Hoofdpijn voorkomen en genezen

Hoofdpijn is erg vervelend en nooit welkom, waar dan ook. Het is echter wel een signaal van je lijf om je te waarschuwen dat er iets hapert.

Soms is de oorzaak duidelijk, bijvoorbeeld wanneer de hoofdpijn samenvalt met bijvoorbeeld griep. Maar soms is het ontstaan van hoofdpijn minder duidelijk.

Het is verkeerd om elke vorm van hoofdpijn eenvoudigweg maar met chemische middelen te bestrijden aangezien veel gebruik van hoofdpijnpoeders, -tabletten en -pillen nadelig is voor de gezondheid.

Hoofdpijn

Er zijn verschillende oorzaken voor hoofdpijn, onder andere:

 • veel stress en/of zorgen
 • te weinig ventilatie in je leef- en/of werkomgeving
 • veel roken
 • veel alcohol drinken
 • maag-/darmstoornissen
 • rugklachten en zelfs voetklachten

Natuurlijk is het ook mogelijk dat je ogen de klachten veroorzaken, daarom is een regelmatige ogencheck geen overbodige luxe.

Houd een hoofdpijn-boekje bij en schrijf er bij wanneer de hoofdpijn begon, of wat je toen ánders gedaan hebt dan normaal. Waarschijnlijk wordt op die manier de ‘boosdoener’ van de klachten gevonden.

Middelen ter voorkoming van hoofdpijn

Bij veel stress of zorgen is een lekkere frisse wandeling in de buitenlucht (of fietstochtje) aan te bevelen. Ook wel bekend als “het even uitwaaien”.

Ventilatie in je leef/werkomgeving is meestal wel te realiseren, als dat moeilijk is dan kan die wandeling buiten ook veel goeds doen.

Na veel alcohol gebruik kan het opwekken van braken (een vinger in de keel), in een vroeg stadium, wat van de gevolgen wegnemen. Maar veel beter is het om vóór het alcohol gebruik enkele glazen melk te drinken en een goede voedzame maaltijd te nuttigen.

Bij maag-/darmstoornissen is het altijd belangrijk om te weten te komen waardoor de maag-/darmstoornis er is gekomen en moet je je dus afvragen of je niet te zwaar of te gekruid gegeten hebt of dat er meer aan de hand is, zoals bijvoorbeeld een maagzweer.

Ontspannen in je vrije tijd blijft altijd belangrijk, ga eens naar de sauna en/of zwembad of lees een goed of leuk boek, of ga eens lekker een film kijken. Er zijn zelfs mensen die op zoek naar een leuk tijdverdrijf er een erg leuke hobby aan over houden.

Middelen om hoofdpijn te bestrijden

Als je dan eenmaal hoofdpijn hebt, wil je er snel van af, liefst op een natuurlijke manier. Vooral als je op dat moment niet een frisse wandeling kan maken of een uurtje kunt gaan rusten op bed.

Om overdag te drinken:

 • warme sterke thee met citroen
 • kop zwarte koffie
 • lavendelthee
 • kamillethee en mintthee

(deze laatste drie werken ook kalmerend).
Dit is zowel thuis als op het werk te maken (als er een waterkoker aanwezig is of iets dergelijks).

Wanneer de klachten aanhouden

Blijven de klachten ook na gebruik van bovenstaande tips terugkomen, dan is een bezoekje aan een huisarts voor een eventuele diagnose beter, blijf nooit te lang rondlopen met klachten.

“Luister als je lichaam fluistert, het is een hint, het wil dat je luistert, vóór het schreeuwen begint”

Vergelijkbare berichten

6 reacties

 1. Hans Welten schreef:

  En dan sloeg ik het paard met de plank op z’n KOP! En dan ging ie lope. Dan sloeg ik ‘m harder op z’n KOP, en dan ging ie harder lope! En aan het eind sloeg ik hem zo hard op z’n KOP! dat ie door z’n voorpoten naar beneden zakte… en dan kon ik er zo vanaf stappe. Hans Teeuwen (dit is een voorbeeld van wat je niet bij paarden moet doen als je wilt dat ze geen hoofdpijn hebben)

 2. Ik heb heel vaak hoofdpijn door het gebruik van een anti-allergiemiddel en dan wrijf/masseer ik mijn slaap altijd en dat helpt nogal. (bij diepgaande hoofdpijn)

 3. Uit eigen ervaring is het beste om water te drinken en naar buiten voor wat frisse lucht. Een stukje wandelen of fietsen helpt meestal wel. Vooral niet blijven liggen/zitten.

 4. Denise schreef:

  ik gebruik van die koelingspleisters voor op je voorhoofd van de wibra van een euro. ze zouden 8 uur moeten werken maar ze werken maar 4 uur. maar ze helpen zeker wel!

 5. Heeeii! Ik heb heel erg vaak hoofdpijn! Ik heb ook een bril en als ik hoofdpijn heb doe ik mijn bril altijd af. Dat helpt. En VEEL water drinken!!! Als je te weinig vocht binnenkrijgt krijg je meestal hoofdpijn. Ook misschien even een pilletje nemen en dan een uurtje slapen. Ik heb nu ook hoofdpijn, best toevallig. Ik drink gewoon veel en kijk niet veel tv want dat geeft geluid af en soms veel licht, en dat is zeker niet fijn als je hoofdpijn hebt. Dus ga anders even 1 uurtje slapen of neem een rustig plekje en ga daar even liggen/zitten. Xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.