Nooit meer blaasontsteking!

Vrouwen zijn veel vatbaarder voor een ontsteking van de blaas dan mannen en tijdens de zwangerschap is de kans op een blaasontsteking nog veel groter. Dit komt omdat de baby op de blaas drukt waardoor de blaas zich niet helemaal kan legen. Een blaasontsteking kan erg hinderlijk en soms ook erg pijnlijk zijn. Wanneer je er regelmatig last van hebt dan heb je wellicht wat aan onderstaande tips.

Oorzaken van een blaasontsteking

Een blaasontsteking kan verschillende oorzaken hebben:

  • Slechte hygiëne
  • Ophouden van urine
  • Het niet goed legen van de blaas
  • Seksuele gemeenschap
  • Bevalling

Ook het gebruik van anticonceptiemiddelen kan zorgen voor irritatie van de plasbuis waardoor het moeilijker wordt je blaas goed te legen.

Blaasontsteking voorkomen

Hieronder vind je een aantal tips om blaasontsteking te voorkomen. Al deze tips grijpen in op de oorzaken van een blaasontsteking.

Drinken

Zorg ervoor dat je de hele dag door voldoende drinkt. Door genoeg te drinken verdun je de urine en daarmee verlaag je de kans op een blaasontsteking.

Toiletgang

Zorg ervoor dat je regelmatig naar de wc kunt. Te lang je plas ophouden vergroot de kans op een ontsteking van je blaas. De bacteriën krijgen daardoor namelijk de kans om zich aan de wand van je blaas te hechten.

Veeg na het plassen of poepen jezelf van voren naar achteren af. Zo krijgen bacteriën uit je anus minder kans om in je plasbuis terecht te komen.

Seksuele gemeenschap

Plas je blaas leeg voor en na het vrijen. Hiermee spoel je je plasbuis schoon en krijgen bacteriën minder kans.

Hygiëne

Wees voorzichtig met het gebruik van vaginale douches en deodorants. Deze producten kunnen zorgen voor irritatie van de plasbuis. Vermijd het dragen van strakke broeken en nylon ondergoed. Kies bij voorkeur voor katoen en verschoon je ondergoed regelmatig.

Cranberry

Een bekend natuurlijk middel ter voorkoming van blaasontsteking is cranberrysap. Wanneer je regelmatig last hebt van terugkerende blaasontsteking dan is dit zeker de moeite van het proberen waard. Cranberrysap is in de grotere supermarkten verkrijgbaar. Hou je niet van cranberrysap of is het niet verkrijgbaar in jouw winkel? Bij de drogist vind je diverse zelfzorgmiddelen die cranberry bevatten en zorgen voor een goed mileu in je blaas.

Blaasontsteking zelftest

Wanneer je last hebt van klachten die wijzen op een blaasontsteking dan zijn er diverse thuistesten te koop om zelf te kunnen controleren of je een blaasontsteking hebt. Raadpleeg bij aanhoudende klachten altijd de huisarts.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Elizabeth schreef:

    Bacterieën worden gedood door zuur. Wanneer je het gevoel hebt van een beginnende blaasonsteking kun je een overdosis vitamine C nemen. Dit is niet schadelijk, het overschot aan vitamine plas je gewoon weer uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.