Hondsdagen

Hondsdagen – wat, wanneer en hoe?

HondsdagenDe hondsdagen is de naam voor de periode tussen (ongeveer) 20 juli en 20 augustus.

Over de honsdagen zijn veel volkswijsheden bekend. Een aantal daarvan is zelfs grotendeels waar.

Hier lees je meer over de naam, de volkswijsheden en andere veelgestelde vragen.

Betekenis Hondsdagen

De naam ‘hondsdagen’ heeft niks met honden te maken, de betekenis van Hondsdagen komt uit de astronomie. In de astronomie hebben sterrenbeelden een naam gekregen omdat men er destijds tekeningen in zag. Een van die sterrenbeelden is De Grote Hond.

De helderste ster van De Grote Hond heet Sirius en wordt ook wel Hondsster genoemd. Deze heldere ster is normaal gesproken ’s nachts erg goed te zien. Tijdens de hondsdagen komt deze ster tegelijk met de zon op, waardoor deze ster in die periode niet te zien is.

De oude Grieken en Romeinen hielden Sirius goed in de gaten. Zij wisten hierdoor dat er een grote periode van droogte aan zou breken. En zodra de ster weer zichtbaar werd zou er eindelijk een periode van overstromingen aanbreken. De Hondsdagen zijn dus al eeuwen bekend.

 

Hondsdagen in 2018

In 2018 duurt deze periode van 24 juli t/m 25 augustus. Deze periode wisselt jaarlijks en ook per land, vandaar dat men meestal voor het gemak voor 20 juli kiest als begin van de Hondsdagen en voor 20 augustus als de laatste dag.

 

Het weer tijdens de Hondsdagen

Er wordt wel gezegd dat het weer op de eerste hondsdag bepalend is voor de rest van de hondsdagen. Dit is niet altijd het geval. Het is wel zo dat het in deze zomerperiode vaak dagen achtereen heel slecht dan wel heel goed weer kan zijn. De beste voorspeller voor het weer in Nederland is het weer van de dag ervoor.

Het weer tijdens de hondsdagen is vaak warm en broeierig, met zo nu en dan een flinke (onweers)bui waarbij er in korte tijd veel regen kan vallen. Hierbij ontstaat soms wateroverlast. Het is sowieso gemiddeld genomen de warmste periode van het jaar.

 

Eten bederft sneller

Bij hoge temperatuur en luchtvochtigheid bederft eten sneller. Restjes eten en soep voor de volgende dag kun je dus maar beter zo snel mogelijk in de koelkast plaatsen.

 

Bijgeloof

Men heeft lange tijd gedacht dat honden tijdens de hondsdagen vatbaarder waren voor hondsdolheid. Veel gemeenten schreven dan ook voor dat honden tijdens de hondsdagen een muilkorf moesten dragen, dit om besmetting te voorkomen.

 

Hondsdagen in het buitenland

Ook in het buitenland kent men de Hondsdagen. Hieronder vind je de vertaling voor 5 Europese landen:

  • Engels – Dog days / Canicular days
  • Duits- Hundstage
  • Spaans – CanĂ­cula
  • Italiaans – Canicola
  • Deens & Noors -Hundedagene

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.