vrouw-koud

De voordelen van koud douchen (+tips!)

Ongeveer de helft van de Nederlanders stapt dagelijks onder de warme douche. En dat warm douchen veel energie kost is inmiddels wel bekend. Je kunt dus flink energie besparen door koud te gaan douchen.

Daarnaast zijn er nog veel meer voordelen aan koud douchen. Deze voordelen gaan over je gezondheid en zijn voor heel veel mensen nog onbekend. Wat ons betreft mag daar verandering in komen en volgens veel dermatologen ook. Daarom informeren we je op deze pagina over de voordelen van koud douchen en geven we verder tips hoe je het koud douchen leuker kunt maken.

vrouw-koud

Hoeveel kost warm douchen eigenlijk?

Laten we het eerst even over de kosten hebben. Warm douchen kost veel energie. Het douchewater moet natuurlijk verwarmd worden. Daarnaast duurt een warme douche over het algemeen langer dan een koude douche.

Bij een gemiddelde warme douchebeurt gebruik je 48,6 liter warm water (bron: Pricewise). Een gemiddeld gezin dat dagelijks doucht kan op jaarbasis zo’n 735 euro besparen door koud te gaan douchen (Bron). Je kunt dus behoorlijk wat geld besparen door koud te gaan douchen.

Hoe vaak douchen is normaal?

Vroeger was het heel normaal om eens per week te douchen. Zo werden kinderen wekelijks in een teil gezet en grondig schoon geschrobd.

Met de komst van de douche en warm water veranderde dit ritueel. Het werd gemakkelijker om vaker te gaan douchen. Reclames van zeepfabrikanten dragen er waarschijnlijk ook aan toe dat wij tegenwoordig te hygiënisch zijn.

Waarom douchen mensen dagelijks?

 • om zich fris en schoon te voelen
 • om even lekker te kunnen ontspannen
 • om niet bang te hoeven zijn voor vieze geurtjes

Wie dagelijks een warme douche neemt voelt zich weer fris en schoon. Toch is warm douchen niet zonder risico.

De nadelen van vaak en warm douchen

Steeds vaker geven dermatologen aan dat te vaak warm douchen en/of wassen schadelijk is. Het droogt je huid uit en een droge huid zorgt weer voor irritaties.

Op onze huid leven veel bacteriën die daar thuishoren. Door dagelijks warm te douchen, spoel je deze goede bacteriën weg.

Daarnaast ontstaat er scheurtjes in de huid van mensen die zich dagelijks warm douchen. Daardoor lopen mensen sneller infecties op.

Wie zich dagelijks warm doucht loopt meer kans op het ontwikkelen van allerlei huidaandoeningen zoals eczeem, allergieën en andere huidaandoeningen.

Mensen die al kampen met huidproblemen wordt aangeraden om helemaal niet meer warm te douchen.

Warm douchen tast daarnaast ook nog eens de natuurlijke beschermlaag van je huid aan. Dit vettige laagje wordt aangemaakt om de huid te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Na een hete douche lost dit laagje op en is je huid niet beschermd tegen bacteriën, vuil en uitdroging.

De voordelen van koud douchen

Heb je nog meer goede redenen nodig om koud te gaan douchen? Hier staan een aantal voordelen van koud douchen voor jou op een rijtje:

 • Je doorbloeding van verbetert, waardoor je huid er frisser uit gaat zien
 • Je huid wordt minder droog, daardoor hoef je minder of geen bodylotion meer te gebruiken
 • Door koud te douchen activeer je de vetverbranding
 • Een koude douche stimuleert je bloedsomloop
 • Koud douchen verbetert de spijsvertering
 • Het helpt tegen vermoeidheid en zelfs slapeloosheid (niet koud douchen pal vóór het slapengaan!)
 • Koud water is goed voor je huid. Je huid zal er op termijn gezonder uit gaan zien
 • Het verhoogt de algehele weerstand en je kan beter tegen kou en warmte
 • Koud douchen activeert je immuunsysteem waardoor je minder vatbaar bent voor ziekten
 • Koud douchen na het sporten versnelt de afvoer van afvalstoffen in de spieren, daardoor krijg je minder spierpijn
 • Koude douches zorgen ervoor dat je beter en dieper ademhaalt zodat je op die momenten de PH-waarde in je bloed terugbrengt naar een normaal, gezond niveau (je ontgift dus letterlijk!)
 • Kalmeert jeuk
 • Huidproblemen verminderen of verdwijnen
 • Je haar gaat meer glanzen
 • Koud douchen werkt ontgiftend dankzij de betere doorbloeding
 • Versterkt gewichtsverlies
 • Vermindert ontstekingen
 • Werkt stressverlagend
 • Door ervoor te kiezen koud te gaan douchen en dit ook daadwerkelijk te gaan doen versterk je je wilskracht en zelfvertrouwen
 • Door koud te douchen activeer je de vetverbranding
 • Een koude douche stimuleert je bloedsomloop

We kunnen nog wel even doorgaan met het opnoemen van voordelen. Het belangrijkste is natuurlijk wat jíj als voordelen gaat merken.

