Oude dia's

Dia’s digitaliseren – omzetten van dia’s naar je computer

Misschien heb je nog dia’s in huis liggen die je heel graag wilt digitaliseren. Net zoals met het digitaliseren van oude VHS video’s is ook omzetten van dia’s naar digitale beelden heel goed mogelijk.

Oude dia's

Wij leggen je op deze pagina uit hoe het werkt. Je kunt dit zelf doen maar ook uitbesteden aan een professional.

Wacht er niet al te lang mee, want de kwaliteit van met name oude dia’s kan achteruitgaan.

Dia’s digitaliseren laten doen door een bedrijf

Zoals we al schreven is de beste manier om dia’s om te zetten naar digitaal beeld het laten uitbesteden door een specialist. Zij hebben de apparatuur in huis om topkwaliteit te leveren. En dit soort apparatuur is prijzig (daar komen we hieronder op terug).

Gespecialiseerde bedrijven zijn bijvoorbeeld

Deze scanbedrijven rekenen een tarief van tussen de 0,25 eurocent tot 0,50 eurocent per beeld. Ze scannen de dia’s en zetten het om naar een digitaal medium waarvoor je gekozen hebt. Je kunt ze ook laten printen.

Mocht je zeer veel dia’s willen digitaliseren (bijvoorbeeld enkele duizenden), dan kan het goedkoper zijn om zelf apparatuur aan te schaffen. Je kunt de kosten daarvan bijvoorbeeld delen met familieleden of vrienden die zelf ook nog oude dia-beelden willen digitaliseren.

Hieronder informeren we jou over 3 diascanners in verschillende prijsklassen.

De dia flatbed scanner voor digitalisatie

Niet de goedkoopste scanner maar ook zeker niet de allerduurste is de dia flatbed scanner. Deze diascanners leveren niet de topkwaliteit die bovenstaande scanbedrijven kunnen leveren, maar het komt er wel heel dichtbij.

Deze scanners werden voorheen gebruikt voor het inlezen van A4 pagina’s. Dia’s zijn echter doorzichtig en daarom kunnen de beelden niet worden gereflecteerd.

De technieken zijn echter zodanig verbeterd dat de huidige flatbed scanners in staat zijn om diafilms om te zetten naar digitaal beeld! Eén van de beste scannerseries zijn die van Epson. En dan met name van de ‘Perfectionlijn’. De kosten? Voor 200 tot 300 euro heb je er al een. Ga je liever voor meer kwaliteit? Dan betaal je zo’n 500 – 600 euro.

Goedkopere diascanners

Is 200 euro voor een diascanner voor jou nog teveel geld? Er zijn nog goedkopere scanners te koop, alleen zul je dan wel wat aan kwaliteit moeten inleveren.

Deze apparaatjes zijn met name geschikt voor consumenten die een professionele diascanner niet kunnen betalen én voor wie het digitaliseren door een professional ook te duur is.

Op deze pagina van Bol.com vind je een overzicht van dergelijke scannertjes. De gescande dia’s kan je hiermee zelf op je computer zetten, of opslaan op een SD-kaartje.

Overigens kun je met deze diascanners ook negatieven inscannen.

Geld verdienen door dia’s voor anderen te digitaliseren

Heb je ondernemersbloed? Dan kan je van het digitaliseren van oude dia’s natuurlijk ook een mooi handeltje maken! Schaf dan een goede diascanner aan en bied je diensten bijvoorbeeld aan op Marktplaats!

Ga in dat geval iets onder de prijzen zitten die specialisten rekenen voor het digitaliseren van dia’s of foto’s. Als je bijvoorbeeld 0,10 eurocent rekent per dia, dan verdien je al gauw de kosten voor de aanschaf van de scanner terug. Alles daarbovenop is winst.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.