Omgaan met negatieve mensen

Sommige mensen hebben de gewoonte om rond te hangen in negatieve gevoelens en deze ook naar anderen toe uit te stralen. Dit wordt over het algemeen als vervelend ervaren en deze mensen worden vaak vermeden. Maar wat te doen als je deze negatieve persoon niet uit de weg kunt gaan? Als het bijvoorbeeld je baas is, je collega waarmee je elke dag samenwerkt of een van je gezinsleden? Hieronder vind je een aantal tips om om te gaan met negatieve mensen.

Verander het gespreksonderwerp

Wanneer je een gesprek met iemand hebt dan heb je zelf ook invloed op het gespreksonderwerp. Je kunt in principe gewoon over iets anders beginnen. Vind je dat moeilijk? Leg een connectie met een nieuw onderwerp en ga daarop verder. Is de negatieve persoon bijvoorbeeld aan het klagen dat ie altijd zo lang in de rij moet staan bij de supermarkt? Dan zou je daarop in kunnen haken door bijvoorbeeld te beginnen over een leuk gesprek dat je laatst met iemand in de supermarkt had.

Maak een grapje

Het kan ook helpen om een grapje te maken. Wanneer je samen even een beetje lol hebt is het voor de negatieve persoon moeilijker om daarna weer op een negatieve toon verder te gaan met zijn of haar verhaal. Dit is ook weer een mooi moment om over te stappen op een ander onderwerp.

Neem tijd voor jezelf

Wanneer je langere tijd blootgesteld wordt aan een negatieve sfeer dan kan dit ook een negatieve impact op jou hebben. Je gaat je vermoeid en geïrriteerd voelen. Ook kun je zelf negatiever gaan denken. Wanneer je dit bij jezelf merkt is het tijd om even ruimte voor jezelf te maken. Zoek een neutrale of positieve omgeving op. Een stukje wandelen of iets anders ondernemen kan dan heel prettig zijn maar is helaas niet altijd mogelijk. In dat geval kunnen 5 minuutjes op het toilet ook rust geven.

Praat erover

Vertel deze persoon dat het je stoort dat gesprekken met hem of haar steeds een negatief karakter hebben. Geef aan dat je begrip hebt voor zijn of haar situatie, maar dat je niet elke keer stil wilt staan bij alle negativiteit.

Wanneer dit alles niet helpt

Ieder mens heeft recht op een gelukkig leven. Wanneer een negatief persoon jouw leven zodanig beïnvloedt dat je er echt last van hebt en bovenstaande tips helpen niet om die last te verlichten, dan is het wellicht tijd om echt iets aan de situatie te veranderen, wat dat voor jou ook mag betekenen.

Vergelijkbare berichten

27 reacties

 1. Ik weet niet beter of het barst van de negatieve mensen om me heen. Gister gezellig visite gehad, uhuhuhuh, niet dus. Zulke mensen zijn echte energie zuigers en die zeuren om te kunnen zeuren.

  Helaas valt het niet mee om dan ook niet negatief te worden, maar in het vervolg blijven die negatieve mensen buiten de deur! Ik brand ook altijd wierook als die negatieve persoon weer uit mijn huis is, ik geloofde er ook niet in, maar het helpt echt.

  Ook moet je het drinkkopje snel schoonmaken, maar wat nog echt het allerbeste is is: het hele pakketje negatieve tijd weer fijn aan haar of hem teruggeven. Het is tenslotte niet van jouw. Sommige negatieve mensen zijn gewoon niet te veranderen en die ga ik echt uit de weg.

  Ik geloof nog steeds dat mensen zelf de regie in hun leven hebben en als zij altijd negatief willen zijn, hoef je daar niet in mee te gaan, ze kiezen er namelijk zelf voor.

  Natuurlijk is iedereen weleens negatief, maar sommige zijn ALTIJD negatief en willen je er dan fijn in meenemen, maar dat lukt ze bij mij niet meer! Op straat enz kan je ze niet vermijden, maar je hoeft ze niet in je huis te laten komen.

  Wat ik wel merk dat het wel iets is van deze tijd en dat we elkaar het licht niet meer in elkaars ogen gunnen. Ik ken echt maar 1 iemand waar ik het goed mee kan vinden en die eigenlijk alleen maar positief is en voor die mensen kies ik negatieve tijd moet weg!

