Koortsthermometer in de mond

Hoe koorts opmeten

De gemiddelde, normale lichaamstemperatuur van mensen ligt tussen de 36 en 37.5 graden. Maar soms kan je temperatuur hoger liggen.

Tussen 37.5 en 38 graden noemen we verhoging en boven de 38 graden spreken we van koorts. Koorts is een reactie van je lichaam om virussen of bacteriën onschadelijk te maken. Koort is dus een goede reactie van het lichaam. Maar hoe bepaal je of er sprake is van koorts?

Er zijn veel verschillende manieren om de temperatuur op te meten. De ene manier is nauwkeuriger dan de andere. Maar welke methodes en meetapparatuur bestaan er precies? Hieronder vind je een handig overzicht, zodat je kan kijken welke het beste bij jou of bij je kind aansluit.

Met een koortsthermometer

Koortsthermometer in de mond

Een koortsthermometer kun je op drie manieren gebruiken. Het display geeft aan wat de temperatuur is en bij sommige thermometers verschijnt de temperatuur al binnen een paar seconden.

Let op: maak een thermometer voor en na gebruik altijd goed schoon met een ontsmettingsmiddel. Het liefst gebruik je voor elke meetmethode een aparte thermometer.

Op welke manieren kun je een koortsthermometer gebruiken?

1. Oraal – onder de tong

Methode: plaats de thermometer onder de tong

Nauwkeurigheid: de temperatuur kan tot anderhalve graad afwijken van de werkelijkheid. Dit heeft o.a. te maken met het ademen door de mond en gebruik van voedingsmiddelen.

2. Rectaal – via de anus

Methode: breng de thermometer ongeveer één centimeter in de anus. Indien gewenst kan er glijmiddel, of vaseline gebruikt worden om het inbrengen te vergemakkelijken

Nauwkeurigheid: deze methode is het meest nauwkeurig: 99 procent maar liefst. Soms kan er door het samentrekken van de anus een temperatuursverhoging van een halve graad optreden. In dit geval moet er dus een halve graad van het cijfer af.

3. Auxilair – onder de oksel

Methode: houd de arm gesloten tegen het lichaam en houd de thermometer in de oksel

Nauwkeurigheid: net als bij de orale meting kan de temperatuur een halve, tot een hele graad afwijken van de werkelijke temperatuur

Met een oorthermometer

Tegenwoordig worden oorthermometers veel bij de huisarts en in het ziekenhuis gebruikt. Niet zo gek, want je krijgt een redelijk nauwkeurige meting, zonder dat de patiënt ‘met de billen bloot moet’.

Bij een oorthermometer wordt er gewerkt met infraroodlicht wat de kerntemperatuur meet van het trommelvlies. Een oorthermometer kan vanzelfsprekend enkel gebruikt worden in het oor. Hij geeft tot op een tiende graad nauwkeurig de lichaamstemperatuur aan.

Met een fopspeenthermometer

Een fopspeenthermometer is ideaal voor kleine kinderen. Op momenten dat je de temperatuur wilt weten voelen kinderen zich meestal al niet fijn. Dus zeker op zo’n moment wil je ze niet lastig vallen met een thermometer tussen hun billen of in hun oren.

De nauwkeurigheid van de fopspeenthermomenter staat gelijk aan het oraal meten van de temperatuur met een digitale koortsthermometer. Deze speciale thermometers in de vorm van een fopspeen zijn niet duurder dan gewone koortsthermometers. Bekijk de prijzen op Bol.com

Met een contactloze infrarood thermometer

Een contactloze thermometer meet de temperatuur op basis van infraroodstraling. Met een contactloze thermometer hoef je degene van wie je de temperatuur wilt weten niet aan te raken.

Een infrarood thermometer kun je gebruiken voor zowel baby’s als volwassenen. Je richt de thermometer op het voorhoofd en kunt vervolgens de gemeten temperatuur aflezen.

Met een infrarood thermometer kun je niet alleen koorts opmeten, maar ook de temperatuur meten van bijvoorbeeld eten & drinken (meestal tot 100 graden).

Koorts zelf voelen

Als ervaren ouder kun je vaak prima aanvoelen of je kind koorts heeft wanneer je het gezichtje voelt of knuffelt. Aan het gedrag van je kindje kun je ook merken dat het ‘iets onder de leden heeft’.

Ook bij jezelf voel je vaak wel of je ziek bent of niet. Het is dan niet per se nodig om de temperatuur te meten. Bij normale gezonde mensen of kinderen kun je er gewoon op vertrouwen dat het lichaam dit vanzelf oplost.

Mocht je je zorgen maken en overwegen om de dokter te bellen, dan is het wel verstandig om even de temperatuur te meten. Je kunt dan één van bovenstaande methoden gebruiken om vast te stellen of er sprake is van verhoging of koorts.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.