Een lampion maken – knutselen voor Sint Maarten

Op 11 november gaan in veel plaatsen in Nederland weer kinderen zingend langs de deuren om snoep en andere dingen op te halen. Daarbij hebben zij vaak hele leuke lampionnen bij zich.

Die lampionnen zijn soms zo kant en klaar uit de winkel gekocht. Lekker makkelijk, maar je kunt natuurlijk ook zelf een lampion maken!

Sommige lampions kunnen door middel van een waxinelichtje worden verlicht, voor andere lampions is het veiliger om een lampionlichtje op batterijen te kopen in verband met brandgevaar.

Lampionlichtjes kun je in de speelgoedwinkel kopen maar ook online bestellen. Zie hieronder.

Hieronder vind je een aantal leuke ideeën voor het maken van een leuke lampion!

Geen tijd om te knutselen? Mooie kant- en klare lampionnen van Bumba, voetballampionnen, Halloween, Frozen en nog veel meer vind je op deze pagina (Bol.com)

Lampionnen maken van blik

Een snel klaar te maken lampion. Wanneer je snel drogende verf gebruikt is deze lampion binnen een paar uur klaar voor gebruik. Hiervoor heb je het volgende nodig:

 • Een conservenblik (waar bijvoorbeeld groente in heeft gezeten)
 • Blok hout dat net in het blik past
 • Hamer en spijker of een boormachine
 • Verschillende kleuren verf
 • Touwtje of veter
 • Waxinelichtje met houder of lampionlichtje

Verwijder het papier van het conservenblik. Stop het houtblok in het blik en sla met behulp van de hamer en de spijker gaatjes in het blik. Met een boor gaat dit sneller en makkelijker. Maak aan de bovenkant van het blik twee gaten zodat daar straks een koordje of veter doorheen kan om de lampion mee vast te houden.

Versier het blik met een paar leuke kleuren verf. Laat dit goed drogen.

Rijg het touw door de gaatjes die je daarvoor gemaakt hebt. Lijm een waxinelichtje met houdertje op de bodem of maak het koordje vast aan het lampionlichtje en klaar is de lampion voor Sint Maarten!

Knutselen met een lampion van papier maché

Aan deze lampion moet je toch minimaal een paar dagen van tevoren beginnen met knutselen. Dit omdat de lijm moet drogen en dat kan wel een paar dagen duren.
Voor een lampion van papier maché heb je het volgende nodig:

 • een ballon
 • behangsellijm
 • kranten of keukenrollen
 • verf
 • touwtje of veter
 • Waxinelichtje met houder of lampionlichtje

Smeer de ballon in met behangplaksel en breng een laag papier aan. Smeer dit geheel weer in met behangsellijm en breng daarna de volgende laag aan. Herhaal dit tot 4-5 lagen en laat de ballon daarna een paar dagen drogen.

Wanneer het papier droog is kun je met een speld de ballon lek prikken. Prik of knip daarna gaten in de lampion en verf de lampion in leuke kleuren. Rijg een touwtje door de lampion en bevestig daaraan het lampionlichtje.

Tip: wanneer je de lampion na het verven voorziet van een laklaag zal deze beter bestand zijn tegen de invloed van regen.

Ouderwetse lampion maken van suikerbiet of voederbiet

Hiervoor heb je het volgende nodig:

 • een voeder- of suikerbiet (knolraap kan ook)
 • materiaal om uit te holen (scherp mes, lepel, appelboor)
 • ijzerdraad of stroomdraad
 • waxinelichtje met houder

Snijd aan de bovenkant van de biet of de knol een plak af van zo’n 3-4 centimeter. Dit wordt het deksel. Maak hier een paar luchtgaten in met de appelboor. Hol daarna de biet uit. Maak met een mes een begin en haal daarna steeds stukjes los met de appelboor welke je eruit schept met de lepel. Hoe meer je de biet uitholt, hoe lichter hij wordt en hoe mooier het licht erdoor schijnt. Zorg er bij het uithollen voor dat de wanden minimaal een halve centimeter dik blijven.

De bodem van de biet moet van binnen plat zijn. Hol een klein stukje uit ter grootte van het waxinelichtje zodat deze niet kan gaan schuiven.