 2. Mijn buurman op de camping is echt een negatief persoon,hij zit continu de heledag te roddelen over iedereen en niemand deugt alleen zijn eigen kinderen!! En iedereen past zich aan aan zijn humeur, heeft hij gedronken dan kan alles. Is hij nuchter dan moet je op je woorden letten anders wordt je in de zeik gezet!

  Nu zaten we hier met vakantie met zn allen flink aan te ergeren en iedereen liep met de staart tussen zn benen bang voor commentaar! Totdat we zoiets hadden van dit kan niet langer. We zijn lekker bij elkaar gaan zitten samen eten spelletjes doen stappen en die buurman hebben we genegeerd! Vlgs mij heeft hij t in de gaten want hij kijkt nog chagarijninger als altijd! Maar wij hebben lol gehad en wat hij doet zoekt t maar lekker uit. laat mn vakantie niet door hem verpesten!!!

 3. Mike en Mien, bedankt voor jullie hekenbare voorbeelden. Zelf zit ik op het werk ( jawel…in dezelfde ruime) met een heel negatief persoon. Het weer is nooit goed, het weekend was maar zo zo…werkgerelateerd deugd er nooit iets, de schuld licht altijd bij een ander. Doet niets oplossingsgericht. Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan, we hebben hier echt met een “energiezuiger” te maken.

  Wat heb ik er zelf aangedaan: gesprek een andere positieve wending gegeven, echter de sfeer blijft negatief. Duidelijk gevraagd waar al die negativiteit vandaan komt…antwoord is dan…ik heb alles al een keer meegemaakt in deze organisatie…Kortom: een voor mij zeeeeer lastig persoon om mee te werken.

  Zelf ben ik positief en denk ik in oplossingen, elke maandag kom ik weer met frisse moed in het kantoor en vertel iets leuks over het weekend, vraag uiteraard ook naar haar…echter zij heeft niets te vertellen.

  Mijn vraag. Hoe om te gaan met zo’n persoonlijkheid. In mijn priveleven laat ik zulke personen niet toe, zoals Mike ook schrijft, alleen dit is mijn baan. Of zit er niets anders op om iets anders te zoeken….wat zonde is, want ik heb leuk werk. Persoon in kwestie is 61 jaar. Hoop op een goede tip.

 4. Vraag me af of al die negatieve mensen ook wel eens last hebben van postieve mensen…. Is die negativiteit niet gewoon jaloesie, afgunst, angst, gebrek aan kennis, onvermogen etc…. Eigenlijk dus zielige mensen, die enige vorm van contact en aandacht niet verdienen…

  Ik denk dat de stappen 1, 2, en 4 zonde van je/de energie zijn. De persoon in kwestie vind dit alleen maar mooi, hij/zij weeet waar je ergenis ligten gaat hier met de tijd weer mee verder.

  Tip voor organisatie: exit gesprek aangaan met zo’n persoon, persoon in kwestie zal namelijk niet veranderen.

  Prive: niet mee omgaan, negeren.
  1. Verander van onderwerp
  2. Grapje
  3. Neem tijd voor jezelf
  4. Praat erover

  Iemand een andere mening? De gouden tip bijv. Bert

 5. marian schreef:

  ik heb een schoondochter en als ik daar op bezoek kom dan verteld ze mij dat ze naar boven gaat om een film te kijken of als ik kom ,komt ze niet eens naar beneden ,of ze zegt soms, hoi en gaat weer naar boven om de film te kijken,ik zelf heb het gevoel dat ze mij liever niet op bezoek heeft ik zeg dan ik ga toch naar huis want ik moet zo eten hoe ga ik daar mee om heeft iemand een goed idee

  1. Jolanda schreef:

   Dat is gewoon onbeschoft en niet eens negatief. Wat erg voor je…

 6. Iedereen heeft het wel, ik ben het eens dat je sommige mensen beter kunt mijden. Mijn moeder was zon persoon, zuigde de energie ut me en ik wist nooit waarom ik moe was en vaak over de zeik..sorry voor t woord maar was vaak zenuwachtig en vaak nadat zij erwas. Nooit deden we wat goed met 4 kinderen en mn man was een rot vader die werkte altijd. Zou je wel moeten in dezetijden.

