Haast en multitasken

Nooit meer te laat komen

Haast en multitasken

Waarom komen mensen steeds te laat? Het kan natuurlijk voorkomen dat iemand door omstandigheden een enkele keer te laat komt. Dat overkomt vrijwel iedereen wel eens. Maar bij de mensen die structureel te laat komen zit er vaak meer achter.

Je hebt helaas mensen die het gewoon geen donder kan schelen dat ze te laat komen. Maar deze groep is erg klein. De groep mensen die zelf gestresst raakt van hun eigen gedrag is veel groter.

Ben je zo iemand die graag op tijd zou willen komen en kun je wel wat tips gebruiken? Of ben jij juist iemand die regelmatig slachtoffer is van een ander die steeds te laat komt?

Hieronder vind je een aantal mogelijke oorzaken van te laat komen, inclusief tips wat je ertegen zou kunnen doen.

Waarom op tijd komen?

Het kan iedereen overkomen: eens een keer te laat op een afspraak verschijnen. Dat is vervelend voor jou en voor degene met wie je hebt afgesproken.

Meestal zorgt dit vervelende gevoel er wel voor dat je een volgende keer extra gemotiveerd bent om op tijd te komen. Op tijd komen geeft een rustig gevoel onderweg en het voelt ook fijn om op tijd op een afspraak te verschijnen. De ander hoeft niet op jou te wachten en je hoeft je niet te verontschuldigen.

Maar wat nou als het je steeds niet lukt om op tijd te komen? Daarvoor kijken we naar de oorzaken van te laat komen.

Oorzaken van te laat komen

Structureel te laat komen kan verschillende oorzaken hebben:

 • (on)bewust tegen de afspraak opzien
 • slecht zijn in plannen

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van te laat komen bij mensen die het erg vinden om te laat te komen. Er bestaan ook mensen die om diverse redenen expres te laat komen.

Dit artikel is echter bedoeld voor mensen die het vervelend vinden om te laat te komen en die er graag wat aan willen doen. Hieronder lees je meer over de twee belangrijkste oorzaken van te laat komen.

Tegen de afspraak opzien

Hoewel je iets hebt afgesproken heb je er eigenlijk geen zin in of de afspraak roept spanningen op (zenuwen). Een beetje zenuwen kan genoeg zijn om jezelf onbewust te saboteren in het op tijd komen. Dit kan je werk zijn of een sociale afspraak. Onbewust ga je dan vertragen wanneer het moment van vertrekken in zicht komt. Je gaat jezelf afleiden met leukere dingen. Met als resultaat dat je uiteindelijk te laat vertrekt.
Kom je wel op tijd op afspraken die je leuk vindt of die weinig spanning oproepen? Dan val je onder deze groep.

Wat wil je zelf?

Probeer in contact te blijven met je gevoel als je een afspraak maakt. Heb je er eigenlijk wel zin in? Je hoeft niet overal “ja” op te zeggen! Aan de andere kant zijn er ook afspraken (sollicitatiegesprek, dating) die spannend zijn maar die wel belangrijk zijn. Probeer jezelf te overtuigen van het nut van de afspraak en denk aan de mogelijk positieve uitkomst om jezelf te motiveren op tijd te komen.

Het kunnen ook leuke dingen zijn die toch op de een of andere manier spannend zijn. Bijvoorbeeld de volleybaltraining waar je nog relatief nieuw bent en nog niet iedereen goed kent. Vraag jezelf af wat je precies spannend vindt en kijk of je er eventueel iets aan kunt doen om dat weg te nemen. Tijd lost vaak ook heel veel op. Bedenk jezelf dat je niet bekend wilt staan als “diegene die altijd te laat komt”.

Bovendien toon je, door netjes op tijd te komen, respect voor de ander(en) en zijn/haar/hun tijd.

Slecht in plannen

Sommige mensen zijn nou eenmaal heel slecht in plannen.
Ben je met van alles bezig en zie je ineens op de klok dat je allang weg had moeten zijn? Denk je dat je op tijd begonnen bent met het voorbereiden van je vertrek en lijkt de tijd ineens te vervliegen?
Is dit het geval bij zowel ontspannende als stressvolle afspraken?
Zou je zelfs te laat (kunnen) komen op het vliegveld voor een leuke vakantie waar je al die tijd naar uit hebt gekeken? Dan is de kans groot dat jij waarschijnlijk gewoon slecht bent in het plannen van je tijd.

Algemene tips om beter te kunnen plannen

Wanneer je onderstaande tips uitvoert zul je meer grip krijgen op je eigen gedrag. Het vergt wel even wat werk maar zie het als een belangrijke investering in de toekomst. Jij vindt het toch ook fijn om geen stress meer te ervaren omdat je steeds te laat komt?

