Groene aanslag verwijderen

Groene aanslag verwijderen van terras of tuinmeubelen

Groene aanslag verwijderen

Groene aanslag verwijderen kan vrij simpel. Maar niet elke methode werkt even goed. Hieronder vind je alle bekende en minder bekende manieren om groene aanslag te verwijderen.

Groene aanslag op terras of balkon wordt veroorzaakt door mossen en algen. Mossen en algen doen het goed op schaduwrijke en vochtige plaatsen.

Aan het begin van het voorjaar hebben veel plaatsen in je tuin lange tijd geen zon gehad waardoor de mossen en algen veel kans hebben gehad om te groeien.

Het verwijderen van deze groene aanslag is dan ook echt een klusje voor het voorjaar wanneer je weer gebruik wilt gaan maken van je terras of balkon. Maar onderstaande tips kun je ook gebruiken tegen groene aanslag op de muur of op klinkers, tegels, hout, tuinmeubelen, luifel, parasol of zelfs je cabriodak!

Wil je snel en makkelijk groene aanslag verwijderen? Hieronder vind je een aantal veelgebruikte middelen en methodes voor het verwijderen van groene aanslag.

Milieuvriendelijk

Veel mensen denken bij milieuvriendelijk dat het dan wel minder goed zal werken. Gelukkig gaat dat in dit geval niet op! Onderstaande middelen werken net zo goed of zelfs beter dan de minder milieuvriendelijke middelen.

Groene aanslag verwijderen op een milieuvriendelijke manier kan als volgt:

Kokend water – Door kokend water over de algen te spoelen gaan ze stuk. Bij een groot terras heb je wel enkele waterkokers of pannen nodig voordat je alle groene aanslag hebt behandeld.

Ben je graag zuinig met water? Dan kan dit natuurlijk ook met restjes kookwater van aardappels, groenten of pasta.

Hogedrukspuit – je kunt een hogedrukspuit huren of kopen. Een hogedrukspuit wordt vaak gebruikt om een terras mosvrij te maken. Het voordeel van een hogedrukspuit is dat je hiermee verder geen schoonmaakmiddelen nodig hebt.

Nadeel is dat je bij een terras ook het zand tussen de voegen uit spuit en dat het nogal een rommel geeft om op deze manier te werk te gaan. Verder maakt een hogedrukspuit de tegels van je terras ruwer, waardoor algen en mossen zich nog beter kunnen hechten en dus steeds sneller terug zullen komen.

Milieuonvriendelijk

Middelen die ook gebruikt worden voor het verwijderen van mos en algen zijn:

 • (strooi)zout
 • chloor/bleekmiddel
 • HG groene aanslagreiniger
 • soda
 • groene zeep
 • ammoniak

Sommige van deze middelen lijken onschadelijk, maar helaas zijn ze allemaal heel slecht voor het grondwater en het leven in je tuin. Het komt uiteindelijk ook bij de planten verderop in je tuin terecht! Bovendien krijg je vlekken op je tegels door het gebruik van zout of chloor.

Round-up is ook een veelgehoorde tip, maar dat werkt niet tegen groene aanslag, enkel tegen onkruid. Round-up wordt geproduceerd door Monsanto en ligt momenteel erg onder vuur omdat het serieuze gezondheidsproblemen veroorzaakt.

Voorkomen

Zodra je de groene aanslag hebt verwijderd wil je natuurlijk ook dat het wegblijft! Hieronder nog enkele tips om te zorgen dat de groene aanslag niet snel weer terugkomt:

De allerbeste tip – meer planten in je tuin. Leg alleen stenen op plekken waar je zit of wandelt. Veel mensen denken dat een betegelde tuin het minste werk is. Maar met een betegelde tuin blijf je continu strijd voeren tegen de natuur (groene aanslag en onkruid tussen de tegels).

Wat pas écht het minste werk is, is een tuin die bedekt is met bodembedekkers. Deze zorgen voor een betere afwatering dan tegels, hebben in de zomer en verkoelende werking en zien er bovendien prachtig uit.

Zon – zorg, als je daar invloed op hebt, voor veel zon op het terras. Stapel de tuinmeubelen op of verplaats ze zodat de zon overal bij kan komen.

Schoon – veeg je terras of balkon regelmatig schoon zodat het goed kan drogen. Hoe minder vocht, des te minder ontwikkeling van aanslag. Jonge onkruidplantjes worden hiermee ook verwijderd. Oudere plantjes kun je niet wegvegen met een bezem. Ook verwijder je op deze manier onkruidzaden en oude bladeren die vlekken kunnen veroorzaken.

Tegels/klinkers – verzakte tegels die iets lager liggen dan de rest blijven over het algemeen natter, je kunt deze weer wat ophogen mbv wat scherp zand. Verder kun je overwegen om de hoeveelheid tegels/klinkers in je tuin te verminderen.

