wintertenen

Tips tegen wintertenen

wintertenenWanneer je last hebt van wintertenen dan kun je last hebben van een aantal verschijnselen.

Symptomen van wintertenen zijn een jeukend en branderig gevoel en een rood-paarse opgezwollen huid. Ook kun je last hebben van pijn.

De klachten verergeren vaak bij het opwarmen van de koude voeten. Hieronder lees je meer over de oorzaken van wintertenen en vind je een aantal tips om je wintertenen te behandelen.

 

Hoe krijg je wintertenen?

Wintertenen ontstaan als volgt. Wanneer je tenen koud worden dan stuurt je lichaam extra bloed naar je tenen om ze op te warmen. Bij wintertenen reageren de kleine bloedvaatjes hier niet goed op, ze blijven vernauwd terwijl ze wijder zouden moeten worden. Hierdoor kan het bloed geen kant op en kun je rode of paarse vlekken krijgen. Het omliggende weefsel beschadigt en dit zorgt dit voor irritatie, jeuk en soms ook pijn. Deze verschijnselen doen zich ook voor bij winterhanden en andere delen van het lichaam die regelmatig blootgesteld worden aan kou.

Wintertenen zijn nooit helemaal te voorkomen, maar er zijn wel een aantal dingen die je zelf kunt doen om de klachten te verminderen.

 

Stimuleer de doorbloeding

Neem wisselbaden. Hou je voeten afwisselend 3 minuten in warm water en 30 seconden in koud water. Sluit af met warm water. Verder kun je je voeten masseren maar wees hiermee voorzichtig als je huid erg beschadigd is. Vermijd het dragen van sokken met een strak elastiek in de rand, dit belemmert de doorbloeding.

 

Bescherm je voeten tegen de kou

Voorkom dat je voeten blootgesteld worden aan de kou. Draag lekkere warme sokken. Of overweeg een paar Uggs aan te schaffen. Dit zijn speciale laarzen van schapenwol die je draagt zonder sokken. Het schapenwol zorgt voor een goed klimaat en mensen met wintertenen zeggen er veel baat bij te hebben.

Warm koude voeten niet te fanatiek op. Dus niet op een gloeiend hete verwarming of met te heet water. Draag ook geen sokken in bed, hierdoor kunnen je voeten ’s nachts te warm worden.

 

Hou de huid soepel

Smeer je voeten in met vaseline of een andere vette creme. Dit houdt de huid soepel zodat zij minder snel zal beschadigen als gevolg van temperatuurverschillen.

 

Middeltjes tegen wintertenen

Een goed middel dat helpt tegen wintertenen en een betere doorbloeding van voeten en handen is VSM Abroflor. Neem bij aanhoudende klachten sowieso altijd contact op met je huisarts.

Heb je zelf nog goede tips tegen wintertenen? Plaats dan hieronder een reactie!

Vergelijkbare berichten

88 reacties

 1. Lisanne schreef:

  Ik heb ook vreseljke last van wintertenen. Ik lig altijd wakker van de jeuk. Weet iemand wat er helpt?? Het is al helemaal ontstoken. Ik hoop dat iemand mij kan helpen.

  1. ochtend urine puur er op plassen u ben van een paar dagen van uw wintertenen af groetjes.

   1. ik doe dit al een week, nog geen resultaat. wel IETS minder blauw

    1. Maak er een voeten badje van, dus plas in n bakje waar de tenen inpassend voet en plas onder de douche in het bakje. Laat dete behandelen delen er n minuut of twee in en spoel daarna goed af. De ochtend urine werkt het best. Het is het enige dat bij mij helpt, de pijn is de volgende dag al veel minder of weg en misschien goed om een paar dagen te herhalen. Ook vanaf de eerste verschijnselen beginnen.

   2. willmi schreef:

    ik heb dit vorig jaar drie weken gedaan Niets geholpen !!!

