Kerststukje maken

Kerststukjes brengen de kerstsfeer in huis. Maar hoe maak je nou een kerststukje? Het maken van een kerststukje is heel gemakkelijk en is zelfs mogelijk voor mensen met twee linkerhanden. Je kunt met weinig materiaal al een erg leuk kerststukje maken. Hieronder vind je een aantal tips voor het maken van een kerststukje.

Kerststukje – wat heb je nodig

 • Steekschuim (oasis)
 • Bloembakje of schaaltje
 • Dennentakjes (allerlei soorten)
 • IJzerdraad
 • Decoraties (uit de winkel of zelf gemaakt/gevonden)
 • Mos (uit eigen tuin, het bos of decoratiemos uit de winkel)
 • Spuitsneeuw (eventueel)

Voorbereiding

Laat de oasis een kwartier in een bak of in een gootsteen met water liggen. Hierdoor kan het water opnemen en zullen de dennentakjes langer mooi blijven. Dompel de oasis niet onder, want krijg je een luchtbel in het midden en wordt het niet nat van binnen. Na een kwartier heeft het steekschuim zich volgezogen met water en is het klaar voor gebruik.

Het begin van het kerststukje

Plaats het steekschuim in het bloembakje. Snijd eventueel de zijkanten wat bij met een mes zodat het blok mooi in het bakje past. Hierna steek je de kaars erin. De meeste mensen plaatsen de kaars in het midden, maar je mag hem natuurlijk ook op een andere plaats zetten. Niet te ver aan de zijkant, anders loop je het risico dat de oasis barst.

Insteken van takken

Knip de takjes op de juiste maat en steek deze in de oasis. Je kunt een kerststukje maken dat van alle kanten te bekijken is. Houd de takjes dan laag en steek deze bijna horizontaal in de oasis. Je kunt ook een achterkant maken van hogere takken en dan verder naar voren toe steeds lagere takken gebruiken. Let er bij het insteken van de takken goed op dat ze niet te dicht bij de kaars zitten. De kaars moet redelijk ver naar beneden op kunnen branden zonder brandgevaar op te leveren.

Mos en decoraties

Druk op de open plekken waar je nog oasis kunt zien de stukjes mos. Je kunt nu de decoraties plaatsen. Dennenappels kun je met een ijzerdraadje vastmaken aan een dennentakje of in de oasis prikken. De andere decoraties kun je ook rechtstreeks in de oasis prikken of vaststrikken aan een van de takken. Let ook hierbij weer op de kaars, niet te dichtbij zodat er geen brandgevaar ontstaat.

En verder

Voor een winters effect spuit je de dennentakken in met wat spuitsneeuw. Verder kun je eventueel nog een stukje kerstslinger of kerstlint toevoegen. Gebruik je fantasie!

Veel knutselplezier!

Vergelijkbare berichten

6 reacties

 1. tippp Laura schreef:

  het is een heel leuke idee
  tip 1 als je geen groote kaars hebt doe er een waksinelichthouder in en is ook minder gevaarlijk
  tip 2 het is ook leuk om er kerstballen in te doen liefst kleine
  tip 3 je kunt ook i.p.v mos er een denneappel doen
  tip 4 steek de takken er in een keer goed in want je kunt het niet meer veranderen
  tip 5 steek de takken er niet te diep in

 2. Mairim schreef:

  Pff, mijn kerstgedachten zijn ver te zoeken. Niks knutselen, of boodschappen doen. Lekker op vakantie, maar dat gaat dit jaar niet door. Ik zet geen boom op, die was ooit kaal met Kerst en die hangende kunstboom, heeft mijn dochter gestolen? Fijne dagen, ik ga weer schikken met mijn 2 linkerhanden

 3. Hoelang op voorhand kan je best je kerststuk maken? Hoelang blijven verse dennetakken mooi?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.