Puzzel maken tips

Tips voor het maken van een legpuzzel

Samen puzzelen

Een legpuzzel maken is tegenwoordig weer hartstikke in. En hoe kan het ook anders, puzzelen is gewoon leuk!

Het is ontspannend en het maakt je hoofd leeg. Je kunt het gezellig samen doen of juist lekker alleen.

Wil je nog meer plezier beleven aan puzzelen? Hieronder vind je tips voor het vinden van de leukste puzzels en lees je ook over de veel gemaakte fout bij puzzelen. Veel plezier!

Puzzel kiezen

Je wilt gaan puzzelen, maar welke puzzel moet je kiezen? Als je een beginner bent kun je het beste gaan voor een puzzel van 500-1000 stukjes. Kies uit een afbeelding met duidelijke kleurverschillen en zeker geen grote vlakken in dezelfde kleur (zoals grote stukken blauwe lucht).

Heel goed om mee te beginnen zijn de puzzels van Jan van Haasteren (hier zie je een paar prachtige voorbeelden). Deze zijn zo gedetailleerd dat je van de meeste stukjes meteen kunt zien waar ze moeten liggen.

Voor gevorderden zijn de puzzels van Wasgij een leuke uitdaging. Hierbij puzzel je niet de afbeelding op de doos na, maar moet je je puzzelervaring en verbeelding gebruiken. Voorbeelden vind je hier.

Puzzelstukjes sorteren

Ondergrond

Om lekker te kunnen puzzelen gebruik je het beste een harde, gladde ondergrond. De bedoeling is dat de stukjes niet blijven haken aan de ondergrond wanneer deze versleept. Zo kun je makkelijk groepjes puzzelstukjes verplaatsen.

Puzzelstukjes sorteren

Puzzelen begint met het sorteren van de stukjes. Hoe kun je het beste de puzzelstukjes sorteren? De meeste mensen beginnen met het sorteren van de stukjes van de rand. Dit is een fijne manier als je voor het eerst begint met grote legpuzzels.

Maar als je echt snel de puzzel klaar wilt hebben is dat niet de snelste manier! Je kunt dan beter de stukjes sorteren op kleur. Je maakt dan groepjes van puzzelstukjes die duidelijk bij elkaar horen. Kom je daarin een randstukje tegen, dan leg je die gelijk apart. Op die manier hoef je maar één keer door alle stukjes te gaan en bespaar je kostbare tijd.

Als je alle tijd hebt maakt dat natuurlijk helemaal niks uit, maar zodra je wat meer ervaring hebt kan het ook erg leuk zijn om eens te proberen om een puzzel zo snel mogelijk af te hebben.

Afmetingen van puzzels

Hoe groot is een puzzel van 1000, 1500 of 2000 stukjes? Dat verschilt per merk. Hieronder vind je een aantal bekende merken en de bijbehorende maten, gesorteerd op grootte.

Aantal stukjesJumbo/Jan van HaasterenRavensburgerWasgij
50049 x 3549 x 3649 x 35
100068 x 4970 x 5068 x 49
150090 x 6060 x 84
200098 x 6898 x 75
3000122 x 85121 x 80
5000157 x 107153 x 101

Puzzel opbergen

Hoe berg je een puzzel makkelijk op? Als het voor tijdelijk is kun je een puzzel op een plaat maken en deze plaat ergens anders neerleggen of onder de bank, tafel of bed schuiven.

Moet je de puzzel voor langere tijd opbergen dan moet je ervoor oppassen dat er niet te veel stof op komt. Je kunt dit voorkomen door een doek over de puzzelstukjes te leggen.

Wil je dat niet of heb je daar geen ruimte voor, dan kun je ook een handige puzzelmat gebruiken. Hiermee kun je je puzzel snel oprollen en opbergen en neemt deze nog maar heel weinig plek in.

Puzzel klaar, wat nu?

Wat doe je met een puzzel die klaar is? De meeste mensen laten de puzzel een paar dagen liggen en ruimen hem dan weer op. Maar je kunt de puzzel ook vastplakken op hout of deze inlijsten. In het laatste geval kun je de puzzel later weer hergebruiken.

Welke puzzel ga jij maken en wat ga jij met je puzzel doen als deze klaar is?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.