maagzuur

Tips bij brandend maagzuur

maagzuur

Brandend maagzuur kan erg vervelend zijn. ’s Nachts kunnen de klachten je uit je slaap houden en overdag kan opkomend maagzuur je belemmeren in je bezigheden.

In dit artikel vind je eerst een aantal tips om dit zogenaamde ‘zuurbranden’ te voorkomen. Aan het einde vind je nog een aantal suggesties voor het verlichten van de klachten als je eenmaal last hebt van brandend maagzuur.

Heb je zelf nog een goede tip die jou altijd helpt tegen maagzuur? Voeg deze dan toe onderaan dit artikel.

Tips om maagzuur te voorkomen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de klachten van brandend maagzuur te voorkomen of sterk te verminderen.

Maagzuur ’s nachts

Verhoog het hoofdeind van het bed iets door er klossen onder te plaatsen. Zo ligt je hoofd iets hoger en stroomt het maagzuur minder snel omhoog. Neem geen hoger kussen, want hierdoor komt er juist meer druk op je maag.

Eet niks meer drie tot vier uur voor het slapen gaan.

Houding en kleding

Draag kleding die losjes zit ter hoogte van de maag. Geen te strakke broeken of riemen.

Buig bij het bukken niet voorover maar zak door de knieën.

Gezond leven

Zorg voor een gezond gewicht. Bij overgewicht komt er meer druk op de maag waardoor de klachten kunnen toenemen.

Zorg voor een goede stoelgang. Verstopping verhoogt de kans op brandend maagzuur. Eet gezond en vezelrijk, drink voldoende vocht en zorg voor beweging.

Maagzuur en voeding

Ieder mens is verschillend en reageert gevoeliger op bepaalde voedingsmiddelen dan anderen. Vermijd in ieder geval een overvolle maag. Ook vet eten kan je gevoelig maken voor brandend maagzuur. Onderstaande lijst bevat voedingsmiddelen die erom bekend staan bij veel mensen klachten te geven:

 • koffie
 • chocola
 • citrusvruchten
 • alcohol
 • kruidig eten
 • roggebrood

Brandend maagzuur klachten verlichten

De volgende suggesties kunnen je helpen bij het verlichten van je klachten.

 • Neem een klein kommetje vanillevla
 • Eet een augurk of een paar zilveruitjes
 • Een beetje melk drinken
 • Een eetlepel suiker opeten
 • Een schep droge havermout eten
 • Een paar stukjes komkommer eten
 • Een stuk rauwe aardappel eten
 • Een eetlepel gezuiverde krijt (verkrijgbaar bij de drogist) toevoegen aan water en dat opdrinken
 • Een paar blaadjes groene basilicum eten

Raadpleeg bij aanhoudende klachten altijd je huisarts.

Heb je zelf nog een goede tip? Voeg hem dan hieronder toe!

Vergelijkbare berichten

51 reacties

 1. tjaptjoi schreef:

  leuk artikel! vooral de dingen die je wel mag eten

 2. jan versteeg schreef:

  Een eetlepeltje honing werkt voor mij persoonlijk het beste. Ik heb deze tips trouwens van maagzuur.net. Vermindert de klachten enorm. Wat ook kan helpen is gember, het heeft een vieze smaak maar werkt super. Super tip van die honing bedankt rianne

 3. s. greven schreef:

  Mij helpt het beste tegen maagzuur; twee tabletjes pantoprazol40 van de huisarts, tezamen met twee à drie eetlepels zure pap, zoals karnemelk of twee à drie eetlepels bloempap met veel suiker en enkele glazen koud water of koude melk, alsmede de hierboven genoemde middelen helpen soms ook. s’Nachts niet direct weer plat gaan liggen en absoluut niet gaan roken.

  1. ik heb ook pantoprasol geslikt helpt goed tegen maagzuur maar ik kreeg er ontzettende maagpijn van en diaree

 4. Ik heb de augurk in combinatie met een paar blaadjes basilicum uitgeprobeerd en ik moet zeggen dat ’t direkt een positief resultaat gaf. Volgens mij gaf de augurk echter de doorslag: brandend maagzuur verdween binnen 1 minuut !

 5. Dineke van Zijp schreef:

  ik wil wat meer te weten te komen over zuur branden van de maag al een week aan durend

 6. Bier drinken, heel veel! Naar een baar biertjes merk je er steeds minder en minder van, houd dit bier drinken vast en je zal weinig last hebben van maagzuur!

