Tips voor een goedkope bruiloft

Een gemiddelde bruiloft kan een enorme aanslag zijn op je (spaar)geld. Veel stellen geven duizenden tot tienduizenden euro’s uit voor een onvergetelijke dag.

Anderen hebben dit geld niet of willen om een andere reden niet zoveel geld uitgeven aan hun trouwdag.

Een bruiloft kun je zo duur maken als je zelf wilt. En duurder betekent niet altijd beter. Wil je van je bruiloft graag een bijzondere dag maken, maar toch de kosten zoveel mogelijk binnen de perken houden? Wij hebben een groot aantal tips voor je verzameld om te bezuinigen op de kosten van je bruiloft en er toch een leuk feest van te maken.

Gastenlijst

Hoe meer gasten je uitnodigt, hoe groter de locatie moet zijn. Bovendien moet elke gast voorzien worden van eten en drinken. Dit is één van de grootste kostenposten. Snijden in je gastenlijst is dus een goede manier om te besparen op de kosten van je bruiloft.

Vraag je bij elke persoon op de gastenlijst af hoe vaak je bij elkaar op bezoek bent geweest de afgelopen drie jaar. Minder gasten betekent niet meteen minder gezelligheid. Hoe kleiner de groep, hoe intiemer en hoe groter de kans dat je iedereen ook even echt kunt spreken.

Uitnodigingen

Je kunt de uitnodigingen en eventuele bedankkaarten laten maken door een hierin gespecialiseerd bedrijf, maar daar betaal je ook een behoorlijke prijs voor.

Vaak is er in je kennissenkring wel iemand te vinden die handig is met de computer en iets leuks in elkaar kan zetten dat niet onderdoet voor de kaarten van een professioneel bedrijf.

Trouwdag

De zaterdag is een populaire dag om te trouwen. De meeste mensen zijn dan vrij. Maar de zaterdag is ook een dure dag.

Niet alleen is trouwen bij de gemeente op een zaterdag duurder dan op andere dagen, maar ook het huren van een locatie voor je feest kan op zaterdag duurder zijn dan op een doordeweekse dag. Informeer hiervoor bij het gemeentehuis en bij je favoriete trouwlocatie.

Het is ook een optie om de plechtigheid bij de gemeente op een goedkope dag, zoals de maandag, in kleine kring te houden en het de zaterdag erop met een grotere groep mensen te vieren.

Trouwlocatie

Ook hiervoor geldt dat je het zo duur kunt maken als je zelf wilt. Een prachtige locatie zoals een kasteel of het huren van een band kan aardig in de papieren lopen. Om over een driegangen maaltijd met bijbehorende drankjes maar niet te spreken.

Op sommige locaties mag je zelf je eigen eten en drinken meenemen, dit kan ook een handige optie zijn om te besparen.

En een grote gezellige barbecue in je eigen tuin of in die van een van je vrienden kan net zo gezellig zijn. En hoeft niet minder speciaal te zijn.

Vaak vinden mensen het leuk om betrokken te zijn bij de voorbereidingen en mee te kunnen helpen met het aankleden van de ruimte en het maken van hapjes. En misschien ken je via-via iemand die heel goed is in het bakken van een mooie bruidstaart. Informeer hiervoor ook even bij je plaatselijke bakker. Zij kunnen vaak ook een mooie feestelijke taart maken die prima door kan gaan als bruidstaart. En er is natuurlijk ook niks mis met leuke kleine taartjes.

Zorg ervoor dat men zichzelf kan redden zodat je van het feest kunt genieten en niet de hele tijd bezig hoeft te zijn met het uitdelen van hapjes en het schenken van drinken. Een lopend buffet kan hierbij ook een ideale optie zijn.

Ook kun je overwegen om het wel thuis te vieren, maar de catering uit te besteden.

De aankleding van de locatie kun je heel goedkoop (laten) doen met behulp van spulletjes van de Action of Ali Express.

Tijdstip

Een bruiloft die aan het eind van de middag / het begin van de avond gehouden wordt kost vaak meer geld dan een bruiloft die eerder op de dag wordt gevierd. Dit is omdat een warme maaltijd over het algemeen kostbaarder is dan een lunch.

Hou je de bruiloft eerder op de dag, dan kun je tussen de middag een lunch met soep en belegde broodjes organiseren en halverwege de middag nog diverse soorten borrelhapjes serveren. Je gasten hebben zo steeds wat te eten en zullen voldaan weer naar huis vertrekken.