  Ik deed wierook aan en ging even op d egrond zitten even alles de aarde in laten lopen.Klinkt wat vaag maar mij hielp het wel. Alles wat aan haar herinnerde weg ermee. Langzaam aan voel ik me beter, het is een stap maar de teugels zijn los zo voelde het. Kent iemand dat? En idd mensen gunnen elkaar niets, ik probeer mensen te helpen en merk toch dat je terug krijgt positieve op je pad. groetjes

  1. Voelt zo raar als je negatief praat over je eigen moeder, maar inderdaad ze zuigt alle energie er zo uit door de gesprekken die er zijn als ze er is. Elk woord wordt afgewogen, ik ben hard geworden volgens haar ik ben verkeerd bezig etc. Als er langere tijd stilte is voel ik alweer dat er iets aan zit te komen.

 7. hans kuiper schreef:

  toen mijn zoon 17 jaar oud was , kwam hij regelmatig met aardige meisjes thuis .. tit het moment dat hij mij voorstelde aan een meisje die in mijn huis de sfeer op het laagste punt wenste te zetten ..

  ik heb haar vanaf de eerste dag verteld dat we in ons huis vriendelijk voor elkaar .. respect voor elkaar hebben .. het kwam helaas niet bij haar over .. de treitereien , de steken onder water en de nare manier van omgaan met mij is tot op de dag van vandaag niet verandert..

  het is een destructieve geest in mijn gezin / familie .. ze verdeelt de fam in 2 kampen , en zelfs mijn zoon keert zich tegen mij .. inmiddels hebben ze 4 kinderen .. en zijn nu al over de 40 jaar .. negeren is mijn handvat .. begrenzen en berusten .. meer kan ik er niet van maken .. wie heeft er nog een goed advies ?

 8. Na het lezen van deze berichten,wil ik ook eens mijn ervaring plaatsen. Ik lees hier over moeders en schoonmoeders en andere…die je het leven zuur maken door negatieve comentaar op je af te geven. Ik zelf heb zo een dochter die zelf in het volle leven staat en heel pesimistich is.

  Wanneer ik haar eens hoor,krijg ik niets dan negatieve verwijten naar mijn hoofd geslingerd. Ik heb dit niet goed gedaan,dat verkeerd gedaan,tijdens de opvoeding en dat terwijl dit helemaal niet klopt,ik heb juist mijn uiterste best gedaan,(zegt trouwens iedereen).

  Iedere keer als zij langs geweest is of haar gehoord heb ben ik stik kapot en dagen van de kaart. Ik weet zelf ook wel dat juist zij het is die zich niet goed in haar vel voeld,maar toch slaagt ze er in haar negatieve impulsen op mij af te reageren,en schijnt er nog plezier in te hebben ook. Ik wordt er helemaal doodziek van. Herkent dit iemand?een beetje positieve raad zou welkom zijn.

  1. Martine schreef:

   Beste mevrouw, je zou mijn moeder kunnen zijn. Ik heb ook een zwaar leven achter de rug. Mijn nieder reageert precies zoals jij

   Het probleem is je luisterd naar iedereen maar niet naar je eigen dochter. Haar innerlijk emotie.Je kunt niet naar mensen luisteren die je zeggen je hebt hebt goed gedaan. Zij zit in een moeilijke periode en wil gewoon gestuent worden een pisitieve aandacht. Vraag wat je kan verbeteren en vrolijk haar op telkens weer

   1. Martine schreef:

    Pistieve; positief, gesteund

    luister niet te veel naar andere maar naar god, en het hart van je dochter, dat is de juiste weg met advies en geen andere weg nemen

 9. Inmiddels lig ik in scheiding maar had een man. Het begon allemaal erg leuk en aardig. Ikzelf ben zeer actief en probleemlossend ingesteld hij praatte me achteraf gezien altijd na en zoog me energetisch compleet uit. Als hij problemen had begon hij te drinken en trok zich achter zijn computer terug om spelletjes te doen.

  In het begin dacht ik dat het door de problemen kwam. Inmiddels ben ik erachter gekomen dat hij gewoon zeer negatief en verslavingsgevoelig is. Praten hielp echt niet want dan erd hij aggressief. Het is bij hem altijd de schuld van een ander en doordat hij zich in het begin zeer vriendelijk en meegaand presenteerde dacht ik dat hij ook zo was. Helaas hij zocht een sterke vrouw als kruiwagen.