  Wanneer /als u de volgende dag wakker word en weer het zuur krijgt drink dan weer bier totdat het zuur weer verdwenen is. Helpt bier niet meer? Ga dan over op whisky ook hier zit een middel in waardoor je het minder last hebt van maagzuur. Mogelijke bijverschijnselen van bier drinken zijn kotsen, duizelig zijn, wartaal uitspreken en desoriëntatie in tijd plaats en persoon zorg er daarom voor dat u altijd wat te eten bij u hebt. Eten met daarin een hoop knoflook is het beste.

  1. Fokje modder schreef:

   Je drinkt waarschijnlijk zelft niet eens bier, tosti!

 7. net uit bed. zuur kwam in keel terecht. had 2 glazen witte wijn gedronken om 9.45 .zelfs 2 maagzuurremners helpen dus niet. (had die ingenomen om 10.30. het is nu 2.35 in de nacht. keel brandt als een verbrande vinger. heb nu waterijsje en havermout geprobeerd. kwam op deze site mede door het zuur.

 8. p. van drongelen schreef:

  ik had ook maagzuur en heb toen een pepertje gegeten en dat werkte ook prima.een echte aanraader

 9. bij de apotheek koop ik kleine laurierdropjes dat helpt bij mij. Voor de smaak doe ik er een kruisdropje bij in m’n mond.

 10. frieda schreef:

  Als je s nachts last heb van maagzuur en in de slokdarm ga dan op je linkerzij liggen dat helpt meteen.

 11. Ik zie hier een aantal goede tips tussen staan! harstikke bedankt. Ojah een beetje citroen zou ook goed kunnen werken of een beetje appelapzijn! Veel succes allemaal

 12. Sulvianne schreef:

  een stukje van een schoolbord-krijtje eten helpt altijd bijna direct. dus gewoon kalk werkt het beste tegen maagzuur.. meng het met wat warme melk en je bent er binnen 2 minuten ervan af !

 13. Ik heb al sinds te pubertijd last van brandend maagzuur, bij mij is het gewoon genetisch want meerdere mensen in de familie hebben er last van. Nou kijk ik al een langere tijd op Internet, ik vind zoveel websites, ik kwam gister deze nog tegen, misschien ga ik het een toch een gokje wagen aangzien ik het gratis kan uitproberen. Azijn met een beetje citroen doet trouwens ook wonderen! Succes allemaal

 14. zuurverdelger schreef:

  Alvorens middeltjes te gebruiken, let eerst op je eet gewoontes.

  1. Eet kleine maaltijden tegelijk zo nodig een extra maaltijd.Neem de tijd voor je maaltijd.
  2. Kauw bewust en veel langer dan je waarschijnlijk anders deed. Wees er bewust van dat de hap voedsel volledig tot pap vermalen is. Voel goed met je tong ieder klein brokje moet vermalen en met speeksel vermengt zijn.
  3. Doe ademhalingsoefeningen. Diep inademen en proberen zo hoog mogelijk in je bovenlichaam vast te houden (10 sec.) Daarna adem je helemaal uit zo ver je kunt en probeer je tegelijk je onderbuik uit te zetten. Ook dit hou je 10 sec. vast. Doe dit meerder malen per dag.
  4. een kauwgompje in de mond, nee niet ieder kwartier een nieuwe maar één a twee op een dag, of een zoethoutstokje. Produceert meer speeksel en is goed voor slokdarm een maag.
  5. lichaamsbeweging in de vorm van regelmatig een wandeling van 3 a 4 km.

 15. Dokter Kees schreef:

  Een zware van Nelle shaggie roken en een colaatje zonder prik

  1. roken meer en meer Helpt niet ,,cola of ranja door het suiker verzacht het gevoel ,,maar het blijft terug komen iedere dag weer .

 16. mochten deze tips niet helpen neem dan een tabletje zantax succes verzekerd.

 17. weg met zuur schreef:

  Sinds ik elke dag 1 glaasje melk drink nooit meer vrijwel geen last meer van zuur, af en toe na een glaasje witte wijn nog wel eens maar dat is heel snel weg met een extra glas melk. heb al 3 maanden geen maag tablet meer geslikt.

 18. Caroline schreef:

  Bij de “Lijf Show”, die onlangs op tv gestart is, kwam deze vraag ook voor, en het antwoord was karnemelk, absoluut geen gewone melk!! En krijt of Rennies helpt ook. Good luck.

