond is.

Zodra jij weet welke situatie voor jou “gevaarlijk is” dan kun je ervoor zorgen dat je op die momenten een gezonde snack bij de hand hebt. Een goede oplossing is ook om geen chips, snoepjes en dergelijke meer in huis te halen. Wanneer het “slechte” voedsel niet voor het grijpen ligt dan is het veel makkelijker om je gezonde eetgewoonten vol te houden.

 

Let op de grootte van je porties  

Een klein handje notenmix met gedroogde vruchten is een gezond tussendoortje. Maar wanneer je hiervan een paar handen naar binnen werkt heb je een behoorlijke caloriebom te pakken. Vul een klein bakje en zet de zak weer weg. Dit voorkomt dat je gedachtenloos dooreet.

Ook kun je van tevoren een aantal kleinere porties inpakken zodat je op momenten dat je trek krijgt snel een tussendoortje kunt pakken, zonder dat je in de verleiding komt om te veel te nemen.

 

Slim zondigen

Wil je toch zondigen? Kies dan iets wat dezelfde trek stilt, maar waar je lang over doet. Een klein stukje pure chocolade geeft veel smaak en heeft meer tijd nodig om te smelten, waardoor je er langer over doet. Na 2-3 stukjes is je trek vaak weg, bij melkchocolade blijft de trek bestaan.

Hetzelfde geldt voor lolly´s; je doet er veel langer mee dan met zachter snoep. Het eten van een salmiaklolly duurt vrij lang en geeft meer voldoening dan een handvol drop. Hetzelfde geldt voor een zoete lolly v.s. een handvol winegums.

 

Boodschappen

Maak een lijst van producten die je nodig hebt voor je voedselplan en hou je aan die lijst terwijl je boodschappen doet! Wil je niet te veel uitgeven? Let dan op aanbiedingen en seizoensproducten.

 

Sla geen maaltijden over

Een goed ontbijt zorgt ervoor dat je stofwisseling in het eerste deel van de dag hoger ligt. Ook zorgt het voor meer energie en vermindert het de trek in calorierijke snacks gedurende de dag.

Hou je stofwisseling actief door elke 2-3 uur een maaltijd of een tussendoortje in te plannen. Door regelmatig te eten hou je tevens je bloedsuikerspiegel stabiel. Hiermee voorkom je dat je ineens een enorme onweerstaanbare aandrang krijgt om iets calorierijks te eten en kun je je makkelijker aan je eetplan houden.

 

Bescherm jezelf tegen verleidingen

Blijf uit de buurt van bepaalde schappen in de supermarkt, als je weet dat je daar gevoelig voor bent. Zorg dat je geen ongezonde dingen in huis haalt, dan kun je je er ook niet door laten verleiden.

 

Vervang je favoriete snacks door gezondere alternatieven

Eet bijvoorbeeld een zelfgemaakte (verse) fruitmix in plaats van m&m´s. Of groenten met een hummus dipsaus in plaats van chips met een vette dip. Je kunt zo enorm veel calorieën besparen, waardoor je sneller afvalt.

Maak het leuk, schik de groenten op een schaaltje met vakjes. Snijd het fruit in stukjes en kies voor vrolijke kleuren. Het is vaak even wennen, maar je zult meteen na de eerste keer al merken dat je je een stuk energieker voelt na een gezonde snack.

Vervang af en toe vlees door een maaltijd met bonen, tofu of linzen. Wees creatief, zoek een lekker recept op via het internet en experimenteer. Ontdek dat koken eigenlijk heel erg leuk is!

 

Suikerhoudende dranken

Je kunt enorm veel sneller afvallen wanneer je frisdranken laat staan (ook light frisdrank!). Drink in plaats daarvan water, thee of zwarte koffie.

Ook hier geldt: maak het leuk! Drink je water met een ijsklontje en een schijfje citroen. Ga eens naar een theeschenkerij en probeer verschillende soorten thee uit. Er is veel meer te krijgen dan alleen de voorverpakte thee uit de supermarkt. Koop er een leuke theepot bij en maak van elke kop thee een verwenmoment.