Kleding

Trouwkleding is duur. Voor een mooie trouwjurk en een mooi kostuum ben je snel minimaal duizend euro kwijt en dan mag je nog van geluk spreken. Daarnaast moet je nog op een flink bedrag rekenen voor het op maat maken van de kleding en bijbehorende accessoires.

Het is echter niet verplicht om in speciale trouwkleding op je bruiloft te verschijnen. Bovendien draag je die kleding vaak maar één keer… Een net pak voor hem en een mooie (gala)jurk voor haar, eventueel met hoed, kunnen ook heel goed volstaan.

Wil je wel graag speciale trouwkleding? Informeer eens in je kennissenkring. Vaak is er wel iemand te vinden die erg handig is met de naaimachine en die tegen een leuke vergoeding iets heel moois op maat kan maken.

Bruidsschoenen zijn ook peperduur. En ze zijn vaak niet eens goed zichtbaar onder een lange jurk. Hierop kun je ook besparen door goedkopere schoenen te dragen (die waarschijnlijk ook veel lekkerder zitten).

Ringen

Een ring om elkaars vinger schuiven is een mooi ritueel om jullie huwelijk te bevestigen. Dit hoeft natuurlijk niet per se een peperdure ring te zijn, maar kan ook een symbolisch cadeau aan elkaar zijn.

Je kunt samen twee vriendschapsringen kopen bij de juwelier en deze laten graveren. Dit kost je hooguit een paar tientjes.

Huwelijkscadeau

Het is voor de gasten op een bruiloft vaak een grote vraag: Wat zullen we het bruidspaar geven? Maak het je gasten en je portemonnee makkelijk en geef als suggestie voor een bruidscadeau een envelop met inhoud. Hiermee kun je een deel van de kosten dekken en het scheelt je gasten ook een hoop denkwerk.

Fotograaf

Wanneer je een fotograaf inhuurt voor een bruidsreportage dan kost dat veel geld. Daar staat tegenover dat een fotograaf werkt met professionele apparatuur en weet hoe hij de foto’s moet nemen zodat je er mooie herinneringen aan hebt voor later. Vind je dit erg belangrijk, overweeg dan om op dit punt niet te bezuinigen en voor gegarandeerde kwaliteit te gaan.

Moet je echt zuinig aan doen, dan kun je eens rondvragen in je kennissenkring. Er zijn namelijk veel hobbyisten die in het bezit zijn van kwalitatief goede apparatuur en prima in staat zijn om jullie mooie momenten op een professionele manier vast te leggen.

Vervoer

Het is natuurlijk het toppunt van romantiek, aan komen rijden bij het gemeentehuis in een koets met paarden ervoor, maar ook dit onderdeel kan aardig in de papieren lopen.

Gewoon met eigen vervoer komen is natuurlijk het goedkoopst. Bij voorkeur wel in een auto in verband met het weer, want het is natuurlijk wel zonde om verregend aan te komen als je aandacht aan je uiterlijk hebt besteed en mooi op de foto wilt komen.

Wil je toch iets meer in stijl aankomen bij het gemeentehuis of op de eventuele feestlocatie? Vraag ook in dit geval in je kennissenkring naar iemand die in het bezit is van een mooie oldtimer. Zo iemand vindt het vaak prachtig om een bruidspaar te vervoeren in zijn of haar bolide.

Een speciale dag

Ook al wil je om diverse redenen een goedkope bruiloft, toch wil je wel dat het een speciale dag wordt. Een goedkope manier om je trouwdag speciaal te maken is het houden van een thema bruiloft.

Dit thema komt tot uitdrukking in bijvoorbeeld jullie kleding (en eventueel dat van de gasten), de uitnodigingen, het eten en/of de (aankleding van de) locatie. Hieronder vind je enkele ideeën voor een thema voor je trouwdag:

 • Jaren ’60/’70/’80
 • Jullie favoriete land
 • Een of twee kleuren
 • Sprookjesbruiloft
 • Lego
 • Jullie favoriete film

Huwelijksreis

Het klinkt misschien wel romantisch om de dag na je bruiloft meteen voor 3 weken naar een tropisch oord te vertrekken, maar het is best duur en ook een hoop geregel.

Je kunt ook een paar dagen in Nederland naar een mooie en fijne plek gaan. Bijvoorbeeld naar één van de waddeneilanden, een bosrijke omgeving of een hotel in een onbekende stad.