Probeer het eens een week voor jezelf uit. Een week is lang genoeg om de eerste gezondheidseffecten te gaan merken. Ook zul je merken dat het je steeds minder moeite gaat kosten om onder de koude douche te stappen. De eerste keer is het het moeilijkst. Daarna wordt het alleen maar makkelijker.

Beginnen met koud douchen – stappenplan

Sommige mensen besluiten van de één op de andere dag om koud te gaan douchen en doen dat ook gewoon.

Maar misschien ben jij juist iemand die liever stapje voor stapje overschakelt van de warme naar de koude douche? Dan vind je hieronder een handig stappenplan om te starten met koud douchen.

Zoals met alle nieuwe dingen geldt ook voor koud douchen. Je zult het even moeten oefenen.

Volg onderstaande stappen in rustig tempo uit en kijk hoever je de eerste keer komt. Je hoeft de eerste keer niet meteen alle stappen te doorlopen.

Het belangrijkste is dat je rustig door blijft ademen.

 1. Zet de koude douche aan en ga ernaast staan. Hang de douche in het begin wat lager dan normaal, zodat het niet te veel over je hoofd stroomt als je eronder staat
 2. Start eerst met je handen onder het koude water, wrijf ze over elkaar heen
 3. Hou je voeten één voor één onder het koude water en daarna je onderbenen
 4. Wrijf wat koud water in je gezicht
 5. Hou daarna je onderarmen even onder de koude douche. Wrijf daarbij met je handen over je onderarmen.
 6. Steek één voor één je (boven)benen onder de douche
 7. Hou nu één bovenarm tot en met je schouder onder de koude douche en blijf doorademen
 8. Draai zo dat het koude water over je rug stroomt. Blijf doorademen. Geluid maken mag ook
 9. Je staat nu onder de koude douche! Blijf rustig doorademen
 10. Zeep je in en spoel je af
 11. Klaar! Geniet van het heerlijk frisse gevoel bij het afdrogen 🙂

Dit is een eerste stappenplan om te beginnen met koud douchen. Als je zelf graag een andere volgorde aanhoudt dan is dat natuurlijk helemaal prima.

Het kan zijn dat je de eerste keer niet meteen aan wassen toekomt. Dat is ook prima. Bouw het rustig op. Je mag hier best een paar weken over doen, het is geen wedstrijdje 🙂

Ademhalingstechniek en koud douchen

Een goede ademhalingstechniek is belangrijker dan je denkt. Let maar eens op: zodra je voor het eerst onder de koude douche stapt, dan zul je merken dat het lastig is om je ademhaling onder controle te houden.

Je lichaam reageert op de plotselinge koude door een paniekreactie in gang te zetten. Je gaat ongecontroleerd ademhalen. Hetzelfde gebeurt als je opeens in een lastige situatie terecht komt waarbij je de zenuwen niet de baas kunt blijven.

Toch kun je heel eenvoudig je ademhaling onder controle houden door gewoonweg vlak voordat je koud gaat douchen een aantal keren diep in en uit te ademen.

Adem tien keer diep in en adem rustig weer uit. Je hebt op die manier controle over je eigen ademhaling. Pas dan stap je onder de koude douche en blijf je ondertussen gecontroleerd en rustig in- en uitademen.

Je blijft je continu focussen op de ademhaling. Je zult merken dat je hierdoor veel minder voelt van de kou en na verloop van tijd lijkt het koude water zelfs warm aan te voelen!

Hoe doe je dat dan met je haar?

Waar mannen hun vaak korte haar even snel kunnen wassen onder de koude douche ligt dat voor vrouwen wel even anders.

Om de shampoo en/of conditioner goed uit je haar te krijgen zul je best een tijdje moeten spoelen. Hierdoor kan je hoofd erg koud worden en kun je hoofdpijn krijgen, dat is niet prettig.

Een handige oplossing is om iets warm water toe te voegen zodat het water nog steeds koud is, maar net het scherpe ervan af is.

Op die manier krijg je wel de verkwikkende werking van het koude water maar niet de pijn in je hoofd die de koude douche soms kan geven.

Nadat je je haar uitgespoeld hebt kun je de douche weer helemaal op koud zetten om je gezicht en je lichaam af te spoelen.

Voor sommigen went het koud douchen na een tijdje. Zij kunnen uiteindelijk hun haar volledig met koud water wassen. Anderen blijven dit met lauw water doen. Luister naar je lichaam en doe wat voor jou goed voelt.

Samenvatting

Wil je energie besparen én je gezondheid verbeteren? Douche dan koud! Steeds vaker kiezen mensen ervoor om voortaan de warme douche over te slaan en alleen nog maar koud te douchen. Door regelmatig koud te douchen bespaar je niet alleen (behoorlijk wat) geld, je krijgt er ook nog eens een hoop gezondheidsvoordelen voor terug!

Tip

Het kan moeilijk zijn om af te kicken van die lekkere warme douche. Wat helpt is om samen met een vriend(in) te stoppen. Dus gun je iemand anders ook een lagere energierekening én een betere gezondheid? Stuur dan dit artikel door!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.