Tuinkalender – oktober

Veel mensen hebben van hun tuin hun hobby gemaakt. In de maand oktober worden de dagen korter en lijkt de tuin tot rust te komen voor de winter. Toch is er in deze tijd van het jaar veel te doen in de tuin. Hieronder vind je een aantal tips voor het verzorgen van je tuin in de maand oktober.

Tijd vrijmaken

De dagen worden al snel korter in oktober. Voor je het weet is het ’s avonds alweer donker en kun je niets meer doen in de tuin. Ook overdag kan het behoorlijk tekeer gaan met regenbuien en stormen. Kortom: het kan in deze periode moeilijk zijn om tijd vrij te maken voor de tuin. Probeer van elk uurtje dat je vrij kunt maken te profiteren.

Klimop en struiken

De herfst is een mooie tijd. Veel struiken en bomen laten in hun bladeren de mooiste herfsttinten zien. Misschien wil je wat struiken verplanten of een paar nieuwe aanschaffen voor het volgend jaar. Nu is de tijd om dat te doen. Let er bij het verpoten op dat je alle bladeren van de heester verwijdert. Het lukt de wortels bij het verplanten tijdelijk niet goed om vocht uit de grond te transporteren naar de bladeren. Wat de bladeren dan doen is het vocht uit de stam en de takken onttrekken. Hierdoor droogt het hout uit en gaat de heester dood.

Klimop kun je in deze tijd van het jaar ook goed snoeien. De jonge scheuten kunnen worden afgeknipt. Mocht je de klimop nog wat verder willen laten groeien, naar boven of opzij, dan kun je de jonge scheuten die zich gehecht hebben laten zitten.

Planten en storm

De wind kan goed spoken in deze periode. Planten die snel omwaaien kun je het beste goed vastbinden zodat ze niet stuk gaan. Wanneer deze planten nog bloeien dan kun je op deze manier langer van de bloei genieten. De planten kun je vastzetten met touw aan een of meer bamboestokken. Deze stokken zijn in elke bouwmarkt of tuinmarkt wel te krijgen. Kies hierbij een lengte die past bij die van je plant. Om de plant aan de stok vast te maken kun je het beste raffia gebruiken dat met de tijd vergaat.

Tulpen en andere bollen

Veel bloembollen bloeien vroeg in het voorjaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan krokussen, tulpen, blauwe druifjes en sneeuwklokjes. Deze bloembollen moeten nu wel worden geplant. Spit de grond waar je de bollen wilt planten goed los en leg de bollen bovenop de losgewerkte grond zodat je precies kunt zien of de plek die je hebt vrijgemaakt groot genoeg is. Grotere bollen zoals tulpen moeten op een afstand van 10 centimeter van elkaar worden geplant. Bij blauwe druifjes en sneeuwklokjes kun je rekenen op 5 centimeter afstand.

Let er bij het planten op dat je de bollen niet te hard in de grond drukt. Hierdoor beschadigen ze en komen ze volgend voorjaar minder makkelijk op.

Hou bij het planten tevens rekening met de kleurindeling van je tuin. Verschillende soorten en kleuren door elkaar maakt de tuin erg onrustig. Je kunt beter een groepje van dezelfde soort bloembollen met dezelfde kleur bij elkaar zetten.

Het gazon

In oktober is de dikste groei wel uit het grasveld verdwenen. Deze maand kun je het nog voor de laatste keer maaien zodat het grasveld mooi kort is in de winter. Het is ook niet meer nodig om het grasveld te bemesten. Gebruik deze periode om het grasveld bij te werken. De randen kunnen geknipt worden of afgestoken, zodat het grasveld de gewenste vorm behoudt. Wanneer er veel bomen in de buurt staan dan zal het grasveld regelmatig bedekt zijn met bladeren. Een beetje is geen probleem, maar let erop dat het er niet teveel worden. Anders heb je volgend jaar dode plekken in je grasveld.

De groentetuin

Het kan zijn dat er nog late aardappels in de grond zitten. Die moeten nu wel gerooid worden. Het wordt door alle regen steeds moeilijker om ze droog uit de grond te halen.

Ook droge bonen zoals bruine, witte en citroenbonen kunnen nu worden geoogst. Mochten deze nat zijn dan kun je ze het beste in een doorwaaibare (jute)zak buiten laten hangen op een droge plek (een afdakje). Hoor je bij het schudden de bonen in de schil rammelen dan kun je de bonen binnenhalen.

Fruit

Zolang er nog geen sprake is van nachtvorst dan kunnen appels en peren blijven hangen. Komt er wel nachtvorst dan kun je ze beter naar binnen halen. Bewaar het fruit op een koele droge plaats, bij voorkeur in de kelder (als je die hebt). De zolder is niet echt een geschikte plaats, hier is het vaak te droog waardoor het fruit gaat rimpelen. Controleer het fruit regelmatig op rotte plekken. Wanneer je 1 rot exemplaar ertussen hebt liggen dan wordt vaak al gauw de rest aangestoken.

De aardbeien kunnen nu ook worden gewied. De jonge lopers kun je afknippen en verwijderen, maar je kunt de gewortelde plantjes ook op een nieuw veldje poten zodat je volgend jaar een nieuw aardbeienveldje hebt.

Veel tuinplezier gewenst!

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Melanie schreef:

    Ook leuk is een tuinkalender laten drukken op een tuindoek! Kan je hem in de tuin hangen, dus altijd op de juiste plek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.