Nu kun je leuke figuurtjes uitsnijden. Bijvoorbeeld sterretjes of ruitjes. Je kunt de figuurtjes er helemaal uitsnijden, maar het is ook heel erg mooi als je ervoor zorgt dat er nog een dun laagje biet zit. Dit betekent dat je de vormpjes als het ware voorzichtig wegschraapt tot er nog een heel dun laagje biet zit.

Het ijzerdraad kun je aan beide kanten door de biet en het deksel steken. Zorg er hierbij voor dat het deksel nog naar boven en naar beneden kan om het waxinelichtje te plaatsen.

Knutselen met een lampion van rijstpapier

Lampion van IKEA-lamp
Bron: Orangeyoulucky.blogspot.nl

Wanneer je eenmaal het materiaal in huis hebt dan is deze lampion erg snel klaar. Om deze lampion te kunnen maken heb je het volgende nodig:

 • kant en klare lampekap van rijstpapier(Xenos, Ikea)
 • stiften of verf
 • lampionlichtje op batterijen

Vouw de lamp uit en versier deze voorzichtig met verf of stiften. Hang het lampionlichtje erin en klaar is je Sint Maarten Lampion!

Lampionstokje kopen

Lampionstokje
Binnen 24u in huis

Die handige lampionstokjes op batterijen zijn soms moeilijk te vinden. Veel winkels hebben vlak voor Sint Maarten wel een voorraadje, maar ze zijn vaak ook alweer snel weer uitverkocht.

Gelukkig zijn er ook een aantal websites waar je makkelijk online lampionlichtjes kunt bestellen. Deze worden meestal binnen 24u thuisbezorgd. Door op de afbeelding van het lampionstokje te klikken krijg je een handig overzicht van verschillende soorten leuke lampionstokjes. De levertijd staat erbij.

Lampionlichtje kopen

Lampionlichtje
Binnen 24u in huis

Voor kleintjes kan het juist handiger zijn om een los lampionlichtje te kopen. Voor hen is het namelijk nog moeilijk om een lampion aan een lampionstokje vast te houden. De lampion gaat dan al gauw over de grond slepen.

Ook met harde wind is het voor de kleinsten moeilijk om een lampionstokje vast te houden met daaraan nog eens een ronddansende lampion.

Het beste kun je een hengsel maken, direct aan de lampion zelf, waaraan je kind de lampion vast kan houden. Dit kan ook gewoon een gedraaid touwtje zijn (zo is ie wat dikker dan een enkel touwtje).

In de lampion zelf stop je dan een los lampionlichtje. Deze lichtjes wegen bijna niks. Zo is het makkelijker tillen voor je kind. Voor een overzicht van losse lampionlichtjes kun je op de afbeelding klikken. Ook hiervan is de levertijd meestal binnen 24 uur.

Tenslotte

Let bij de keuze van de lampion ook op de weersverwachting. Het is voor je kind natuurlijk erg fijn om met zijn of haar zelfgemaakte lampion te lopen, maar een flinke regenbui met wat wind erbij kan zo’n lampion totaal verwoesten.

Tip: wil je weten wanneer of hoe lang het in jullie woonplaats droog blijft? Download dan de (gratis) Buienalarm app.

Controleer de batterijen van het lampionlichtje. Het is erg sneu als de batterijen het begeven net op het moment dat het donker wordt…

Waxinelichtjes kunnen in verband met de brandveiligheid ook in een leeg Olvarit-potje worden geplaatst.

Zorg ervoor dat de tas die je kind bij zich heeft licht te dragen is en makkelijk in gebruik. Het handigste is een linnen tas die schuin gedragen kan worden (hoofd en 1 arm erdoor). Een rugzak is handig voor de allerkleinsten, dan hebben ze hun handen vrij. Grotere kinderen kunnen de rugtas eventueel op hun buik dragen.

Veel knutselplezier!

Bewaren

Bewaren

Vergelijkbare berichten

24 reacties

 1. Marise schreef:

  Het staat al in het artikel, maar ik wil er toch nog even bij zeggen dat het heel belangrijk is om bij de suikerbiet/voederbiet lampion gaten in het deksel te maken.

  Wij hebben vorig jaar een hele leuke lampion gemaakt en zijn dus vergeten gaten in het deksel te maken… Het waxinelichtje doofde constant. We hebben het zelfs vervangen (wat uiteraard niet hielp). Totdat een handige buurman ons erop attendeerde dat zo’n kaarsje zonder luchtgaten toch echt niet blijft branden. Niet vergeten dus!