 19. linda adam schreef:

  Ik kom van diepe dalen met mijn maag. Heb een hele mislukte gastric bypass gehad. 11jaar helse pijnen en vier operaties verder. Heb ik mijn oude maag weer terug. Ik heb ook veel pillen van de psych moeten slikken was natuurlijk ook niet bevorderlijk voor mijn maag. Ik had twee keer een fistel in mijn maag waardoor mijn eten ronddwaalde in mijn lichaam.

  Na 11jaar ziekbed en heel veel pillen verder. Ben ik in november 2jaar gestop met maagzuurremmers. En ook geen pillen van de psych meer maar dat is pas een goed half jaar. Maar heb ik maagzuur moet ik een peuk roken. Dan ebt de maagzuur helemaal weg. Het ontstres.

  En ik ben aan van alles en nog wat verslaafd geweest gokken cocaïne roken wiet drank. Heb het allemaal zelf afgezworen. Af en toe nog eens een drankje en een jointje. Maar als ik zou stoppen met roken kan ik weer aan de maagzuurremmers. Dus ik ben van mening dat roken helemaal niet ongezond is.

  Nu is mijn geld op dus vanmorgen niet kunnen roken ik voel het gelijk aan mijn maag weer zuur. Dus wie zegt dat roken ongezond is mag van mij de hoogste boom in. Suikers zijn veel ongezonder bijv. En daar moet je ook niet meer voor betalen en wordt wel toegestaan.

  Waarom mag een mens zelf niet kiezen? Niets helpt bij mij bij maagzuur. Melk mag je niet drinken krijg je slijmvorming van. Honing helpt niet bij mij. Cola voor vijf minuten. Althans moet het nog echt coca cola zijn ook. Maar ja dan weer die suikers.

  Ik ben het gezeik over roken zo zat!!!! Ik heb de ervaring dus wat gaan ze in klote tweede kamer nu beweren???? Die zien alleen maar dollarteken. En willen meer mensen aan de pillen. Kassa farmaceutische industrie. Voor kanker zal er nooit een medicijn komen. Ligt aan de overheid. Die bezorgen je stress. Mij dan niet ik ben de gelukkige die mijn dromen kan en mag nastreven van de gemeente ben overal van vrijgesteld. Ik wil eigen stichting enzo oprichten samen met de psychiatrie hier. Als ervaringsdeskundige. Van roken ga je niet dood alleen als er dan stress bij komt kijken. En dan is het nog niet van het roken. Maar stress gaat op je zwakste plek zitten. Ik zou willen dat mensen stoppen met het zeiken over een sigaret. Waarom daar extra btw op??? Ik heb maar 60 in de week en het is een medicijn voor mij.

  Ik geloof trouwen in 0% wetenschap. Zelfs met een keelontsteking ga ik nog niet naar de dokter. Kamille thee koelen en het gaat over. En zo zijn er vele dingen. Ze stoppen je vol medicatie. Ik hoop dat er ooit nog eens een bom valt op de farmaceutische industrie. en op de tweede kamer. Niet dat ik dat ga doen hoor anders krijg ik straks politie aan de deur. Maar mensen roken is NIET ongezond

  1. linda adam, wat je schrijft is onzin. Roken is hartstikke dodelijk. De felheid van je reactie alleen al bewijst dat roken niets doet tegen stress, maar juist stress veroorzaakt. De helft van de rokers gaat dood aan het roken. Suiker is ook slecht voor je, maar dat heb je tegelijkertijd ook nodig. Nicotine is alleen maar slecht. Als je roken een medicijn noemt, dan ben je zwaar verslaafd en heb je inderdaad roken nodig. Maar dat wil niet zeggen dat het goed voor je is. Afkicken is beter, je leeft er langer door en het kost je minder geld (roken is een loeidure hobby).
   Feit blijft – of je dat nou wilt horen of niet – roken is altijd zeer ongezond.
   En verder wens ik je alle goeds.

  2. Marleen schreef:

   Beste Linda Adam,
   Is nicotinekauwgum geen optie voor jou dan? Dat lijkt me in ieder geval minder schadelijk voor je longen. Er zitten wel stofjes in sigaretten die ontstekingsremmend werken, maar de voordelen van roken wegen niet op tegen de nadelen.