  Gelukkig ben ik er nu achter een scheiding is niet leuk maar beter dan constant met negativiteit leven.

  1. Marieke schreef:

   Hoi Karin, jouw verhaal had het mijne kunnen zijn. Ik heb ook zo’n man gehad: een pure narcist, dacht alleen maar aan zichzelf. Omdat hij in het begin zo aardig deed dacht ik eerst dat het aan mij lag. Ik ben ZO blij dat ik van hem af ben! Mijn leven is nu zoveel rustiger.

 10. Wat mij opvalt is dat negatieve mensen steeds postieve mensen opzoeken maar het zijn parasieten! Probeer je ze te helpen en met oplossingen te komen, dan worden hij kwaad of breken ze het af.

  Ik ben iemand die geen dagen blijft piekeren tot er een oplossing uit de lucht valt, maar wel creatief denken naar oplossingen! Kan mij ergeren als mijn partner niet mee met mij denkt, pas als het 5 voor 12 is komt hij in actie nadat hij kwaad en agressief is geweest omdat ik hem erop wees. Negatieve mensen blijven in die spiraal, het zijn ect zwartkijkers, niemand deugt alleen hunzelf!

 11. ik herken me bij sommige teksten hier. ik heb een relatie met iemand die ik niet zag als negatief in het begin. het begon redelijk irk wou ook soms is men steentje bijdragen en deed dat hoe ik kon.tot ik merkte dat de afspraakjes en zo altijd op dezelfde plaats moesten gebeuren en ik altijd waar hij ging moest gaan.Ook deed hij ook dingen die dan daarna naar men kop worden gegooid.

  zo al maanden verder heb ik laatst is goed men gedacht gezegd en dat het nie kan iemand anders altijd op te scheppen en hun schuld te geven of verwijten te gooien.Ik leef nu zo al meer dan een jaar nu da ik het nie meer aanvaard gaat het iets beter maar ik werd echt depri en ging meer en meer in men schulp zitten.

  Nu kom ik eruit hij zal nie veranderen maar zijn dingen alsmaar doen en mij nog laten verwijten voor niks dat is gedaan.Er tegenin gaan en dan laten rusten ik merk wel dat hij wat bekoeld is of het echt over zal gaan mmmmmmmmm da vermoed ik niet. ik ben benieuwd naar het vervolg…………..In ieder geval word je der nie vrolijk van en zo iemand kennen is het moeilijk om nog iets deftigs te doen samen daar ze altijd in hun omgeving willen zitten veel succes aan iedereen

 12. roland schreef:

  wat ben ik blij en toch spijtig voor al die negatieve mensn maar blij met de reacties door jullie gegeven … ik dacht al dat ik voor geen cent deugde …ook op het werk heb ik een collega die iedereen kleineerd wat een andere gedaan heeft is nooit goed alleen hij is perfect in alles en als ge samen een werk volbracht heb gaar hij overal gaan stoefen wat hij alleen gedaan heeft alles draait rond hem en ze mogen blij zijn dat hij er is anders gebeurd er nooit iets ..

  vroeger ging ik daar tegen in maar nu bestoef ik hem en hij groeit van een halve meter …dan is er nog een oudre schoonbroer als hij op bezoek komt doe ik nooit iets goed ik moet als man bij mijn werk ook het huishouden doen wegens ziekte van mijn vrouw maar hij komt op alle momenten van de dag mijn mijn schoonzuster op bezoek .. en het is altijd kritiek hij moet meer pillen klaar zetten voor zijn vrouw dan ik .. de koffie die ik maakt is niet goed mijn tassen zijn niet goed afgewassen enzovoort dat gaat almaar door tot na een uur van klagen en zagen zij naar huis rijden sta ik met al het werk dat een zieke vrouw met zich mee brengt en ben ik bijna uitgeteld …

  zelf zit ik met nieren de maar voor een 40 procent meer werken maar vind steeds de moed om verder te gaan en ik geniet van elke dag die mij gegeven is … maar soms zou ik eens goed mijn gedacht willen zeggen .. maat dat heb ik al gedaan toen wij na een boodschap met mijn auto naar huis reden .. en je auto is te klein en je rijd te snel en vroeger had je een groter en beter auto tot ik het niet meer uithield en antwoorde Jozef ik weet dat al wat gij hebt beter is dat al wat gij doet beter is dan ik doe maar a.u.b stopt nu met alles te herhalen ik heb het nu wel gehoord .. hij verschoot en dan is het een tijdje goed gegaan maar de laatste tijd verslechtert het weer op het onbeschofte af ..

