Zwangerschapsdiabetes

Wanneer je te horen hebt gekregen dat je zwangerschapsdiabetes hebt kun je behoorlijk schrikken. Misschien had je een tot nu toe zorgeloze zwangerschap en is deze ineens “medisch” geworden.

Wanneer je plannen had om thuis te bevallen dan heb je tijd nodig om te wennen aan het idee dat je in het ziekenhuis zult gaan bevallen. Bovendien stap je over van je vertrouwde verloskundigenpraktijk naar een gynaecoloog in het ziekenhuis en heb je het de eerste twee weken na de diagnose vaak druk met ziekenhuisbezoeken aan de gynaecoloog, de internist en de diabetesverpleegkundige.

Je zult ineens op je eetpatroon moeten gaan letten en in veel gevallen regelmatig zelf je bloedsuikers moeten controleren. Allemaal dingen die ineens op je pad komen en waar je niet om gevraagd hebt.

Hieronder vind je meer informatie over zwangerschapsdiabetes in het algemeen en praktische tips voor het omgaan met alles wat daarbij komt kijken.

Wat is zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes wordt ook wel zwangerschapssuiker genoemd. Of in medische termen: diabetes gravidarum. Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke vorm van diabetes en verdwijnt meestal weer direct na de bevalling.

Tijdens de zwangerschap reageert je lichaam minder goed op het hormoon insuline. Hierdoor moet je alvleesklier veel harder werken dan wanneer je niet zwanger bent. Zwangerschapsdiabetes komt voor bij ongeveer 1 op de 20 vrouwen.

Waarom ik?

Vaak komt de diagnose zwangerschapsdiabetes onverwacht. De meeste vrouwen hebben namelijk geen klachten en voelen zich prima. Juist daarom kan de diagnose extra hard aankomen: je had dit niet verwacht!

Zwangerschapsdiabetes is niet per se een gevolg van overgewicht of slecht eetgewoonten. Wanneer je tot een zogenaamde “risicogroep” behoort en verder gezond leeft kun je toch zwangerschapsdiabetes ontwikkelen.

Gevolgen

Het goede nieuws is dat de zwangerschapsdiabetes in principe geen kwaad kan voor de ontwikkeling van je kindje. Zwangerschapsdiabetes ontstaat vaak rond de 24e week, in die periode zijn alle belangrijke organen al aangelegd. Wat wel kan gebeuren is dat je kindje door zwangerschapsdiabetes extra veel groeit doordat het veel glucose krijgt via jouw bloed. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan bij de bevalling.

Verder is er een kans dat het kindje zelf te lage bloedglucosewaarden krijgt in de eerste uren na de bevalling. Dit is prima te verhelpen door het toedienen van extra voeding. Maar dit zijn dus de redenen waarom men graag wil dat jij in het ziekenhuis bevalt.

Behandeling

In een aantal gevallen is zwangerschapsdiabetes prima in de hand te houden met een aangepast voedingspatroon. Dit houdt in dat je producten met toegevoegde suiker zo veel mogelijk schrapt (frisdranken, snoep, etc.) en meerdere malen kleinere porties per dag eet in plaats van 3 grotere maaltijden per dag. Je bloedsuiker stijgt namelijk door de inname van koolhydraten en wanneer je daar te veel van ineens neemt kan je alvleesklier dat niet aan en stijgt je bloedsuikerspiegel te veel.

Gedurende de zwangerschap wordt het steeds moeilijker voor je alvleesklier om voldoende insuline te produceren. Het kan zijn dat je, ondanks dat je je perfect aan het dieet houdt, toch insuline moet gaan spuiten. Maak je daarover niet te veel zorgen. Het is maar tijdelijk en het kan geen kwaad voor je baby.

Ook kan het zijn dat je de dosis insuline tegen het eind van de zwangerschap moet verhogen. Ook dit kan geen kwaad. Het is juist goed voor de baby en voor jou dat je bloedsuikerwaarden niet te veel schommelen, insuline helpt daarbij.

