buikvet

Buikvet verbranden binnen 4 weken

buikvetBuikvet is een van de hardnekkigste soorten vet. Het is niet alleen lelijk, maar het is ook nog eens een gezondheidsrisico. Mensen met veel buikvet hebben ook een verhoogde kans op allerlei aandoeningen.

Om buikvet kwijt te raken zijn buikspieroefeningen alleen niet genoeg! Misschien ben je daar inmiddels ook wel achter.

Je krijgt meer vet rondom je buik wanneer je hoge cortisolwaarden in je lichaam krijgt. Cortisol is een hormoon dat aangemaakt wordt wanneer je onder stress staat. Door slechte voeding (diëten!) kunnen die waarden juist hoger worden. Dat kan een reden zijn waarom je je buikvet niet kwijtraakt, ondanks het feit dat je een dieet volgt.

Maar hoe kun je dan wel buikvet kwijtraken? Heel simpel, door onderstaande stappen op te volgen. Probeer het 4 weken en je zult zien dat het werkt!

 

Slaap voldoende

Ga je vaak laat naar bed om nog even tijd voor jezelf te hebben of nog even wat werk te doen? Door slaaptekort (ook licht slaaptekort) krijg je meer zin in zoetigheid en vet. Bovendien zorgt slaaptekort voor hogere cortisolwaarden die leiden tot een hogere insulineresistentie. Dit leidt tot het opslaan van vet, vooral rond de buik.

Zorg dus goed voor jezelf door er zeker van te zijn dat je voldoende slaap krijgt. Goed slapen is niet alleen goed tegen buikvet, je voelt je sowieso beter wanneer je helemaal uitgeslapen bent.

 

Korte krachtige buikspieroefeningen

Crunches, sit-ups, wie kent ze niet? Je krijgt er inderdaad sterkere buikspieren van, maar zolang die onder een laag buikvet verstopt zitten blijven ze onzichtbaar. Bovendien verbrand je weinig vet met dergelijke oefeningen en kosten ze je veel tijd.

Beter kun je een paar keer kort “planken”: ga op je buik op de grond liggen. Richt je bovenlichaam op, leun op je ellebogen en onderarmen en op je tenen. Houd daarbij je bovenlichaam en benen in één rechte lijn. In hebt begin is dit loodzwaar, maar je kunt dit al snel steeds langer volhouden. Drie of vier setjes van 30 seconden is voldoende. Deze oefening is vele malen effectiever dan alle andere buikspieroefeningen!

Kies hiervoor een vast moment op de dag, dan vergeet je het minder snel en hou je het makkelijker vol.

 

Lichaamsbeweging

Daarnaast is het belangrijk dat je overdag voldoende beweegt. Dit hoeft niet per se intensief te zijn, probeer een of meer wandelingen in te bouwen in je dagindeling. Bijvoorbeeld van en naar de winkel of je werk. Intensiever sporten zorgt voor een snellere vetverbranding en bij overgewicht vaak ook voor gewichtsverlies.

 

Voeding

Buikvet wordt voor een zeer groot gedeelte bepaald door wat je eet. Van suiker is bekend dat het enorm slecht is en veel invloed heeft op je buikvet. Probeer ongezonde snacks te vervangen door gezonde. Eet veel groenten en eiwitten.

Gewichtsverlies is een prettige bijkomstigheid wanneer je je eetpatroon zo kunt veranderen dat je vrijwel geen toegevoegde suiker meer binnenkrijgt. Mensen die geen overgewicht hebben zullen merken dat hun buikvet na enkele weken duidelijk afneemt.

Heb je behoefte aan een duidelijk voedingsplan met boodschappenlijst en weekmenu´s, dan kan het interessant zijn om wat hulp in te schakelen van een diëtist of gewichtscoach. Je kunt het ook vanuit je eigen huis doen met een online programma.

Tip: op de website “Makkelijk Afvallen” vind je het 50-dagen programma. Dit programma kun je bekijken vanaf je smartphone of tablet en het helpt jou stap voor stap met het verhogen van je vetverbranding.

 

Vitamine C

Wanneer je onder spanning staat dan maakt je lichaam meer cortisol aan. Hierboven werd al aangegeven dat hoge cortisolwaarden zorgen voor meer buikvet. Het fijne aan vitamine C is dat het een dempend effect heeft op cortisolpieken. Ook zorgt vitamine C voor een betere vetverbranding.

Vitamine C zit natuurlijk in sinaasappels, maar ook in grote hoeveelheden in boerenkool, avocado´s en nog het meest in kiwi´s.

 

Buikademhaling

Het nut van een goede, rustige ademhaling werd tot voor kort erg onderschat. Veel mensen ademen hoog en oppervlakkig bovenin hun longen met gespannen schouders. Door een goede en rustige buikademhaling daalt het stressniveau in je lichaam en voel je je vanzelf rustiger worden. Deze techniek wordt ook veel in ontspanningsoefeningen gebruikt.

Wanneer je nog nooit echt op je ademhaling gelet hebt dan kun je dit het beste eerst liggend op je rug proberen. Leg je handen op je buik, ontspan je schouders en probeer naar je handen toe te ademen zodat je buik (lichtjes) omhoog gaat bij een inademing en niet je borstkas.

Probeer wat dieper in te ademen en concentreer je op de uitademing, maak deze wat trager dan normaal. Stop dan even en voel hoe je lichaam “als vanzelf” weer wil inademen.

Als je dit een paar keer geoefend hebt dan kun je dit ook toepassen wanneer je overdag bezig bent en je gespannen voelt. Ontspan je schouders en je buik en adem naar je buik toe, waarbij je de uitademing iets langer laat duren. Je zult merken dat je er rustiger van wordt.

 

Hou je vorderingen bij

Niets werkt zo motiverend als het bijhouden van je vorderingen. Meet zodra je aan het plan begint je buikomvang op en noteer deze in je agenda. Het beste meet je deze wanneer je staat, rond de navel. Zorg dat je de centimeter recht houdt, controleer dit eventueel met een spiegel of laat iemand anders je buikomvang meten.

Meet elke keer rond hetzelfde tijdstip, bijvoorbeeld ’s morgens na de grote boodschap. Bij veel mensen is de buikomvang dan op z’n kleinst.

Verder kun je een lijst maken waarop je elke dag afvinkt wat je gedaan hebt: gezond en suikerarm/suikervrij eten, lichaamsbeweging, planken.

Meet na vier weken je buikomvang op en je zult zien dat je echt veel minder buikvet hebt. Je weet nu dat het werkt! En bent extra gemotiveerd om door te zetten.

 

Buikvet kwijtraken

Hoeveel centimeter buikvet ben jij kwijtgeraakt met dit stappenplan? Was het makkelijk vol te houden? Heb je nog tips voor anderen? Laat het hieronder weten!

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Jan Jansen van der Sligte schreef:

    Wat ook schijnt te werken is appelazijn. Ik had nooit verwacht dat dit zou werken. Mijn vriendin (55 jr.) is in 6 weken van maat 44 naar 40 gegaan. Haar oudste dochter (31 jr.)van maat 42 naar 40, en haar jongste dochter (18 jr.) van 40 naar 38.
    Drink drie maal daags een glas water met hierin opgelost 3 of 4 theelepeltjes appelazijn. Hou dit in ieder geval 3 maanden vol.

    Bron: Facebook (“Komproe Mel”).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.