Heb je bijvoorbeeld brede paden, overweeg dan eens om deze te versmallen. Smalle paden worden intensiever belopen (je loopt vaker over dezelfde tegels) waardoor onkruid en mossen minder kans krijgen om zich te hechten.

Afwatering – blijft er regelmatig water op je terras staan? Controleer dan de afwatering of laat het wat schuin aflopen zodat het water weg kan lopen. Eventueel kan je ook een drainage aanleggen.

De allerbeste manier om voor een betere afwatering in je tuin te zorgen, is door meer planten in je tuin te planten. Hierdoor voorkom je groene aanslag voor een groot deel. Bovendien zorgen planten voor meer koelte tijdens hete zomerdagen.

Tips groene aanslag verwijderen toevoegen

Heb je nog vragen of weet je zelf een goede tip tegen groene aanslag? Plaats hem dan hieronder!

Vergelijkbare berichten

25 reacties

 1. Robert schreef:

  Het beste om snel groene aanslag te verwijderen zonder ‘slechte’ vloeistoffen is met een hogendruk reiniger. Deze kan je ook huren bij bijvoorbeeld de praxis. Je kunt ook een verhuurbedrijf in de buurt zoeken als je een hogedrukreiniger huren wilt.

 2. Groene aanslag verwijderen met hogedrukspuit kan prima bij tegels, maar spuit tegel voor tegel en vermijdt zoveel mogelijk de voegen ertussen. De hogedrukspuit echter NIET GEBRUIKEN bij (hard)houten vlonders want dan spuit je de zachtere delen van het hout kapot.

 3. Renske Dijkstra schreef:

  Ik wilde geen anti-algenmiddelen kopen en ben aan de slag gegaan met afwaswater en een boender aan een steel. Het is even een paar uurtjes, verdeeld over een paar dagen, doorbijten (schrobben), maar het resultaat mag er zijn.
  Voorheen spoot mijn man met een hogedrukspuit alles schoon, maar ik las ergens dat dat niet goed is voor de steentjes. Dat doen we dus niet meer. Gewoon schrobben met afwaswater gaat ook, maar niet zo snel als met de hogedrukspuit. Deze schrikkeldag heb ik gebruikt om alles af te maken. Met elkaar meer dan 50 vierkante meter terras kan er weer tegen. (Nu de was nog binnen halen, strijken, bed verschonen, koken enz.)
  Och wat een luxeprobleem!

 4. Ik heb HG groene aanslagverwijderaar (1 liter fles) gisteren gebruikt op ons terras. Heb het in zo een rugspuit gedaan en ben een uurtje bezig geweest. Na een paar uur was het meeste al weg. Heb het in de avond nog een keer gedaan en zie er nu niets meer van. Voordat we de tuin in orde gaan maken voor de zomer doe ik het nog een keer voor de zekerheid.

  1. Kees van de Riet schreef:

   Hallo met Kees dat wil ik ook eens proberen
   Als dat goed helpt
   Bijt het toch niet
   Groeten van Kees

 5. ik hoorde van iemand dat formaline (verdund) ook goed werkte bij grone aanslag verwijderen. Is dat zo, zit dat ook in bv HG, en is het opzich schadelijk voor hout, gras en planten? Moet men dan ook erg schrobben nog?, want dat kan ik niet meer? B.v.d. Bertie

  1. Echt formaline werkt perfect alleen voor het milieu niet zo goed en de plantjes of gras gaan er ook aan en het is niet meer zo gemakkelijk aan te komen maar werkt super let wel het stinkt gruwelijk en niet best voor je gezondheid

   1. O ja je hoeft niet te schrobben een paar dagen voor een regenbui doen is voldoende

 6. Suzanna van der Voort schreef:

  Ik gebruik enzymen tegen groene aanslag en atmosferische vervuiling: Biomyx ATM. Deze enzymen doen al het zware werk voor mij en zijn veilig voor milieu, planten, dier en mens. Mijn huisdier kan na het aanbrengen van Biomyx ATM met een rugspuit, veilig op de vochtige tegels rondlopen, zonder de angst dat hij wordt vergiftigd. Op de website van schoonschonerschoonst.nl kan men het product kopen en thuis laten bezorgen. Ik wil mijn verantwoordelijkheid nemen en weiger gif te gebruiken en zoek naar veilige oplossingen voor problemen in huis en tuin. De Biomyx ATM verdund opspuiten op het terras, schutting, tuinbeelden enz. en de enzymen doen de rest. Voorwaarden: het mag de eerste 2 dagen niet regenen, de temperatuur moet boven de 8°C zijn en niet in de volle zon toepassen. Ik pas het toe in de lente en ben zeer tevreden.