Wanneer het je lukt om een week lang alle suikerhoudende drank te vervangen door water, thee of koffie, dan zul je merken dat je stukken sneller afvalt, je veel energieker voelt en er beter uit gaat zien.

 

4) Lichaamsbeweging

Reserveer dagelijks wat tijd voor lichaamsbeweging. Dit is erg belangrijk wanneer je serieus blijvend wilt afvallen. Met de combinatie gezond eten èn lichaamsbeweging val je sneller af dan met beide methoden afzonderlijk opgeteld. Bouw lichaamsbeweging in in je dagelijkse routine. Alle kleine beetjes tellen aan en bepalen hoe snel jij af kunt vallen.

Wees actief tijdens de huishoudelijke klussen. Loop twee keer de trap op met een paar dingen in plaats van 1 keer met je handen vol. Las een extra uitlaatbeurt in voor de hond. Zet leuke muziek op en beweeg meer.

Kies voor de trap in plaats van de lift. Parkeer bij het winkelen of naar het werk je auto een stuk verderop zodat je meer moet lopen. Ga op de fiets naar je werk indien mogelijk.

Kies een leuke hobby waarbij je meer beweegt. Fietsen, tuinieren, zwemmen of wandelen zijn leuke manieren om extra calorieën te verbranden.

 

Fitness schema

Kies een leuk fitnessprogramma. Er zijn op het internet diverse schema’s te vinden om een bepaald doel te bereiken: een strakke buik, stevigere billen, total body workouts waarbij het hele lichaam wordt aangepakt. Vaak zijn dit schema’s van 30 dagen.

Wanneer je je aan zo’n schema houdt dan merk je na 30 dagen een duidelijk resultaat. Probeer het eens uit, het is leuk! En erg verslavend.

 

Zoek iets dat bij je past

Sporten is alleen goed vol te houden wanneer het bij je past. Het kan geen kwaad om iets eerst een paar weken uit te proberen voordat je concludeert of iets wel of niet past. Heel veel mensen denken bijvoorbeeld dat hardlopen niets voor ze is. Maar zodra ze met een goed schema beginnen en na een paar weken verbetering merken en al 10-15 minuten lekker kunnen lopen dan beginnen ze het ineens echt leuk te vinden! En voor je het weet is dat sporten een hobby geworden.

Zoek dus uit wat bij je past en neem de tijd. Probeer eens wat dingen uit. Zowel individueel als groepsgewijs. Er worden steeds meer groepsgewijze fitnessprogramma´s ontwikkeld die bedoeld zijn om het afvallen leuk te maken. Het is al lang niet enkel meer aerobics op opzwepende muziek. Intussen heb je bijvoorbeeld body pump – spierversterkende oefeningen voor het hele lichaam met behulp van een halter. Of Zumba: swingende dansbewegingen op latijns-amerikaanse muziek – een echter caloriekiller. Informeer bij een sportschool in je buurt naar de mogelijkheden.

Wil je blijvend afvallen? Dan is het echt heel belangrijk om uit te vinden wat je leuk vindt. Wanneer je een vorm van sporten kiest die bij je past dan kost het je weinig moeite om het vol te houden en gemotiveerd te blijven.

Vergeet ook niet sporten zoals tennis, voetbal of volleybal. Niet alleen goed voor het verbranden van caloriëen, maar ook voor je sociale contacten.

 

Cardiotraining en krachttraining

Een combinatie van cardiotraining en krachttraining is erg belangrijk voor een gezond lichaam.

Met behulp van cardiotraining verbeter je je conditie en kun je snel afvallen, doordat je veel calorieën verbrandt. Met krachttraining zet je vetweefsel om in spierweefsel. Dit zorgt voor een strakker lichaam en een constant hogere vetverbranding, ook in rust!

 

Zorg voor afwisseling

Elke dag dezelfde oefeningen gaat op den duur vervelen. Bovendien kan het ook belastend zijn voor je lichaam en de kans op blessures vergroten. Probeer eens wat nieuws uit, andere oefeningen, andere toestellen, variaties. Download een nieuw schema van het internet, huur eens een racefiets of kano. Door te variëren blijf je gemotiveerd. En zolang je gemotiveerd bent kost het je weinig moeite om het sporten vol te houden, waardoor je blijft afvallen.