 2. Huisje lampion uit een melkpak schreef:

  Ik heb ook nog een creatieve tip: vorig jaar heb ik samen met mijn dochter een huisje gemaakt van een melkpak. Die melkpakken met zo’n draaidop zijn echt ideaal.

  Je snijdt er eerst de ramen uit. Daarna maak je de bovenkant van het pak open zodat je gekleurde folie voor de ramen kunt plakken. Daarna schilder je het pak helemaal mooi op als een echt huisje. Tenslotte maak je het pak aan de bovenkant dicht met een nietmachine en maak je een gaatje om het lampionlichtje aan vast te maken.

  Het lampje kun je dan mooi door de opening van het dopje steken 😉 En het dopje lijkt net een schoorsteen, een echt huis dus! Groetjes Marlies

 3. anoniempje schreef:

  het is toch leuker om het kant en klaar te kopen;) dan is het mooier en het kost niets dan doe je ook geen moeite:D maar jah sommige mensen willen niet betalen

 4. miss79 schreef:

  Ik heb mijn zoontje gevraagd wat hij wilde: zelf een lampion maken of eentje via internet bestellen. Hij was meteen helemaal verliefd op de Bumba lampion! Nou ja voor 2 euro! Daar kan je niet tegen knutselen… En hij is helemaal in de wolken!

 5. Mijn haren gaan recht overeind van de reactie van anoniempje. Snapt die er nou echt niks van? Ik had al een lampionnetje gekocht maar op school geven ze de voorkeur om samen met je kind een mooie lampion zelf te knutselen. Dus gaan we morgen gezellig het huisje maken van een melkpak. Bedankt voor de tips

 6. je moet er plaatjes bij doen zo dat je kan zien hoe ze er uit zien anders heb je er niks aan want dan weet je niet of je ze leuk vind!!!

 7. Je moet er echt plaatjes bij doen want nu is het een hele saaie site. Oja, Anoniempje, je hebt echt geen gelijk!

 8. marjolijn schreef:

  gister met hartjes ballonnen een lampion geknutseld met de kinderen. helemaal super. we gaan er kleine gaatjes in maken, en dan een fietslampje van de Hema er in. met een beugeltje van ijzer aan een zelfgevonden stok uit het bos.. helemaal leuk!

 9. danique schreef:

  wel saai, geen plaatjes maar wel goeie tips en ook niet egt wat ik zoek

 10. kind van 8 jaar schreef:

  Ik zou graag van papier een lampion willen maken?!

 11. dagmar schreef:

  Toch nog ff googelen voordat ik aan de suikerbiet begon. Dit is namelijk alweer een aantal jaartjes geleden.Bijna niks te vinden, dus fijn dat er hier wat staat, ookal is het zonder plaatjes.

  Dit jaar gaat mijn zoontje voor t eerst met een suikerbiet lopen. Nu doen we hier eigenlijk helemaal nooit een deksel op de biet! Nog een tip: Houd de biet goed koel (schuur / emmer water)voordat je gaat uithollen en doe dat op het laatste moment anders wordt hij zacht. Bij ons is Sint Maarten trouwens op 10 november!(hattem)

  1. Marieke schreef:

   Waar koop de de suikerbiet?( Ik kom ook uit hattem)

 12. even voor anoniempje !!! niet willen betalen ???? wat is er nou leuk aan kopen ?samen met je kind gezellig een lampion maken ,das leuk !!en dat heeft niks met niet willen kopen te maken ,maar met dingen met je kind doen !!!

 13. groep8er schreef:

  Heey Allemaal Dat idee van anoniempje is echt vet slecht!! Weet je wat heel leuk is? Een pompoen maken van papiermashe!! en dan met een mesje de ogen,neus en mond eruit knippen!! GELOOF ME HEEL ERG LEUK EN NIET HEEL ERG MOEILIJK!!! xxjes groep8er!!

 14. ik vind het een goed voorbeeld om een lampion te maken

 15. Nancy79 schreef:

  Superleuk en makkelijk idee van Marlies lijkt me om een huisje van een melkpak te maken! Ik ga er meteen mee aan de slag met mijn dochtertje! Zelfs als het dan een beetje zou regenen kan dat geen kwaad zoals bij een lampion van papier 🙂 Thanks voor de tip!

 16. chiara schreef:

  leuk gedaan en handige tips hier leuk voor kinderen om te maken !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.