 7. Veel chemische middelen om algen te verwijderen zijn bestrijdingsmiddelen en vallen onder de Bestrijdingsmiddelenwet. Ze zijn te herkennen aan een zg. Toelatingsnummer, dat is een nummer van 4 of 5 cijfers, gevolgd door een hoofdletter N.
  Ze hebben veelal een werkzame stof in de vorm van een z.g. kwaternaire ammoniumverbinding. daar zijn er een stuk of vier van in gebruik bij dit soort bestrijdingsmiddelen. Deze staat ook op de verpakking vermeld.
  Deze stoffen hebben als bijzondere eigenschap dat ze zich voor een deel hechten/fixeren aan het bewerkte oppervlak, dus een heel seizoen nog nawerkende kracht hebben.
  Belangrijk is het feit, dat ze onwerkzaam worden wanneer ze in contact komen met zeep of een reinigingsmiddel.
  Verder zijn ze erg giftig voor waterorganismen. Altijd aandachtig de opschriften op de verpakking lezen.

 8. U. Itbuiter schreef:

  Ik heb een Poolse dame in dienst en zij maakt het altijd schoon.

 9. Er bestaat echt wondermiddel op basis van enzymen tegen mos, algen en vervuilde terrassen. 100% biologisch en werkt ook echt. Is voor alles te gebruiken m.b.t. buitenschoonmaak! EXTERIOR SOLUTION van Ecozyme Nederland is milieu vriendelijk en effectief tegen mos, algen en groene aanslag. Werkt geweldig op hout en steen! Echt een aanrader. Chemisch reinigen is echt niet meer van deze tijd… Exterior solutions is schoonmaken zonder schrobben, met respect voor het ondergrond, en mens, dier en natuur

 10. Marije schreef:

  Ik doe alles met schoonmaakazijn, de schutting, het terras, de tuinmeubels, zelfs de muren van mijn huis. Ik spray het in en hoppa, helemaal schoon. Half uurtje werk, rugspuit kost 6,49 bij de Action en azijn kost 5 liter 1,39 bij de jumbo. Goedkoop en efficient

 11. birgitte schreef:

  Ik doe alles met gripwood, een anti alg middel met nano coating. Echt een wondermiddel. Je terras of tuin is echt 2 jaar groen en algvrij en de orginele kleur komt weer terug. Je kunt het al krijgen vanaf € 30,- in de webshop en de producten zijn beschikbaar in verschillende verpakkingen. Efficient en werkt voor lange duur!

 12. Klopt Birgitte, Ik gebruik ook al jaren gripwood, voor mij de beste middel die er is.

 13. Cornee schreef:

  Na veel van “grootmoeders” middeltjes en ook de schoonmaak azijn te hebben geprobeerd hebben we dit vroege voorjaar jullie tips tegen groene aanslag opgevolgd en we zijn super happy met resultaat.
  Waar normaal de algen en het mos vaak na een maand of twee terug kwam zitten we nu nog met een mooi schoon terras. En ook nog eens mens en natuur vriendelijk , 100% biologisch.

 14. Dank voor uw aanbeveling van het bovenstaande product. Wij hebben na uw bericht ook besteld en ook via vrienden van ons vernomen dat het product daadwerkelijk goed werkt.

 15. Er zijn veel producten die dit mogelijk maken. Echter de meeste bevatten chemie of gif, zoals GripWood.!
  Natuurlijk is de enige optie en dan met Enzymen en Proteinen.

  Wij hebben jullie tips tegen groene aanslag toegepast. Resultaten zijn verbluffend en het grote voordeel is dat de algen niet direct terugkomen doordat alle bescherming ook is verwijdert!

  Groet,

  Willem

 16. Jannie schreef:

  Via dit forum vorig jaar in september deze tips opgevolgd. En tot onze verbazing hebben we nog steeds een schoon terras. Geen glad gedoe of glibberig mos zelfs nu in een natte winter.
  Een echte aanrader! bedankt voor de info alhier.

 17. BIOnyx Terras & Opritreiniger biologische reiniger gemaakt van natuurlijke ingrediënten voor een langer schoon resultaat. Schoon zonder schrobben

 18. Michiel schreef:

  2 liter chloor met water in een gardena drukspuit en klaar is Kees

 19. Moet zeggen dat ik naar aanleiding van het middel op basis van enzymen op dit forum bij exterior solution kwam en na een levering met uitleg ter plaatse zeer tevreden ben.
  100% biologich middel dat echt super werkt.
  geen gedoe met een drukspuit en daardoor alles vuil, en ook alle oppervlakten beschadigd door de druk. Gewoon inspuiten en nadien dode resten met een borstel en water verwijderen en klaar.
  Een top product.

 20. Beste Jan,
  Dank voor uw berichtje hier, wij hebben ook een goede ervaring met het product en met de leverancier. Goede service door persoonlijk afleveren en de werking van Exterior Solution is echt goed. Wij zijn zeer tevreden.
  Alle gladde terrassen schoon en als nieuw, en vooral alles is niet meer glad en dat met een biologisch middel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.