 

Werk aan je hele lichaam

Zorg ervoor dat gedurende de week je hele lichaam aan de beurt komt. Fiets je twee keer per week? Doe dan bijvoorbeeld ook twee keer per week een serie oefeningen voor je armspieren, bijvoorbeeld met dumbbells.

Wissel dit af. Geef je spieren een dag rust. Heb je maandags veel gefietst, train dan dinsdag je armspierenen geef je beenspieren een rustdag. Zo krijgen je spieren ook de kans om zich te herstellen. Zorg er ook voor dat je twee algehele rustdagen in de week neemt om bij te komen.

 

Zorg voor voldoende ontspanning

Hoewel snel afvallen gelijk lijkt te staan aan veel sporten is het ook erg belangrijjk om ervoor te zorgen dat je voldoende ontspant. Wanneer je de tijd neemt om goed bij te komen van lichamelijke (en geestelijke) inspanning dan kom je beter in je vel te zitten. Hierdoor ben je minder vatbaar voor eetbuien en blessures.

Zorg ook voor voldoende slaap. Slaaptekort zorgt ervoor dat je moeilijker afvalt. Wil je snel afvallen, let er dan op dat je op tijd naar bed gaat zodat je voldoende uitgerust wakker wordt.

 

Dan nog wat tips

Plaatselijk afvallen

Hoewel er vaak mee geadverteerd wordt bestaat plaatselijk afvallen niet! Je kunt niet alleen maar afvallen in je buik, in je gezicht of waar dan ook. Wanneer je gewicht verliest dan is dit verdeeld over je hele lichaam. Een sixpack is alleen maar zichtbaar wanneer je een laag vetpercentage hebt. En een laag vetpercentage verkrijg je door gezond te eten en veel te bewegen.

Het is wel mogelijk om door middel van plaatselijke oefeningen bepaalde gebieden wat strakker te maken. Maar dit is pas echt goed te zien als je ook je vetpercentage naar beneden brengt. Om je spieren zichtbaarder te maken zul je dus (al dan niet) plaatselijke krachttrainingsoefeningen moeten combineren met cardiotraining (hardlopen, aerobics, zumba, fietsen, zwemmen, hardlopen, etc.).

 

Blijvend afvallen

De beste manier om snel af te vallen is een combinatie van een gezond en voedzaam dieet, voldoende drinken en een gevarieerd programma aan lichaamsbeweging.

Je kunt best een methode gebruiken om snel af te vallen, maar voor een blijvend resultaat kun je het beste na een paar dagen of weken overstappen op een gezond langetermijnplan zodat je blijvend gewicht verliest op een manier die ook makkelijk vol te houden is en waarbij je je goed voelt.

Afvallen en een goed figuur krijgen kost tijd, maar het is de moeite dubbel en dwars waard!

 

Gezond afvallen

Artsen raden aan om rustig af te vallen. Denk hierbij aan hooguit een halve tot 1 kilo per week. Dit kun je het beste doen door een combinatie van gezond eten en 3-5 dagen per week een half uur tot een uur matig intensief te sporten.

 

Schrijf je doelen op

Wat is je belangrijkste motivatie om gewicht te verliezen? Welke doelen wil je bereiken? Schrijf dit duidelijk op en hang het boven je eettafel of plaats het op je bureaublad zodat je dagelijks aan je doelen wordt herinnerd.

 

Eet bewust

Door rustig te eten en goed te kauwen krijg je eerder het gevoel dat je vol zit. Ook doe je zo langer over je maaltijd en geeft het eten je meer bevrediging, waardoor je langere tijd zonder kunt. Probeer te genieten van elke hap. Proef hoe het smaakt, kauw rustig en lang en slik het pas door als het eten goed fijngekauwd is.

Door de enzymen in het speeksel in je mond wordt het eten al voorverteerd. Dit zorgt ervoor dat je darmen minder werk hoeven te doen, waardoor je ook diverse gezondheidsklachten, zoals een opgeblazen gevoel, kunt voorkomen.