  ik ben bang dat ik zal uitvliegen en de lieve vrede storen .. gelukkig trek ik mij nogal rap recht hopelijk blijf ik de kracht vinden om die zevers te doorstaan

  1. christina schreef:

   ik heb ook al veel meegemaakt met familie en dergelijke, en ben er harder in geworden. ze kwamen (broer, broer en later ook een zus) alleen maar langs om te klagen of als ze iets nodig hebben, jaja zelfs een fiets of geld enz..
   want ze waren zo zielig. ik zat op het laats aan de pillen omdat ik me alles zo aantrok, en zielig vond. maar toen……. kwam ik mijn nu man tegen en die is recht voor zijn raap. en heeft gezegd (nu is het genoeg) basta met dat soort mensen. hij heeft echt mij een spiegel voorgezet en geholpen.
   ik heb gebroken met dat soort mensen. was moeilijk echt. vond het erg en rot voor hun. maar ben er nu achter dat dat het beste was wat ik ooit heb gedaan, ik voel me stukken beter. er valt en viel een last van me schouders.
   en ik durf nu ook te zeggen beste Roland: zeg gewoon tegen schoonbroer…. waar bemoei je je mee. basta recht voor zijn raap zijn dan krijg je pas respect. VEEL SUCCES

 13. mreddy schreef:

  Goed artikel.. Verschillende aanpakken proberen is altijd een goeie keus je wilt immers niet iedereen die je leven een klein beetje negatief beinvloed gelijk aan de kan zetten (hoewel dit soms natuurlij de enigste optie is)

 14. Dit artikel is geschreven vanuit de aanname “ik ben goed, en de ander is fout”. Als je wil weten of iets echt goed is of niet helpt het om de situatie in het extreme door te trekken. Ik zie dan voor mijn geestesoog een positief ingestelde nazi kampbeul die zich voorstelt hoe om te gaan met al die negatief ingestelde joden in het vernietigingskamp. De omgang met die joden zoveel mogelijk vermijden is dan inderdaad de makkelijkste/beste manier. Het gif in dit artikel zit al in de inleiding tot de tips, bedenk daarbij dat in het treiter arsenaal het negeren/vermijden van de getreiterde steevast op nummer één staat. Ik denk dat het een beter idee is om je te verdiepen in de situatie van de ander, en ook kritisch naar jezelf te kijken, en altijd de communicatie op gang te houden. Weinig dingen zijn zo schadelijk als iemand te negeren, dus op zijn minst goedendag blijven zeggen.

  1. Er staat ook niet in het artikel dat je mensen compleet moet negeren en geen goeiedag meer moet zeggen!

   Dit gaat over mensen die voelbaar de energie uit je zuigen, maar waaraan je niet kunt ontsnappen omdat het nou eenmaal familie is of een collega. En in dat opzicht vind ik de tips erg goed.

 15. agathe schreef:

  Ik heb een droombaan, maar helaas houden de mensen op mijn werk van roddelen. Ik kan ze niet altijd vermijden, maar ik wil geen negatieve energie van hun omgeving voelen. Ik moet elke dag in de pauzetijd ergens anders naartoe gaan, zodat ik niet met ze hoef te zijn. Ik wil niet asociaal worden, maar de pauze is mijn enige tijd om mijn positieve energie weer op te laden. Heeft iemand misschien tips?

 16. trixie schreef:

  Ik heb een collega fie de afgelopen jaar mij als mikpunt ziet. Zijn negatieve energie zuigt me leeg en ik merk ik op raak. Ik ga opletten wat ie doet wat ie zegt kk zet mezelf altijd in verdediging mode. Gesprekken met mt helpt niet, ik word als aanstichter gezien . Dat is niet zo. Ik zou zo graag willen er boven te staan en met een lach weg wuiven. Andere baan is geen optie, zeker in deze tijd. Het werk zelf is hartstikke leuk.
  Tips om niet mee te gaan in zijn negatieve uitlokking zou ik graag horen. Ik doe al ademhaling oefeningen, ik visualeer los laten. Het ergste blijft dat ie de management in zijn zak heeft.