  2. Hoi
   Nifedepine gebruik ik zelf.
   Alle zalven,crème, homeopathie enz.
   Helpt niet. Helpt alleen voor een lege beurs.
   Vraag aan de huisarts.
   Succes

   1. Rowana schreef:

    Hoi die nifedepine tabelet gebruik ik nu ook maar welk tijdstip is het beste om in te nemen ik heb voor 15 dagen best weinig vind ik. Martina gotwalt heb je een tip voor mij want ik heb oook erg last vam raynaud witte vingers en wintertenen.

    Alvast bedankt groetjes rowana

    1. Martina Gotwalt schreef:

     Hallo, Rowana
     Als je er last van hebt neem ze voor t
     Slapen gaan.
     Je krijgt weinig om te kijken hoe je erop
     Reageert.
     Ze worden ook gebruikt voor Raynaud.
     Ik neem 2 x 10 mg retard is langzame afgifte, dan heb ik minder last van bijwerkingen. Nu voel ik niets meer van.
     Je lichaam went eraan.
     Vraag wel aan je huisarts hoeveel je mag/kan innemen.
     Succes

  3. Antoinette schreef:

   Insmeren met sambal pittig.

   Sokken aan en lekker inlaten trekken.

   Succes.

  4. Patricia schreef:

   Kastanje extract…vloeibaar of in tabletvorm…helpt mij meestal na 3 dagen.

 2. Misschien een vreemde tip,maar aambeienzalf helpt prima tegen tegen de irritatie en jeuk! De werking van (spertie)is verzachtend en verminderd de jeuk en is ook nog vettig. Ik gebruik het altijd!

 3. Liesbeth schreef:

  Gezichtsbruiner kopen, voeten insmeren met factor 30, voeten onder de bruiner (handdoek op grond, voeten erop, apparaat schuin erboven hangen, leunt dus tegen je schenen). Elke dag twee keer. Gegarandeerd helpt het!!!!!

 4. jgvan kempen schreef:

  als kind veel last gehad van wintertenen , van mijn oma de tip gekregen om over je eigen tenen heen te plassen en echt het heeft geholpen nooit geen last meer gehad, hoop dat deze tip ook andere kan helpen.

 5. Margret schreef:

  Ik heb nu zo’n 7 jaar last van wintertenen, alle oma’s tips en homeopatische middelen geprobeerd, maar het helpt altijd maar een paar uur. Ook ik krijg blaasjes op mijn tenen en kan vaak maar amper mijn schoenen in. Ik loop daarom ’s winters gewoon op teenslippers en blote voeten. Dan heb ik er in iedergeval het minste last van. Het schijnt vanzelf over te kunnen gaan (heb er voorbeelden van in de fam.) dus er is nog hoop

  1. Martina Gotwalt schreef:

   Hallo, Rowana
   Als je er last van hebt neem ze voor t
   Slapen gaan.
   Je krijgt weinig om te kijken hoe je erop
   Reageert.
   Ze worden ook gebruikt voor Raynaud.
   Ik neem 2 x 10 mg retard is langzame afgifte, dan heb ik minder last van bijwerkingen. Nu voel ik niets meer van.
   Je lichaam went eraan.
   Vraag wel aan je huisarts hoeveel je mag/kan innemen.
   Succes

 6. Jolanda schreef:

  Ik had ook onwijs last van jeukende,pijnlijke en rood-paarse tenen. Sinds ik 25 jaar geleden vanaf ongeveer oktober (als ongeveer 4 weken er weinig zonnige dagen zijn) je 1 keer per week een zonnebankje pakt van 10-15 minuten blijven ze weg. Een gezichtsbruiner werkt ook prima.Nu heb ik sinds die tijd GEEN last meer,behalve als ik te laat ga begint het wel en duurt het even,maar trekt t toch weer weg. Het helpt dus ECHT !!

  1. 1 oplossing die voor iedereen helpt : infraroodlamp met UV- na veeeeele jaren ben ik eindelijk verlost van mijn winterteen.

