traktaties Sint Maarten

Traktaties voor Sint Maarten

traktaties Sint Maarten

Wil je eens een keer wat anders uitdelen dan mandarijnen of voorverpakt snoep? Hieronder vind je een groot aantal leuke ideeën voor traktaties op 11 november!

Iets warms

In november kan het best nat en guur weer zijn buiten. Kinderen en begeleiders zijn vaak redelijk verkleumd na een paar uur rondgelopen te hebben. Een beetje warmte zou dan niet verkeerd zijn.

Gelukkig ligt jouw huis op de route, want jij hebt namelijk lekkere warme knakworst! En hier zijn niet alleen de kinderen erg blij mee, de volwassenen vinden het vaak ook erg lekker.

Serveer de knakworst in papieren boterhamzakjes of in een stuk keukenpapier, zo blijven de handen schoon. Zorg eventueel voor een bankje bij de voordeur zodat kleine kinderen de knakworst rustig kunnen opeten.

Ook kun je kleine pannenkoeken bakken en deze warmhouden op een bord boven warm/kokend water.

Iets te drinken

Er worden allerlei etenswaren rondgedeeld met Sint Maarten, maar van al dat lopen krijg je natuurlijk ook best wel dorst.

Zorg voor kleine wegwerpbekertjes en schenk bijvoorbeeld 2 verschillende kleuren ranja zodat kinderen kunnen kiezen. Wanneer het erg koud is kun je er ook voor kiezen om de ranja aan te lengen met warm (gekookt) water. Voor de ouders kun je koffie of thee klaarzetten.

Wanneer dit alles op een tafel met kaarsjes staat ziet het er meteen erg gezellig uit. Denk ook aan een afvalemmer voor de lege bekertjes.

Gezonde traktaties

Wil je graag op iets gezonds trakteren? Mandarijnen zijn gezond, maar niet erg origineel. Je kunt er gezichtjes op tekenen om ze zo aantrekkelijker te maken. Maar er zijn meer opties!

 • Zelfgebakken muffins in leuke papiertjes – wikkel er huishoudfolie omheen zodat ze makkelijk mee te nemen zijn.
 • Zelfgemaakte mueslirepen – ook deze pak je in folie of in een zakje in om plakken of beschadigen in de tas te voorkomen
 • Zelfgemaakte koekjes van havermout, fruit en/of noten
 • Mini-bananen – in de grotere supermarkt of bij toko’s te koop, hier kun je ook een gezichtje op tekenen
 • Chips – misschien niet je eerste idee van een gezonde traktatie, maar naturel chips bevatten enkel aardappel, olie en zout. Dat valt best mee en zo’n klein (uitdeelzakje) chips kan stukken minder kwaad voor de tanden dan snoep.
 • Zin om zelf te bakken? Dan kun je ook groentechips maken van pastinaak, courgette, wortel of zoete aardappel. Laat deze wel heel goed drogen voordat je ze luchtdicht gaat verpakken

Ga je zelf bakken, print dan eventueel een lijstje van de ingrediënten op papier en wikkel dit papiertje bij je traktatie in. Sommige ouders willen (terecht) graag weten wat erin zit voordat hun kind het op mag eten.

Cadeautjes

Het is altijd leuk om een cadeautje te krijgen. Met een papiertje en een strikje eromheen ziet een traktatie er meteen een stuk feestelijker uit. Leuk om in te pakken zijn bijvoorbeeld:

 • doosjes rozijnen – inpakken als cadeautje met een lint eromheen
 • kleine zakjes snoep (bijvoorbeeld Haribo)
 • mandarijnen – een servet eromheen vouwen, vastmaken met een elastiekje en een gezichtje erop tekenen
 • doosjes smarties – aan beide kanten een stuk papier in de vorm van een dier, met oogjes
 • minibars (kitkat, mars, nuts etc.) – inpakken als een toffee

Speelgoed

Er zijn vaak kleine speeltjes voor een lage prijs verkrijgbaar. En kinderen zijn er gek op, want het is weer eens wat anders dan snoep. Denk bijvoorbeeld aan kleine spelletjes, lampjes, pennen of schrijfboekjes. Stickers zijn ook vaak favoriet.

Kijk hiervoor eens rond bij Action, Blokker of bekijk een superhandig overzicht van leuke kleine cadeautjes die je direct kunt bestellen op deze overzichtspagina (Bol.com – makkelijk bestellen vanuit huis).

Het is niet alleen een leuk alternatief, ouders zullen je ook dankbaar zijn dat je niet nóg meer snoep aan hun kinderen geeft. En heb je wat cadeautjes over, dan kun je deze zonder problemen bewaren om volgend jaar weer uit te delen.

Kleurplaten

Kinderen zijn gek op kleurplaten. Er zijn een aantal websites waarvan je leuke kleurplaten kunt halen om te printen. Een voorbeeld is Gratis Kleurplaten.

Print een aantal kleurplaten uit. Rol deze op en wikkel er een leuk lintje of een elastiekje omheen zodat de kleurplaat zonder te kreuken meegegeven kan worden.

Extra tips

Presenteer alles op een vrolijk dienblad of in een mandje. Verder kun je wat lampions of kaarsjes bij de voordeur neerzetten zodat het extra gezellig lijkt wanneer men aan komt lopen.

Denk je dat anderen iets aan dit artikel zouden kunnen hebben? We zouden het leuk vinden als je dit artikel zou willen delen!

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

 1. Ja hele leuke ideeen hier kan ik wel iets mee.. Groetjes Anita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.