  1. Wat ontzettend vervelend Trixie. Kun je voorbeelden noemen van situaties waar je moeite mee hebt?

 17. ik heb ook zoon probleem mijn job maakt mij het leven zuur mijn baas is niet te genieten

  mijn baas zet zijn personeel tegen mij op + dat mijn baas nog eens zaagt ik zie maar een

  oplossing en dat is gewoon van job veranderen maar ik geraak nergens binnen ik

  probeer in de computer sector binnen the geraken maar zonder resultaat ze haken bij

  mij af ik heb geen diploma maar wel veel ervaring en dat is het probleem

  ik wil van mijn baas af en iets anders doen misschien hebben jullie een oplossing voor

  mij.?

 18. Ben zelf een negatief mens momenteel en misschien al mijn hele leven. Ik hoor dat van anderen en constateer dat zelf. Ik ben me er van bewust dat mensen denken dat ik er plezier aan beleef, helaas is het tegendeel waar. Was dat maar zo… Ik vermoed dat ik niet de enige bewuste negatieve persoon ben. Misschien zijn de anderen het net als ikzelf ook beu, maar lukt het gewoonweg niet om te draaien. Tot mijn eigen allergrootste ergernis, wat wederom resulteert in geklaag en gejammer.
  Ik lees hier dat velen zulke mensen niet binnen laten, voor mij is dat de reden dat ik me helemaal probeer aan contact te onttrekken. Sinds ik me ervan bewust ben, let ik er heel erg op, wat me nog onrustiger en zenuwachtiger maakt. Ik zie nu meer fouten bij mezelf en iedere fout maakt het erger.
  De meesten kiezen er dus voor mij te negeren, zetten me op blokkeer bij social media, terecht vind ik.
  Maar ook extreem pijnlijk! Jaloers word ik er ook op, ik kan mezelf namelijk niet uit zetten!
  Het niet uiten van die gedachtes maakt het erger, is het haast niet te stoppen!
  Helaas voor mij heb ik daar anderen bij nodig soms….
  Stel jullie eens voor er zelf last van te hebben. .. Ziek en gek worden van je eigen gemaal en gezeik maar het niet kunnen omkeren. Sterker nog, des te harder je probeerd, des te groter de kans dat je faalt en dus een sociale fobie begint te krijgen.
  Probeer jullie dat eens voor te stellen. Vraag eens door in plaats van proberen het gesprek een andere wending te geven, misschien ben je uitgekosen in een verwerkingsproces! En dat zou een eer moeten zijn!

 19. Dank jullie wel voor al jullie reacties – zowel van de positief ingestelde mensen, als van de negatief ingestelde mensen. Het is goed beide kanten mee te krijgen.

  Positief trekt negatief aan en vice versa – da’s een natuurwet. We kosten elkaar energie en er is wat mij betreft wel degelijk een reden dat we in elkaars leven zijn.

  Mijn partner is negatief – zij heeft zichzelf sinds haar vierde praktisch moeten opvoeden. Ik kom gelukkig uit een ander gezin en de verschillen zijn duidelijk. Mijzelf kost het bakken met energie om overeind te blijven. Ik probeer ons kind en kinderen uit ons samengestelde gezin mee te geven hoe om te gaan met tegenstellingen in relaties. Zowel in huis als buitenshuis.

  Soms pas ik vanwege de goede lieve vrede tips 1,2 of 4 toe. Deze kosten mij echter energie! Tip 3 is noodzakelijk om een druppeltje bij te tanken overeind te blijven. Begrip tonen enerzijds en duidelijke grenzen stellen anderzijds is keihard nodig. Kies er ook voor om bij te tanken. Dit kan alleen, maar het kan ook verrassend goed werken dit samen te doen.

  Ik ga dit jaar leren mij te verdiepen in mijzelf, in anderen en te coachen (mijzelf en anderen) zonder dat het mijzelf veel energie kost. Daarmee hoef ik de ander niet te negeren of te veranderen, kan ik mijzelf blijven en wordt ik een rijker persoon.

  Succes allemaal in jullie eigen pad dat voor je ligt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.