 7. Brenda schreef:

  Mijn tenen doen ook zeer. Ik heb nu schoenen gekocht die 2 maten groter zijn. Ik vind het een verademing en raad het iedereen aan.

 8. net bij de huisarts geweest. Ipv 1paar dikke sokken, 2paar dunne sokken aan doen. Schoenen met dikke zolen. Met je voeten in een badje lauw water en steeds wat warmer water erbij doen. Voldoende lopen en bewegen werkt voor de doorbloeding van je benen en voeten. Iedereen succes met zijn/haar wintertenen.

 9. ik zag hier zojuist een bericht staan van ‘brenda’. ik hoop dat het intussen al allemaal inorde is gekomen door die stampen op je teen want ik heb ook last van wintertenen en heb sowieso gevoelige voeten. Ik kreeg 2jaar terug ook eens 1stamp op mn voet en uiteindelijk hebben ze het eerste kootje van die teen afgezet 😮

 10. Lieve iedereen met wintertenen. Mijn dochter had al jaren enorme last. Ergens de tip gelezen….. GEBRUIK EEN RODE LAMP MET INFRAROOD STRALING!!!!! Een zogeheten gezichtbruinlamp of zo. Wel op je veoeten richten uiteraard! Eerste week iedere dag 2 x tien minuten. Daarna iedere dag 1 x 10 minuten. Na 1 dag merkte mn dochter al het verschil. Gaat nu pijnloos door t leven!!! Top

 11. biebie schreef:

  In de wintermaanden slik ik Nifedipine retard 1 maal daags 20 mg .Hiermee kan ik me goed helpen , ik had de vellen erbij hangen ,paarse tenen kloven enz. Dit krijg ik op dokters recept ,mij helpt het echt.

 12. Lilian Brabers schreef:

  Gewoon naar de huisarts gaan en een vitamine D spuit gaan halen.

 13. corrie schreef:

  Sinds ik levertraan gebruik ben ik van mijn wintervoeten af. Ik gebruik het nu voor de vierde winter en deze winter heb ik geen last meer gehad van jeukende, pijnlijke en rode tenen. Ook van kloofjes in m’n lippen en in m’n vingers heb ik geen last meer. Iedere dag een eierlepel levertraan innemen en wegspoelen met een slokje thee.Geen vieze nasmaak. De Lovitran is te koop bij de DA drogist.

 14. stephan schreef:

  hallo, heeft iemand een tip voor mij ik ben pas 14 en op school hou ik het bijna niet meer uit met mijn wintertenen! ik heb vooral last van kleine en grote tenen.

 15. Tegen wintertenen helpt in november alvast je tenen inwrijven met de schil van een sinaasappel heb dit advies van een 92 jarige meneer die er ook veel last van had nadat hij de sinasappelschil gebruikt heeft heeft hij nooit meer last gehad van wintertenen

 16. Aescorin forte, paardenkastanje capsules, werkt bij mij erg goed! Ik ben nog altijd blij met deze tip!

 17. ik las net over de spuit met vitamine d . kreeg ik vroeger ook maar deze zijn niet meer te krijgen volgens mijn dokter en apotheker . heb zelfs de fabriek op gebeld de vraag was te klein zeiden ze en daarom niet meer gemaakt!het hielp bij mij altijd perfect.neem nu vit.d3 1000 ie capsules,vitamineperpost.nl, helpt ook iets.insmeren met voetbalsem met nertsolie icm etherische olie van mylene verzacht ook!

  1. Ik krijg momenteel de vitamine D spuiten en ze helpen niet!!

   1. j. berndsen schreef:

    ik kreeg er altijd 1 in oktober als kind en dan had ik geen last maar nu heb ik er weer last van omdat de vitamine d spuiten niet meer worden gegeven helaas

 18. Yvonne schreef:

  Wat ook goed bij mij helpt . Ik heb bij oude Drogisterij van der Pigge. In Haarlem Deze pot gekocht balsem van de hoop. Je smeert het erop verzacht meteen. En helpt echt.

