Tips bij maagpijn

Maagpijn is erg vervelend en nooit welkom en bij zuurbranden heb je vaak ook een slechte (nare) adem.

Er zijn verschillende oorzaken voor maagpijn, onder andere:

 • te kruidig eten
 • veel stress en/of zorgen
 • ziek worden en/of zijn (bijvoorbeeld een ontsteking van het maagslijmvlies en/of een maagzweer)

Bijhouden van een dagboek

Houd een eet-en-drink-boekje bij, ongeveer een week lang en schrijf er bij wanneer de maagpijn begon,of het zuurbranden. Waarschijnlijk wordt op die manier de ‘boosdoener’ van de klachten gevonden.

Bij voorkoming van te veel maagzuur / maagpijn:

Er zijn een aantal middeltjes om ervoor te zorgen dat maagpijn snel wegtrekt, maar er zijn ook natuurlijke middeltjes die uitstekend werken om maagpijn te voorkomen.

Om overdag te drinken:

 • Venkelthee
 • Kamillethee
 • Eucalyptusthee
 • Thijmthee
 • Citroenthee
 • Zoethoutthee

Deze theesoorten zijn bij de supermarkt en drogist te koop, maar kunnen ook van verse kruiden getrokken worden, lekker met een schepje honing erin en overal te maken, ook op het werk (als er een waterkoker aanwezig is of iets dergelijks).

Om ’s avonds te drinken:

Warme melk met een anijsblokje erin (lekker voor het slapen).

Om te eten:

Rabarbermoes (vooral zelfgemaakte) is een prima middel om de maag rust te geven, een klein schaaltje vóór de maaltijd.

Zelfmedicatie

Er zijn diverse producten verkrijgbaar die helpen tegen maagpijn en klachten die vaak met maagpijn gepaard gaan. Ook zijn er diverse diëten die ervoor zorgen dat maagklachten verminderen of zelfs verdwijnen.

Belangrijk

Blijven de klachten ook na gebruik van bovenstaande tips terugkomen, dan is een bezoekje aan een huisarts voor een eventuele diagnose beter. Blijf nooit te lang rondlopen met klachten.

“luister als je lichaam fluistert, het is een hint, het wil dat je luistert, vóór het schreeuwen begint”

Vergelijkbare berichten

5 reacties

 1. ik heb echt erg maagpijn gehad ik ging 22:30 naar bed en elke 30 minuten werd ik wakker ik moest elke keer bijna kotsen terwijl het eigenlijk helemaal niet nodig is want zo erg ziek ben ik eingenijk niet en ik voelde me fit maar ik heb echt 2 uur lang gehad dat ik heel erg ging bibberen hoe kan dat?

 2. Hallo ik heb een uurtje anderhalf last van stekende gevoel boven in de maag.2005 heeft het verstopt gezeten. Kan je daar nog last van hebben. Het is een zeurende lang deurige pijn Groeten jen

 3. kimberley pex schreef:

  Lars, dat lijkt erop dat je toen griep had, in ieder geval ’n virus of bacterie. Die koude koorts is altijd heel eng. Kamillethee, extra C, héél veel water drinken met wat citroensap. En vooral rustig blijven, en niet bang zijn. ’n Lichaam werkt vaak heel hard om de gifstoffen eruit te gooien, en dat geeft symptomen.Sterkte.

 4. Marieka schreef:

  Ik heb nu sinds een uur of 18.00 flinke maagpijn maar niet het gevoel te moeten spugen ik weet dat ik 4 dagen geen koffie op heb en veel gerookt , maar kan het daarvan zijn ?
  Weet niet wat te doen ???

 5. beste,

  Ik heb nu een paar dagen last van mijn maag, vooral ‘savonds maar af en toe ook overdag! last van maag zuur en opgezet gevoel of druk onder/achter mijn borst kast en hele buikholte…dat ik het liefst op mijn buik moet liggen en duurt een paar uur dat ik in slaap kan valen…daarbij moet ik veel boeren en dat is allemaal heel irritant… wat kan ik tegen aan doen? Ik maak me zorgen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.