Geld besparen op je vakantie

17x besparen voor en tijdens je vakantie

Geld besparen op je vakantie

Je bent toe aan een welverdiende vakantie maar komt er al snel achter dat de prijzen de pan uit rijzen. Hoe kun je toch goedkoop op vakantie gaan, dus zonder dat je al teveel geld kwijt bent?

We hebben een flink aantal tips voor je verzameld zodat jij binnenkort met weinig budget toch op vakantie kunt gaan.

1. Ga niet op vakantie

Deze tip klinkt misschien flauw, maar het meeste geld bespaar je toch wel door gewoon niet op vakantie te gaan.

Wat is de reden dat je er graag even tussenuit zou willen? Zoek je zon, wil je graag rust, hou je van activiteiten, een andere omgeving? Probeer ervoor te zorgen dat je thuis of in de directe omgeving aan je trekken komt.

2. Boek je vakantie last minute

Door je vakantie op het laatste moment te boeken kun je honderden euro’s besparen. Ga actief op zoek naar lastminute aanbiedingen. Voor slechts een paar honderd euro kun je dan al genieten van een heerlijke zonvakantie.

Je kunt er natuurlijk ook op uit in eigen land. Tussen de 100 en 200 euro vind je vaak al een leuke lastminute accommodatie op een vakantiepark in Nederland.

3. Boek de vakantie rechtstreeks bij de aanbieder

Wanneer je op het internet zoekt naar vakanties kom je vaak op zogenaamde ‘verzamelsites’ terecht die vakanties te koop aanbieden van verschillende aanbieders.

Dit is erg handig. Maar het addertje onder het gras is: deze websites moeten ook hun geld verdienen. Soms rekenen zij extra kosten.

Als je een leuke vakantie op het oog hebt, kijk dan ook even bij de aanbieder zelf of het rechtstreeks niet goedkoper is. Maakt het niks uit? Boek je vakantie dan gewoon via de verzamelsite, als dank voor de tip. De verzamelsite krijgt hier namelijk vaak een kleine vergoeding voor.

4. Ga samen met anderen op vakantie

Om kosten te besparen kun je er ook voor kiezen om samen met anderen op vakantie te gaan. Door samen een huisje te huren en het bedrag te delen ben je aanzienlijk minder geld kwijt.

Ga er bijvoorbeeld eens op uit met familie of ga voor een onvergetelijke vakantie met vrienden!

5. Ga buiten het seizoen

Ben je qua planning niet afhankelijk van schoolgaande kinderen? Ga dan buiten de schoolvakanties. Zolang je kinderen nog geen 5 jaar zijn maakt het nog niet uit. Je mag ze dan nog van school houden zonder dat je de onderwijsinspectie op je dak krijgt.

6. Vermijd toeristische plekken

Op plaatsen waar veel toeristen komen is het leven vaak stukken duurder. Ga eens op onderzoek uit en probeer plekken te zoeken die minder bekend zijn bij vakantiegangers. Je zult zien dat deze plaatsen een stuk goedkoper zijn om je volgende vakantie te vieren.

7. Kies een goedkope vakantiebestemming

Ga je verder weg? Kies dan een land waar je euro meer waard is. Je kunt dan voor hetzelfde geld een betere accomodatie kiezen, vaker uit eten gaan en meer excursies ondernemen.

8. Leef als een local

Geld besparen op je vakantie geldt niet alleen voor het boeken. Je kunt ook geld besparen door je uitgavenpatroon tijdens de vakantie aan te passen.

Ga bijvoorbeeld minder uit eten en kook zelf. Neem geen taxi’s, maar ga wandelen of neem het openbaar vervoer. Als jouw hotel in een toeristisch gebied staat dan loont het om eens een paar kilometer verderop te kijken. Vaak is het leven daar veel goedkoper.

9. Ga naar de plaatselijke supermarkt

Je kunt veel geld besparen tijdens je vakantie door je boodschappen in de lokale supermarkt te doen.