 19. Balsem van de Hoop Te koop bij de oudste drogist in Haarlem. Van der pigge Naast vroom dreesman. Helpt en verzacht meteen.

 20. John R schreef:

  IK heb wintertenen gekregen..door dat ik binnen in huis met dikke sportsokken loop.Binnen huis was twaalf graden ..ik dacht nou? ik hou me vol verwarming niet hoger te hebben gezet.Dus een tip!!! doe niet zo stom gewoon je verwarming boven ze zeventiengraden hoger mag en niet lager dan dat….o.k maar goed…groetjes John R

  1. Bo Buse schreef:

   inderdaad- verwarming niet op 2- maar gewoon op 22 – geen last

 21. Ik sta elke dag buiten en heb veel last van winter voeten. Nu heb ik elke dag wollen sokken aan en iets bredere schoenen aan. Het helpt goed bij mij , succes allemaal

 22. Warm voetenbad met Rozemarijn olie, helpt de doorbloeding.

 23. Floortje schreef:

  Ik heb gebruik gemaakt van de Abroflor gel van VSM, gewoon te koop bij de drogist. Ik geloof normaal gesproken niet heel erg in homeopathische middeltjes, maar ik was nu vrij wanhopig. Gezwollen, rood, heel stijf, pijnlijk en bij warmte heel veel jeuk. De Abroflor gel hielp goed tegen de jeuk(!), roodheid, pijn en stijfheid. Alleen de zwelling blijft iets langer. Werkte heel snel (dezelfde dag nog voelde ik verschil) ik gebruikte het wel iets vaker dan 3 keer per dag. AANRADER!

 24. Plas in een teil en doe je voeten erin -met een sinaasappelschil erover -wisselbaden -aambeienzalf helpt prima tegen jeuk -voetenbad met rozemarijn olie Ik hoop dat mijn tips helpen.

 25. Geachte dame/heer Een heel oud recept wat ik gebruik is schapenvet, dit kun je bij de halal slager halen. Het vet in een steelpan verhitten en daarna stollen. Daarna op de huid aanbrengen. Groeten Hans

 26. Vandaag kreeg ik een mail binnen dat er iets nieuws op de markt is om wintertenen tegen te gaan… geen idee of het werkt, want het komt binnenkort pas op de markt. Een therapeutische voetsauna van Health Mate

 27. Vitamine d helpt echt niet.
  Wordt gebruikt voor de opbouw van de botten. Zoals bij kinderen vitamine d tabletten. Door vit. D. Gaan de vaatjes niet open.
  Nifedepine of laserbehandeling is de enige optie.
  Succes iedereen

 28. yvonne schreef:

  Smeer je voeten in met kampferspiritus. Hielp bij mij altijd erg goed

 29. nathalie.s schreef:

  Tamara had het over de HealthMate Voetsauna… die heb ik inderdaad nu eens uitgeprobeerd. Werkt super…! Kost wat, maar je hebt wat. Maar daarnaast dikke sokken is altijd lekker 🙂

 30. Gewoon je tenen in je ochtend urine weken, 10min. Zo op laten drogen en niet gelijk wassen. Dan ben je er heel de winter van af

  1. 16-2-2015 ja dat helpt ,ochtenturine,voeten er door gehaald en geen last meer.ik doe het ook met de handen want heb last van artrose.

 31. Weken in Ochtend urine werkt bij mij niet. Daarnaast is het zeker AF te raden als je voeten al ontstoken zijn. Urine in de blaas is steriel, maar zodra het in de buitenlucht komt is het een heerlijke voedingsbodem voor bacterien, en kan daardoor de infectie nog erger worden.

 32. Melina schreef:

  Als het erg koud is, wrijf dampo op de voeten en direct warme sokken er over heen en de schoenen/laarzen aan. Is ook heerlijk met schaatsen.