Een ander leuk idee is om als huwelijkscadeau geen geld te vragen, maar “belevenissen”. Dus tegoedbonnen voor bijvoorbeeld een keer uit eten of een overnachting in een hotel. Zo kun je maanden na je huwelijk nog genieten van fijne momenten samen.

Bedankjes

Ben je zelf creatief of ken je iemand die het fijn vindt om een creatieve bijdrage te leveren? Maak de bedankjes dan zelf.

Het woord ‘bruiloft’ laten vallen maakt het duur

Zodra je het woord bruiloft noemt kunnen sommige dingen ineens een stuk duurder worden. Hier nog wat tips om het net even iets anders te brengen zodat je minder geld kwijt bent:

 • Ga je ringen halen, vertel dan dat jullie vriendschapsringen zoeken
 • Je haar professioneel laten doen? Vertel de kapper dat het voor ‘een feest’ is, niet dat jij de bruid bent
 • Bloemen bestellen die je mooi vindt en er niet bij zeggen dat het een bruidsboeket is. Noem het een feestboeket.

Tot slot

Je bruiloft is natuurlijk een belangrijke dag. Bedenk voor jezelf wat je belangrijk en noodzakelijk vindt en wat niet.

Over een paar jaar weet niemand meer precies wat ze gegeten of gedronken hebben en hoe de bloemen eruit zagen. Wat blijft is de herinnering aan de sfeer en het fijne gevoel dat je dit mooie moment kon delen met de mensen om je heen.

Zorg ervoor dat je van de dag zelf zoveel mogelijk kunt genieten. Deze is namelijk zo voorbij. En dan begint je huwelijk pas echt. Heel veel succes en plezier met voorbereiden!

Vergelijkbare berichten

13 reacties

 1. Fotograaf is een bezuiniging waar je spijt van krijgt. Spreek dan met een professional af dat diegene maar een paar uur komt. Voor DE momenten die belangrijk zijn. Plus paar super shots van jullie samen, evt met familie! Een echt pro kan dat! Gewoon tijd voor maken die te vinden.

 2. Trouwen op zaterdag hoeft niet altijd dat kost altijd nog het meeste van alles. Waarom zou je niet trouwen op vrijdag, dat bespaart een heel hoop geld en dat geld wat je bespaard om anders op zaterdag te trouwen zou je dan ook iets meer voor een fotograaf uitgeven. Om toch weer leuke en profesionele foto’s te laten maken.

 3. verena schreef:

  bezuinig inderdaad niet op de fotograaf mijn vriendin had dit wel gedaan met resultaat een blauwe jurk op de foto’s ipv wit menukaartjes kun je heel makkelijk zelf maken en je kunt meteen de namen vd gasten erop zetten ipv een band kun je ook een dj doen op het feest kun je vragen of ze alleen echt mensen met lege glazen nieuwe willen geven kun je vantevoren aangeven of nog beter een all iclusive prijs afspreken

 4. Bij de tips voor een goedkope bruiloft staat ook een tip om mensen waar je langer dan drie jaar geen contact mee hebt gehad niet meer uit te nodigen. Uiteraard is het aantal mensen niet verantwoordelijk voor een leuk feest.

  Mijn dochter en schoonzoon hebben zelf een zaaltje gehuurd en zelf alle eten en drinken ingekocht. DAT is een behoorlijke bezuiniging die goed werkt. Het was een zeer geslaagde avond met zeker 80 personen.

  Een andere dure kostenpost is de bruidsauto. Zij hebben zelf een Volkswagen Beatle cabrio gehuurd, hebben een prachtig bloemstuk conform het bruidsboeket op de motorkap bevestigd en zijn zelf naar het stadhuis gereden. Ze hadden heel veel bekijks en stralend weer, dus de kap kon open.
  Ik hoop dat u iets met deze info kunt.

 5. Wij vonden onze trouwlocatie heel erg belangrijk omdat je daar foto maakt. We hebben een goedkope trouwauto op de kop getikt dus wij hebben er voor gekozen om gewoon een goede fotograaf te nemen en een goede trouwlocatie met daarna een goedkoop locatie voor het feest. Wij doen het in een cafe dat scheelt soms heel wat met een simpele DJ voor weinig geld ( een collega doet het bij ons )

  Onze kleding komt van marktplaats wat soms heel erg scheelt want je kan ook combineren een pak een gilet en zo tussen haakjes nog even een buurt verenig gebouwtje kun je soms heel gezellig feestjes hebben dit is mijn tip

 6. Een tip: sla niet door in het bezuinigen! Wij hebben zelf niet bezuinigd op de feestlocatie (van der Valk) en het eten en drinken, want dat vinden wij heel belangrijk. Wel hebben we ipv een bruidstaart petit fours met onze initialen erop (de petit fours zaten bij de prijs in): werkt ook prima.