  3. Gaan werken misschien, geen uitkerings-stress meer, dus minder brandend maagzuur, en kun je stoppen met roken.
   En als roken zo gezond is begin dan vast een stukje van het asfalt van de A27 op te eten, want teer is teer toch …….

  4. Wat een enorme hoop onzin. Roken mag jou misschien helpen tegen het maagzuur, dat betekent geenszins dat het niet ongezond is. Blijkbaar wilde je je ei even kwijt, maar moet dat echt met zo’n berg domheid?

 20. Glaasje water en in de nacht iets onder je kussen leggen, waardoor je hoofd hoger ligt dan je voeten, zodat er niets terugstroomt naar de slokdarm. 5 minuten liggen & klaar. Niet op je linkerzij liggen! Gaat meer branden…

  1. Ook ik moet dan op mijn rechterzij gaan liggen zodat het bijna geheel overgaat. Ook iets hoger met je romp gaan liggen helpt.

 21. Rens, als ik je oplossing voor maagzuur lees dan denk ik dat je gewoon elke dag lazarus loopt en als gevolg daarvan geen maagpijn meervoelt. Bier is zeer slecht voor maagzuur !!!

 22. Wat bij mij het beste werkt is aardappelvocht drinken. Doet wonderen. Ook een banaan werkt goed. Ik las ook dat melk helemaal niet goed is tegen reflux. En hier kan ik van meespreken, dus geen melk. Groet, Cindy

 23. Als ik last heb van mijn maagzuur ga ik ff naar buiten, paar keer diep inhaleren en glas water in grote slokken opdrinken.
  Pepermunt werkt ook wel goed en als echt niks meer werkt, vinger in de keel maar dat is gelukkig erg zeldzaam.
  Roken maakt geen verschil en staat volgens mij helemaal los van het maagzuur.
  Ook werkt bier bij mij juist averechts, krijg ik juist meer last van.
  Als ik een feestje heb moet ik gewoon zorgen dat ik Remmy’s meeneem.
  Het is een hindernis.

 24. Bij mij werkt een glas karnemelk.
  Een paar grote slokken en weg zuur.

 25. Kaatje schreef:

  De beste en goedkoopste oplossing is het gebruik van baking soda ( dus vooral geen keuken soda ) van het merk arm and hammer. Te koop bij de Toko voor 1 euro vijftig. Ongeveer een half tot drie kwart theelepeltje op een klein glaasje water. Het is niet lekker dus de kunst is het glaasje in een keer in je mond te nemen en door te slikken. Direkt daarna nog een slokje schoon water en de smaak is weg. Baking soda neutraliseerd het maagzuur op een natuurlijke en gezonde manier. Het werkt echt en is de moeite van het uitproberen waard voor 1 euro vijftig.
  Baking soda heeft vele toepassingen die het uitproberen waard zijn Google ze eens zou ik zeggen.

 26. monica schreef:

  Ik heb brandend maagzuur van antibiotica. Ik moet die nog aantal weken nemen door infectie in de knie. Pak over het algemeen malox.dit helpt niet altijd. Al suiker en vanillepap geprobeerd maar verlicht tijdelijk maar blijft niet weg.is zo lastig en soms.zo pijnlijk. Kan er mij iemand helpen?

 27. Een stukje la vache quirit kaasje eten helpt mij ook

 28. blokje jonge kaas! zelfs Komijn hielp, na half jaar maagzuur.

 29. Weet je wat je moet doen???
  Wat ik heb een keer gedaan heb is, een oor gepakt en daar op heb ik gelikt, daarna heb ik een glas melk gedronken ja…het wekte echt

  1. Fokje modder schreef:

   Wat voor oor? Van je hond of kat? Ik heb alleen een koerduif en die heeft geen oren

 30. Wat een goede natuurlijke tips tegen brandend maagzuur! Zou degene die het geschreven heeft of iemand anders het leuk vind deze tips of andere natuurlijke tips met een groter publiek te delen? Voor een nieuw programma voor Omroep MAX zijn wij op zoek naar mensen die met eigen huis-, tuin-, en keuken middelen een manier hebben gevonden om een gezondheidsprobleem op te lossen dan wel te verbeteren.

  Voor een vrijblijvend gesprek ben ik bereikbaar via gezondverstand@warnerbros.com of 020 3463723

  Groet,
  Rosa

 31. Eet een (halve) bruine boterham zonder beleg of boter. Goed kauwen. Het absorbeert het maagzuur als het in de maag terecht komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.