Op vakantie kun je in de verleiding komen om vaker uit eten te gaan. Maar juist in lokale supermarktjes vind je leuke streekproducten voor een lage prijs.

10. Neem eten mee van huis

Wanneer je binnen Nederland op vakantie gaat kun je zelfs je eigen eten vanuit huis meenemen. Supermarkten die bij een vakantiepark zijn aangesloten hanteren vaak hogere prijzen.

Ook als je naar het buitenland gaat kun je besparen door zelf eten mee te nemen. Want het eten op het vliegveld is erg duur.

11. Goedkoop drinken

Neem ook een hervulbaar waterflesje mee. Het is belangrijk om onderweg goed te drinken. Maar het kopen van losse flesjes water is erg prijzig. Een hervulbaar waterflesje kun je steeds gratis vullen op plekken waar dat mogelijk is. Dat bespaart niet alleen geld, maar is ook nog eens goed voor het milieu.

12. Goedkoop uit eten

Wil je graag uit eten tijdens je vakantie? Je kunt de kosten laag houden door van tevoren goed te drinken. Hierdoor heb je tijdens het eten minder dorst. Daarnaast kun je kiezen voor het dagmenu (goedkoper dan à la carte) en het toetje overslaan.

Hiermee heb je toch de luxe ervaring van het uit eten gaan en beperk je de kosten die daarbij horen.

13. Geld verdienen tijdens je vakantie

Heb je even niks te doen? Verdien in een paar verloren minuutjes makkelijk wat geld bij door betaalde enquêtes in te vullen.

Heb je structureel tijd over om geld te verdienen tijdens je vakantie? Veel betrouwbare thuiswerkbanen zijn heel geschikt om vanaf een vakantieadres uit te voeren.

14. Maak zelf schoon

Bij veel vakantie aanbieders betaal je kosten voor het schoonmaken van de accommodatie waarin je verblijft. Dit zijn vaak tientallen euro’s die je eigenlijk beter kunt besteden.

Als de mogelijkheid er is om zelf zorg te dragen voor de schoonmaak, kies daar dan voor. Het kost je vaak slechts een uur van je tijd en je bespaart er een hoop geld mee.

15. Check je bankpas en creditcard

Ga je naar het buitenland op vakantie? Lees dan goed de voorwaarden van je bankpas en/of creditcard door. Probeer in de plaatselijke valuta te betalen in plaats van in euro’s. Vaak worden er behoorlijk hoge transactiekosten gerekend wanneer je in euro’s betaalt.

16. Pas op het huis van een ander

Je kunt gratis op vakantie door op het huis van een ander te passen. Vaak pas je daarbij ook op één of meer huisdieren. Voor de eigenaar van het huis is het fijn dat hun huisdier wordt verzorgd en hun huis bewoond blijft. En jij hebt een gratis vakantieadres. Een mooie win-win!

Ken je niemand die op zoek is naar een huis(dieren)oppas? Er zijn diverse ‘house sitting’ websites waarop huiseigenaren en oppassers met elkaar in contact kunnen komen. Deze huiseigenaren zijn vaak op zoek naar zogenaamde ‘house sitters’ omdat ze zelf op vakantie zijn.

Huizen waar je op kunt passen variëren van appartementen in grote steden tot aan landhuizen op het platteland.

Op die manier krijg je alsnog het vakantiegevoel. Een leuke ervaring die ook nog eens niets kost.

17. Verhuur je eigen huis

Ga je zelf op vakantie? Overweeg om je eigen huis tijdelijk te verhuren zodat je de kosten van je vakantie enigszins terugverdient. Wanneer je voor korte tijd weggaat kun je je huis verhuren via Airbnb. Ga je voor langere tijd, dan kun je je huis verhuren via een vastgoedmakelaar.

18. Vrijwilligerswerk

Sta je open voor een alternatieve vorm van vakantie? Door vrijwilligerswerk in het buitenland te gaan doen leer je het land en de mensen goed kennen. Vaak krijg je gratis kost en inwoning. Tegelijkertijd doe je iets goeds voor de lokale gemeenschap.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.