  De trouwauto is via Marktplaats geregeld. De fotograaf en videograaf zijn na veel zoekwerk ook wat goedkoper uitgevallen 🙂 De trouwkaartjes hebben we ook niet veel aan uitgegeven, mensen gooien het toch weer bij het oud papier.

  Ik ben zelf eens op een “budget-bruiloft” geweest en ik vond het niks. Eigen drinken pakken, helpen met het rondgaan met de hapjes ’s avonds en een worstje en hamburger van een ieniemienie barbeque als diner. Sta je daar in je goede goed naast een stinkende bbq! Het kwam de sfeer allemaal niet ten goede en veel mensen gingen vroeg weg. Ik voelde me echt werknemer in plaats van gast….

 7. Een andere mogelijkheid is dat je zelf de catering/hapjes regelt, waarna je een gastheer laat komen om alle belangrijke service gerichte zaken voor jou te regelen. Zo heb je echt tijd voor jouw gasten en geeft het een hele luxe uitstraling aan jouw feest.

 8. Budget Bruidsboeket schreef:

  Allereerst van harte met uw voorgenomen huwelijk!

  Momenteel leven we in krappe tijden, alles is al duur, maar toch wilt u het allerbeste voor de mooiste dag in uw leven.

  Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen deze mooie dingen zouden moeten kunnen hebben.

  Daarom verzorgen wij ook professionele, zeer mooie bruidsboeketten van kwalitatief goede kunstbloemen. Omdat het geen zijden bloemen zijn, kunnen wij ze tegen een zeer betaalbare prijs verkopen, zodat een ieder toch een kans krijgt om te trouwen met een mooi boeket.
  Vandaar Budget Bruidsboeket, een boeket voor elk budget!

  We zetten nog even de voordelen op een rijtje:

  – Kwalitatief mooi bruidsboeket, verschil bijna niet te zien met een echte.
  – Zeer betaalbaar, dus een bruidsboeket voor ieder budget.
  – Omdat wij met kunstbloemen werken, kunt u het boeket voor altijd bewaren (mits er netjes mee om wordt gegaan) en heeft u ook een “eeuwig aandenken” van uw mooiste dag!

 9. May-anne schreef:

  Ook ik zou niet snel op een fotograaf besparen. Deze mooie herinnering vastleggen is erg belangrijk. ZO ken ik een stel waarbij de foto’s echt mislukt waren, die baalden wel! Zelf ben ik anderhalf jaar geleden getrouwd en wij hadden ook niet veel budget. Wij hebben niet veel geld uit gegeven aan onze kleding. Mijn accessoires bij een webwinkel aangeschaft (scheelt veel in vergelijking met een bruidsmode zaak!) en we hebben een gratis locatie weten te scoren! Ook zijn we niet op huwelijksreis gegaan, want we moesten ook nog een huis verbouwen!

 10. Miss Nagine schreef:

  Zoek ook eens naar low budget artiesten. Zij verzorgen complete middag-/avondvullende feesten inclusief DJ en geluid. Er zijn verschillende shows en artiesten te huur en het hoeft niet veel te kosten.

 11. Hanneke Drohm schreef:

  Voor een reportage in het nieuwe magazine dat vanaf 21 mei verschijnt bij Dagblad De Limburger / Limburgs Dagblad ben ik op zoek naar Limburgse stellen die low budget zijn getrouwd. Zijn of kennen jullie zo’n stel? En willen jullie vertellen over jullie droomdag? Neem dan contact op met mij (Hanneke Drohm) via H.Drohm@mgl.nl

 12. Zeer interessant! Straks gaat mijn zus trouwen en ik doe mijn best om haar zoveel mogelijk te helpen. Ik vind dat het zeer origineel is om een thematisch bruiloft te maken (ik zou voor jaren 80 gaan)! Nu moet ik haar helpen een locatie te kiezen, maar in elk geval moet het leuk, lief en origineel zijn!

 13. Ik wist niet dat het huren van een trouwlocatie voor het feest op zaterdag duurder kan zijn dan op een doordeweekse dag. Mijn broer en ik hebben besloten om te trouwen, en nu zijn we de bruiloft aan het organiseren. Onze volgende stap is een trouwlocatie. Ik stel voor dat we een bruiloft op een doordeweekse dag organiseren om er minder geld uit te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.