Tips bij slaapproblemen

Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je lichaam zich herstelt en dat je tot rust komt.

Slaapproblemen, zoals moeilijk in slaap vallen of steeds wakker worden, kunnen ervoor zorgen dat je niet lekker in je vel komt te zitten en de volgende morgen moeite hebt met wakker worden.

Hieronder vind je een aantal tips die van pas kunnen komen bij slaapproblemen en je helpen bij het verkrijgen van een goede nachtrust.

Frisse lucht in de slaapkamer

Zorg ervoor dat de lucht in je slaapkamer schoon en fris is. Ventileer de slaapkamer goed, het liefst 24 uur per dag. Eventuele insecten hou je gemakkelijk buiten door een hor te plaatsen in of voor je raam. De lucht in een niet goed geventileerde slaapkamer bevat aanmerkelijk meer vocht en CO2 en daarin voel je je minder prettig.

Regelmaat is belangrijk

Zorg voor regelmaat in je dag- en nachtritme. Wanneer je telkens op verschillende tijden naar bed gaat dan kan dit leiden tot problemen met inslapen. Wanneer je dagelijks rond dezelfde tijd naar bed gaat dan raakt je lichaam daarop ingesteld en val je makkelijker in slaap.

Let op wat je drinkt voor het slapen gaan

Drink na het avondeten geen cafeïne houdende dranken meer zoals cola of koffie. Het lichaam wordt door dat soort dranken in een staat van paraatheid gebracht en hierdoor is het moeilijker om in slaap te kunnen vallen. Warme melk daarentegen is een goede drank om vlak voor het slapen gaan te drinken. Een glas warme melk werkt ontspannend. Je kunt er eventueel wat honing aan toevoegen voor een zoete smaak.

Zorg voor rust rond bedtijd

Onderneem vlak voordat je gaat slapen geen inspannende dingen meer. Dus nog niet even snel de administratie afhandelen of een pittige discussie beginnen. Hou je bezig met dingen die voor jou ontspannend werken. Voor de een is dit het kijken van een film, voor de ander het lezen van een boek, tekenen of het luisteren naar muziek.

De slaapkamer is om te slapen

Gebruik de slaapkamer alleen om te vrijen of te slapen. De slaapkamer is geen werkplek om nog even snel wat zaken af te handelen. Laat je smartphone dus lekker beneden – als dat lukt! Ook is je slaapkamer geen plek om discussies uit te praten. Doe dat liever in een andere ruimte.

Houd een slaapdagboek bij

Hou een aantal weken een slaapdagboek bij. Noteer hierin hoe laat je naar bed gaat, hoe lang je geslapen, hoe vaak je wakker bent geworden en hoe fit je je voelde toen je opstond. Zo’n dagboek kan ook handig zijn om mee te nemen naar de dokter mochten de slaapproblemen ondanks deze tips niet overgaan.

Heb je alles al geprobeerd?

En helpt het niet? Dat zou goed kunnen, een deel van de mensen die last hebben van slapeloosheid heeft niet veel of zelfs helemaal niks aan deze tips. Voor die mensen is er een 7 stappen slaaplan opgesteld dat je vanuit huis kunt volgen. Meer informatie daarover vind je op de website van Slaapwijzer.

Heb je lichamelijke klachten of grote zorgen waardoor je niet goed kunt slapen? Ga dan altijd even langs de huisarts.

Vergelijkbare berichten

7 reacties

  1. Heey heb jij nog paar tips van mij ik heet smail ben 15 jaar en soms kan ik niet goed slapen. ik moet heel veel rond drijen en mij bed piept kij veel ik woor er gek van! Groetjes Smail

  2. caatje schreef:

    goeie tips ga eens proberen om zon dagboek bij te houden 😉 @smail als je bed piept moet je een nieuwe kopen of een nieuw bed aan je ouders vragen (voor je verjaardag ofzo) greetz

  3. Dit is mijn tip voor jullie, Probeer eens op je telefoon radio aan te zetten en dan lekker op concentreren val je van eigens in slaap!

  4. ik ben lisa en ben 14 jaar ik lig elke dag om half 10 in bed maar ik slaap pas rond 4 uur in de nacht hebben jullie nog tips ? groetjessss

  5. heey, ik zou ongeveer een half uur van tevoren een kopje melk of een banaan eten

  6. krantjeeee schreef:

    hoi, ik zou een saai boek of de radio aan doen…. en ik zou voordat je gaat slapen geen kopje koffie of cola drinken…. als je heel vaak niet kunt slapen zou ik slaappillen nemen.. als dat niet lukt zou ik naar de dokter gaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.