Probeer inzicht te krijgen in de tijd

Maak voor de eerstvolgende keer dat je ergens op tijd moet komen (afspraak, werk) van tevoren een tijdsplanning. Daarop zet je de dingen die je van tevoren moet doen (kleding uitzoeken, douchen, spullen pakken, kinderen naar oppasen, reistijd) en hoeveel tijd je verwacht kwijt te zijn aan deze dingen. Zo kun je precies zien hoe lang van tevoren je moet beginnen met het voorbereiden van je vertrek.

Is het moment daar dat je je moet voorbereiden? Volg dan je zelfgemaakte planning en controleer of je planning klopt. De kans is groot dat je voor sommige zaken meer of minder tijd kwijt bent dan gepland. Verbeter dit op je planning zodat je de volgende keer met de nieuwe planning kunt werken.

Wat zijn tijdvreters?

Op basis van je eigen ervaringen kun je deze vraag waarschijnlijk al wel grotendeels beantwoorden. Tijdvreters kunnen dingen zijn als de beslissing welke kleren aan te trekken naar je afspraak, spullen die ineens zoek blijken te zijn, kortom: zaken die veel tijd kunnen kosten en die je planning danig in de war kunnen schoppen

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Door dergelijke tijdvreters ruim op tijd weg te werken creëer je een stuk rust en lukt het je beter om je aan je zelfgemaakte planning te houden. Geef tijdvreters geen kans en bedenk ruim op tijd wat je aan wilt trekken en zoek 2 uur van tevoren alvast je spullen bij elkaar.

Algemene tips

Het moment kiezen van aanstalten maken is erg belangrijk. Is het zover, begin dan ook! Zet desnoods een (kook)wekker die je waarschuwt op het moment dat je echt moet beginnen met de voorbereiding van je vertrek. Het gekke is namelijk dat bij sommige mensen het tijdstip waarop ze moeten vertrekken als trigger werkt om zich dán pas klaar te gaan maken voor vertrek.

Beloon jezelf. Het zal niet meteen goed gaan maar wanneer je de tips in dit artikel volgt zul je meer inzicht krijgen in jezelf en je gedrag en de obstakels uit de weg kunnen ruimen die je ervan weerhouden om op tijd te komen. Beloon jezelf voor iedere stap. En de grootste beloning is natuurlijk het op tijd komen en te ervaren dat dat eigenlijk heel erg fijn is!

Wat als jíj steeds zit te wachten?

Wachten op iemand die te laat komt is vervelend. Zeker wanneer deze persoon bijna standaard te laat komt.

Ga er niet meteen vanuit dat deze persoon arrogant is of de afspraak met jou niet belangrijk genoeg vindt, want dat hoeft niet zo te zijn. Het rotgevoel wat je hebt als je zit te wachten is begrijpelijk, maar het is niet de bedoeling van de telaatkomer om jou zo te laten voelen!

Cynische toespelingen maken wanneer de telaatkomer eens een keer op tijd is hebben geen nut en de telaatkomer kan gaan denken dat het toch geen zin heeft om zich een volgende keer al te haasten. Bovendien is de toon al gezet voor de rest van het gesprek.

Probeer daarentegen duidelijk te zijn. Vertel dat je het vervelend vindt om te moeten wachten en dat je daardoor het gevoel hebt dat je niet belangrijk bent.

Bespreek ook de negatieve gevolgen van het te laat komen. Leg hierbij niet de nadruk op jouw ergernis, maar op het feit dat er zo minder gesprekstijd overblijft, de film al begonnen is, etc.

Heb je te maken met een notoire telaatkomer en kom je in de war met je eigen planning als hij of zij te laat komt? Spreek een tijdslimiet af (je wacht bijvoorbeeld uiterlijk een kwartier/half uur) en daarna ga je ook daadwerkelijk weg.

Jouw ervaringen

Heb je zelf tips voor anderen die je graag wilt delen? Voeg dan hieronder je reactie toe!

Vergelijkbare berichten

21 reacties

 1. register schreef:

  Plannen is meestal niet het probleem. Ik was ook een notoire te laat komer en ik kan zeggen dat het gewoon luiheid is. Nog even blijven liggen in bed, regen of gewoonweg geen zin zijn meestal de oorzaken. Het is in nederland erg belangrijk dat je op tijd komt. Vooral in het zakenleven kom je over als ongedisciplineerd een klaploper en ben je al snel weer Exit.