 

Accepteer jezelf

Vooral wanneer je je even niet aan je plan hebt gehouden. Dit betekent namelijk nog niet dat je terug bent bij af, je bent slechts één stapje achteruit gegaan. Je kunt gewoon verder gaan waar je gebleven bent. Bekijk je motivatielijstje (zie hierboven onder het kopje “schrijf je doelen op”), richt je weer op je goede nieuwe gewoontes en ga verder met je plan.

 

Geen gewicht, wel vet verliezen

Het doel is om vet te verliezen, niet per se gewicht. Wanneer je aan krachttraining doet (hartstikke goed!) dan kan het zijn dat je in eerste instantie iets in gewicht aankomt. Maak je daarover vooral geen zorgen! Spieren wegen zwaarder dan vet en zijn stukken gezonder. Zelfs al zou je helemaal geen gewicht verliezen maar alleen je vetpercentage met enkele procenten naar beneden brengen, dan zie je al een wereld van verschil.

 

Waarschuwingen

Honger jezelf niet uit
Langdurig te weinig calorieën innemen kan tot een averechts effect leiden: je gaat er slechter uitzien en je lichaam gaat in de zogenaamde “spaarstand” – het gaat zuiniger om met de energie die het binnenkrijgt. Dit betekent dat je aan gaat komen wanneer je weer normaal gaat eten. Deze spaarstand voelt ook niet goed; je hebt het snel koud, krijgt koude handen en voeten en hebt een humeur om op te schieten.

Door advertenties over afvalproducten zijn sommige mensen ervan overtuigd dat afvallen gelijk staat aan honger lijden en afzien. Maar wanneer je op een gezonde manier afvalt hoef je geen honger te lijden! Mocht je de neiging hebben jezelf uit te hongeren, neem dan contact op met een diëtist of een arts.

Als je gezondheidsproblemen hebt
Wil je gewicht verliezen en heb je bepaalde gezondheidsproblemen en/of ben je onder behandeling van een arts? Informeer dan welke manier van afvallen voor jou geschikt is.

Bijwerkingen
Ervaar je een of meer vervelende bijwerkingen van afvallen? Bijvoorbeeld hoofdpijn, misselijkheid, zwakte, pijn, duizeligheid of andere symptomen, stel je plan dan bij. Verminder de hoeveelheid lichaamsbeweging en check of je niet te weinig calorieën binnenkrijgt. Deze verschijnselen komen ook vaak voor wanneer men vrij plotseling stopt met suiker of caffeïne.

Raadpleeg altijd een arts wanneer je erg veel last hebt van dergelijke verschijnselen of als je je zorgen maakt om je gezondheid.

Snel afvallen
Snel gewicht verliezen is gevaarlijk en kan slecht zijn voor je gezondheid. Hoewel de titel van dit artikel “snel afvallen” luidt, is het toch verstandig om voor een rustiger tempo te kiezen zodat het lichaam de tijd krijgt om zich aan te passen. Wanneer je op een rustige manier afvalt dan is de kans dat het resultaat blijvend is ook groter.

Reclame voor afvalproducten
Pas op voor crashdiëten, dieetpillen en “5 kilo in één week”-plannen waarbij je erg weinig calorieën binnenkrijgt of bepaalde voedselgroepen compleet worden uitgesloten. Een gebalanceerd dieet met voldoende calorieën is essentieel om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en je goed te voelen.

Diëten waarbij je veel last hebt van een hongergevoel en die maar weinig calorieën toestaan, kunnen op den duur zorgen voor schade aan organen, vitaminetekorten en andere gezondheidsproblemen.

 

Gezond afvallen

Hierboven zijn een groot aantal tips gegeven waarmee je voor jezelf een plan kunt opstellen waarmee je op een gezonde manier kunt afvallen. Zorg voor variatie en maak het leuk. Veel succes!

Heb je nog vragen of tips die jou ontzettend hebben geholpen? Laat het dan weten!

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. Mijn huisarts zegt dat het ontgiften van je lichaam de grootste onzin is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.