Buikspieroefeningen die wèl werken

Wil je graag je buikspieren trainen zodat je weer een strakke buik krijgt? In dit artikel vind je een aantal buikspieroefeningen waarmee je effectief alle spiergroepen in je buik kunt trainen.

Buikspieren trainen

Bij bijkspieroefeningen ligt de nadruk vaak op een van de volgende drie gebieden in de buik:

 • de bovenbuik
 • de onderbuik
 • de schuine buikspieren

De zogeheten sixpack loopt van de bovenkant tot de onderkant van de buik en bestaat uit één rechte spier. Train je buikspieren drie keer per week met minstens één dag rust ertussen zodat je spieren kunnen herstellen. Begin rustig met een klein aantal herhalingen en bouw het langzaam op. Je kunt in het begin het idee hebben dat je nog wel wat meer herhalingen kunt doen, maar vergis je niet. Ook na een paar oefeningen zonder gevoelens van vermoeidheid in je buikspieren kun je de volgende dag al flinke spierpijn krijgen!

Buikspieroefeningen voor de bovenbuik

Bij oefeningen van de bovenbuikspieren draait het om het bewegen van het bovenlichaam richting de knieën. De bovenbuik kun je met de volgende oefening trainen:

 • Ga op je rug liggen op de grond of op een matje.
 • Leg je onderbenen op een bank of een tafeltje, zodat ze een hoek van 90 graden vormen met je bovenbenen.
 • Leg je handen gekruist op je borst en beweeg je bovenlichaam omhoog zodat je schouderbladen van de grond afkomen.
 • Beweeg daarna je schouderbladen weer richting de grond, maar eindig net ietsje boven de grond zodat er spanning op je buikspieren blijft staan.
 • Herhaal deze oefening een aantal keren.

Buikspieroefeningen voor de onderbuik

Bij oefeningen van de onderbuikspieren draait het om het bewegen van de benen richting het bovenlichaam. Met de volgende oefening kun je je onderbuikspieren trainen:

 • Ga gestrekt op je rug op de grond liggen.
 • Til je benen van de grond.
 • Let erop dat je hierbij je bekken iets kantelt en je rug niet hol trekt!
 • Til je benen in gestrekte toestand zo ver mogelijk omhoog en laat ze dan weer zakken tot net boven de grond.
 • Herhaal deze oefening een aantal keren.

Train de schuine buikspieren

Met onderstaande training kun je de schuine buikspieren, ook wel obliques genoemd, trainen:

 • Ga op je rechterzij liggen, je knieën iets opgetrokken.
 • Laat je linkerarm losjes over je hoofd heen hangen.
 • Kom met je bovenlichaam van de grond en beweeg omhoog.
 • Laat je bovenlichaam weer zakken tot net boven de grond.
 • Herhaal deze oefening een aantal malen en wissel dan van zij

Een platte buik

Hoewel er in de reclame veel interessante en veelbelovende apparaten worden aangeboden word je van het trainen van je buikspieren alleen niet dunner! Wanneer je buikspieroefeningen doet dan train je je buikspieren en deze zullen je buik wel strakker trekken. Iedereen heeft in principe een sixpack, maar wanneer deze spieren onder een laag vet zitten dan zie je er niets van.

Het is niet mogelijk om met behulp van buikspieren plaatselijk af te vallen. Wel kun je met behulp van oefeningen bepaalde gebieden verstevigen of strak trekken. Wanneer je veel vet op je buik hebt en je wilt een strakke buik dan dien je naast buikspieroefeningen ook cardio oefeningen te doen om het overtollige vet op je buik te verbranden. Hierbij kun je denken aan (hard)lopen, fietsen, skeeleren, zwemmen of een groepsactiviteit zoals aerobics of steps. In principe alles waarbij de hartslag omhoog gaat.

Heb jij nog tips voor het trainen van je buikspieren? Plaats ze dan hieronder.

Vergelijkbare berichten

6 reacties

 1. Renske schreef:

  Hey! Heeeel erg bedankt voor deze tips want ik was al een hele tijd bezig om mijn buikje wat strakker te krijgen. Maar het leek wel alsof het niets uithield. Wist ik veel dat je zowel bovenbuik- als onderbuikspieren hebt… tss… hadden ze me dat maar eerder verteld! Want die onderbuikspieren heb ik dus al die tijd compleet verwaarloosd. Ik ga er meteen mee aan de slag!

 2. Miekie schreef:

  Ik heb deze site even teruggezocht in mijn favorieten om jullie te bedanken want door mijn buikspieren te trainen zoals jullie aangeven ga ik nu met een mooie platte buik de zomer in!

  Ik ben 3 maanden geleden begonnen met 3 keer in de week trainen. Daarnaast heb ik een licht dieet gevolgd (1800 calorieën). Ik ben erg blij met mijn strakke buik en ik ga de buikspieroefeningen 1x per week herhalen om mijn buikspieren in conditie te houden.

  Tegen anderen zou ik zeggen: kom op dames! Als je nu begint dan kun je een behoorlijk deel van je buikje wegwerken voor de zomer!

 3. Hoi, ik heb het idee dat mijn buikspieren echt super strak zijn. Ik doe deze oefeningen al ongeveer 4 maanden 4x in de week. Als ik mn spieren aanspan en voel dan voelt het echt heel hard! Maar mijn laag vet om mijn buik gaat niet weg..

  Ik loop ook 3x in de week hard en doe dan ook nog buikspier oefeningen erbij, daarbij let ik ook erg op mijn eten. Heeft iemand nog een tip? En ook voor het overtollige vet op mijn heupen (mijn ‘zwemband’). Lieefs Kiki x

 4. Hey, Sommige mensen zeggen dat buikspieroefeningen niet goed zijn voor ren 12 jarige… Klopt dit? En ik heb een parlement vetrolletjes, maar hoe kan ik die het best weg trainen? Veel lieefss isa

 5. Sorryy…. Parlement was een spellingsfoutje Ik bedoelde: een paar kleine vetrolletjes Xxisa

 6. Dana Janmaat schreef:

  Ik zou mijn buikvellen willen wegwerken,ze hangen over mekaar heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.