 33. monica.van.eynde schreef:

  heb ook last van winter tenen om ze te verzachten neem ik knoflook van de kruiden winkel en dat helpt heel goed

 34. Ik lig in bed en verga van de jeuk bij me wintertenen pfff.ik word er gek van.kan er zo kwaad om worden.wat moet ik doen

  1. Martina Gotwalt schreef:

   Hoi,
   Heb ook alles geprobeerd. Niets hielp.
   Jammer van t geld.
   Vraag bij de Ha Nifedepine.
   Succes iedereen.

 35. Hooii allemaal,’
  ik heb last van wintertenen en ik heb geen idee want er staan zoveel tips!!
  heeft 1 van jullie echt een super goeie tip?
  laat het dan snel weten

  1. Lieve Jay,
   Het punt is: wat bij de één helpt, werkt niet bij de ander. Het is erg persoonsgebonden. Dus alles maar uitproberen lijkt mij. Begin met wat je het meest aanspreekt of wat je al in huis hebt. Dat doe ik. Veel succes, Joan

  2. Antoinette schreef:

   Sambal pittig,in smeren sokken aan en.

   lekker in laten trekken (s’nachts).

   Veel succes!

 36. Hooii allemaal,’
  ik heb last van wintertenen en ik heb geen idee want er staan zoveel tips!!
  heeft 1 van jullie echt een super goeie tip?
  laat het dan snel weten
  Groetjes Jay

  1. Onder de zonnebank , iedere dag.
   Is bij mij het enige wat helpt.

 37. monique schreef:

  Zelf had ik ook jaren enorm veel last van wintertenen. Ik kreeg daarvoor bij de huisarts een prik met vitamine D in mijn bovenbeen. Dit liet ik in september-oktober doen en dan had ik ’s winters bijna geen last.

 38. Ik heb zelf wintertenen en heb er al alles aan gedaan (buiten het plassen) het doet pijijijijijijijijijijijijijijijijijijijijijijijijijijijijijijijn!!!!!!!!!!!

  1. Hier ook altijd enorm pijnlijke, paarse en opgezwollen wintertenen.
   Een week geleden voor ’t eerst de tip van de ochtendurine geprobeert (ff in de douche over he voeten plassen), en waarempel het helpt! Nog geen klachten weer gehad 🙂

  2. Martina Gotwalt schreef:

   Hoi,
   Heb ook alles geprobeerd. Niets hielp.
   Jammer van t geld.
   Vraag bij de Ha Nifedepine.
   Succes iedereen.

  3. Ik heb een rode warmtelamp gebruikt het heeft mij geholpen

 39. Fatima. Arbaj schreef:

  Ik heb ook last van winter/tenen,een kwelling.ik kan niet tegen randen van sokken en schoenen.herkent iemand dit graag tips.ik heb tig creme’s en zelfs antibiotica gekregen van mijn huisarts hielp niet.nu moet ik naar orthopeed? Ben benieuwd.

 40. Sinds een aantal jaren last van wintertenen, aan allebei de voeten een, kon bijna geen schoen meer aan. Heb echt van alles geprobeerd wat ik maar kon vinden, de duurste cremetjes tot huismiddeltjes, maar gebruik sinds een tijdje doorzichtig vershoudfolie en mijn tenen zien er nu weer super gezond uit, binnen enkele dagen was t over. Weg met al die dure cremes en ongezonde pillen. Gewoon de pijnlijke tenen omwikkelen, katoenen sokken erover. Hoop dat t jullie ook helpt.

 41. Ik zit al een week iedere mogren 15 minuten in mijn ochtend urine en smeer het dan in met vaseline maar ze blijven paars en rood en opgezet snachts slaap ik met een kussen onder mijn voeten de jeuk is wel weg maar ze blijven paars en opgezet en rood ik kan geen schoen meer aan heb nu als ik weg moet 3 maten groter aan om de pijn te verzachten wat kan ik nog meer doen is er iemand die dat ook heeft of heb ik dat alleen graag reactie debankt alvast myra.

  1. Michel schreef:

   Nee u bent niet de enige, telkens als het weer veranderd zwellen mijn tenen op als ballonnen zeer pijnlijk, ook ik weet niet meer tedoen dan warm houden en pleisters om tenen te doen die kapot gaan.