Tips qua voeding

Koolhydraten

Het gaat er dus om dat je niet te veel koolhydraten ineens neemt. Ze zijn niet verboden, maar verspreid ze zo veel mogelijk over de dag. Koolhydraten zitten in suiker, allerlei meelproducten (brood, aardappels), peulvruchten (doperwten, bonen), fruit en in melkproducten. Het kan leerzaam zijn om de verpakkingen van voedingsmiddelen te bestuderen om er zo achter te komen welke voedingsmiddelen veel en welke weinig koolhydraten bevatten.

Eet elke twee uur

Sla geen eetmoment over, anders krijg je later op de dag extra trek! Het is belangrijk dat je wel voldoende blijft eten omdat je baby wel genoeg voedingsstoffen binnen moet krijgen.

Combinaties

Vermijd bij het warm eten bepaalde combinaties zoals bonen en aardappels. Deze bevatten namelijk beiden relatief veel koolhydraten. Van de meeste groenten kun je vaak wel veel eten. Vlees en vis bevatten (ongepaneerd) 0 gram koolhydraten. Kies daarbij liever wel voor de minder vette soorten.

Snoepen

Trek in iets lekkers? Mini-cornetto’s bevatten slechts 7 gram koolhydraten per stuk, slagroomsoesjes nog minder. Vergelijk de verschillende merken. Kaasfondue bevat ook relatief weinig koolhydraten, zeker als je dipt met bijvoorbeeld rode paprika en champignons en de hoeveelheid (liefst bruin)brood tot een minimum beperkt. En als je aan een kommetje alpro soja yoghurt wat bevroren fruit toevoegt (bessen, kersen) is het net een beker roomijs.

Zelf bakken

Veel mensen gebruiken een koolhydraatarm dieet om af te vallen. Op het internet zijn daardoor veel recepten te vinden van koolhydraatarme maaltijden, maar ook van zelfgebakken koolhydraatarm brood, muffins en nog veel meer. Je vindt deze recepten door te zoeken op koolhydraatarme recepten of low-carb recepten.

 

Tenslotte

Zwangerschapsdiabetes kan zwaar zijn, juist in een periode dat je extra veel behoefte hebt aan lekker eten. Bedenk dat het maar tijdelijk is en vooral ook dat je geen honger hoeft te lijden! Er zijn altijd kooolhydraatarme voedingsmiddelen die je toe kunt voegen aan je maaltijden.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Margje schreef:

    Ik heb veel gehad aan de boeken over het Dokter Frank dieet. Hij geeft veel koolhydraatarme recepten in zijn boeken die erg lekker en voedzaam zijn.

  2. Ik vind het wel raar, ik had zogenaamd zwangerschapsdiabetes en een kans op een grote baby. Ook zeiden ze bij de echo’s steeds dat mijn baby nogal zwaar was. Maar toen ze geboren werd was ze juist beneden het gemiddelde?

    Nou schijn ik ook nog een grotere kans te hebben om zelf diabetes te ontwikkelen, maar het zou ook helpen om veel te blijven bewegen. Elke dag minimaal een half uur lichaamsbeweging. Dus dat doe ik nu maar. Ik ben wel blij dat ik mij goed aan het dieet heb gehouden, want mijn meisje is lekker gezond!

  3. vind het maar raar dat niemand geen antwoorden heeft op onze vragen hoe meer je insuline je spuit hoe hoger de waardes zijn zo blijf je verhogen kan toch ook niet goed zijn ?ze kan alleen crackers eten dan blijft de waarde laag mijn dochter barst van de honger en kan niks eten of waardes gaan veel te hoog pfff zo stresvol dit !

  4. Helemaal mee eens dat zwangerschapsdiabetes een schaduw werpt op je zwangerschap. Vaak helpt het als je begrijpt wat het is en wat je eraan kunt doen. Er is nu ook een boek over verschenen: Handboek Zwangerschapsdiabetes. Met uitleg wat het is, waarom je een hoger risico hebt op diabetes type 2 en hoe je je voeding moet aanpassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.