  2. 1 oplossing die voor iedereen helpt : infraroodlamp met UV- na veeeeele jaren ben ik eindelijk verlost van mijn winterteen.

 42. Michel bedank voor de reactie maar ik ben nu met doorschijnend folie bezig in het helpt nu al eerst in de ochtend urine 15 min dan vasaline dan de folie hoop dat het jou ook gaat helpen sterkte hoor groetjes myra

 43. Ze zien er beter uit alleen als ik ga wandelen met 3 maten grote schoenen aan en kom thuis begint het weer te branden en rood jeuken heb er alles aan gedaan twee en halve week in de urine folie vaseline wolle sokken gaat iets beter maar nog niet over maar ja het is nu eenmaal zo

 44. m-einz schreef:

  Paarse tenen krijg ik binnen 4-7 dagen genezen door isosorb vaseline creme van de huisarts te gebruiken. Dit is eigenlijk voor anaalkloven, maar iemand heeft kennelijk ontdekt dat het ook voor wintertenen helpt.

 45. N.R.E. frid schreef:

  fijne tips
  ik ga ermee aan de slag
  idee: slechte doorbloeding gevolg van roken (adervernauwing)? vraag me af hoeveel procent van deze lijst rookt, ik wel iig :-))

 46. Sorry hoor ik had het als klein kind dus het heeft niets met roken te maken .jans

 47. gabrielle schreef:

  ik heb een tip gekregen ,,bij het drinken van rozemarijn thee elke dag een kopje kom je van je wintertenen af succes allemaal rozemarijn stimuleert de doorbloeding !!!

 48. Matthijs schreef:

  Wat Kan ik er tegen doen als ik in bed lig en nergens bij kan, om de jeuk weg te nemen???

 49. Ik heb sinds gister last van winter tenen en heb allemaal bultjes op mijn tenen mijn ouders vinden dat ik mij aan stel maar het jeukt enorm en ik kan niet slapen wat moet ik doen help (en over mijn tenen heen plassen wil ik liever niet)

 50. Inderdaad vit D en deze vind je in de zon. Dus in de winter de zonnebank. Dit is het enige wat helpt bij bij, onder de zonnebank liggen.

 51. An van Mourik schreef:

  Ik heb baat bij glycerinecampfer spiritus, kost 3,50 per flesje. 3x per dag op je tenen deppen. Oud middeltje van mijn oma.

 52. Hi admin, i must say you have hi quality posts here.

  Your website should go viral. You need initial traffic only.
  How to get it? Search for: Mertiso’s tips go viral

 53. Hermien schreef:

  Ik had vorig jaar zelfs een open wonde op mijn teen. De huisarts heeft me Nifidepine voorgeschreven. Ik durf het niet nemen omdat ik op een forum las dat veel mensen meer last hebben van de bijwerkingen, dan van de wintertenen zelf. Wat zijn jullie ervaringen met Nifidepine?

 54. Heb al jaren last van wintertenen..kan niet bedenken wat ik niet heb geprobeert.
  Door de sneeuw lopen, overheen plassen, wissel baden.niks hielp.
  Wat ik nu doe is dampo erop sokken aan en ze jeuken niet meer.

 55. Antoinette schreef:

  Insmeren met sambal pittig.

  Sokken aan en lekker inlaten trekken.

  Succes.

 56. Ik heb ook altijd veel last van wintertenen door mijn lange fietstochten.
  Zelfs zwerende tenen hierdoor, die moeilijk genezen.
  Op mijn werk gebruikte buitendienst monteurs verwarming in hun schoenen.
  Een elektrisch element of een (chemisch) patroon die je moet breken en deze voor een tijd warmte af blijft geven.
  waar je deze produkten kunt kopen weet ik niet, ik wil volgende winter hierop uit gaan.
  Als je voeten warm kunt blijven, lijkt mij de wintertenen niet op te treden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.