 2. anoniem schreef:

  bij mij zit het probleem ook niet echt in het plannen, ik kom wél op tijd voor mijn sport, maar bij werk (ik vind het leuk werk!) school en andere afspraken kom ik op het allerlaatste nippertje of minstens 5 minuten te laat. Waarschijnlijk omdat mijn vertrektijd en aanstalten maken om weg te gaan een beetje in elkaar overlopen. Het maakt voor mij ook niet uit hoeveel eerder een wekker ik zet, of hoeveel tijd ik extra heb, ik kom gewoon altijd te laat. Ik vind het zelf ook heel vervelend, maar het lukt gewoon niet 🙁

  1. heel erg jammer, slaap genoeg en vroeg. zet een wekker aan, ga snel fietsen, laat je ouders je wakker maken, ontbijt in de nacht, pak je tas in de avond in, bedenk een goede smoes BV: ik moest effe iets met mijn mentor bespreken.

 3. Het is mijn voornemen voor het nieuwe jaar om nu eindelijk overal op tijd komen. Kappen met de slechte gewoonte, met de schaamte, de uitvluchten, het hypothekeren van de tijd van anderen… Maar moeilijk zal het zijn, dat weet ik nu al.

  Het is al jaren een dagelijkse strijd. Ik presteer het om letterlijk overal te laat te komen. Wanneer het er echt op aan komt, wanneer ik bijvoorbeeld trein of vliegtuig moet halen, of een heel belangrijke afspraak heb, dan lukt het me wel, maar bezorgt het me op voorhand zoveel stress dat ik er zelfs niet van kan slapen.

  Ik heb al heel veel geprobeerd, maar het blijft gewoon supermoeilijk. Bij mijn tweede zoon werd enkele jaren geleden de diagnose ADD gesteld (Attention Deficit Disorder). Ook hij heeft grote problemen met op tijd komen, met planning en organisatie.

  Toen ik hierover begon te lezen herkende ik mezelf heel sterk. Planning en organisatie blijft ook voor mij, zelfs op de leeftijd van 50jaar!, een probleem. Het is niet zo dat ik in een ongeorganiseerde chaos leef, verre van. Ik heb misschien nog meer dan anderen orde en overzicht nodig, alleen zijn deze nooit vanzelfsprekend, maar kosten ze mij enorm veel mentale inspanning.

  Vreemd genoeg hou ik er wel van dingen te organiseren en slaag ik daar ook wel in. Feestjes voor 20 personen of meer, waarbij ik dan zelf ook kook, dat lukt me wel. Ik kan gedurende een tijd echt hypergeconcentreerd bezig zijn, en meer werk verzetten dan een doorsnee persoon. Achteraf val ik echter vaak in een gat, en draai ik een paar weken echt op automatische piloot. Daar heb ik echter vooral zelf last van.

  Door dat te laat komen irriteer ik ook andere mensen. En daar ga ik dus eindelijk proberen iets aan te doen. Wish me luck!!

  1. Jouw verhaal is mijn verhaal. En ik heb iedere avond het voornemen ‘vanaf nu ga ik op tijd zijn’ 😉
   Ik wil graag weten hoe het nu, 2 jaar later, met je gaat. Stuur je me een e-mail? Wellicht kunnen we ervaringen uitwisselen…

  2. Erger me kapot schreef:

   Beste Anke,
   ik heb ook de strijd meerdere keren verloren. Ik ben op het moment zwanger van mijn eerste kind. En het te laat komen veroorzaakt altijd ruzie met mijn man. Hij zegt,’ wat als je ons kind gaat opvoeden? Komt ze dan ook altijd te laat omdat jij te laat komt?’ Ik ben nu wel onder de diepe gezonken. Had van alles geprobeerd wat in de tipslijst staat en toch kom ik vaker laat dan op tijd. Mijn vraag aan u is: Gaat het naar school of dagverblijf van de kinderen wel allemaal op tijd? Mocht dat zo zijn, hoe hebt u het gedaan? Ik ben nu erg onzeker en vooral of ik een goede moeder zal worden is voor mij een nare gedachte. En ik vraag me af of het u gelukt is na de 2 jaar. Kan alle tips en hulp gebruiken.

 4. Drukke man schreef:

  Wat voor mij goed werkt is het ongeveer 11-12 minuten voor zetten van alle klokken, wekkers en mobiel. Ik kom nu altijd op tijd (weliswaar net, maar waarom zou je 10 minuten te vroeg ergens willen zijn? Dat is ook niet efficiënt omgaan met tijd toch?!). Juist dat niet precies 10 minuten voor zetten maakt dat je de tijd iets ruimer neemt en er ook bewust mee bezig bent.

 5. Anoniempje schreef:

  Ik ben ook zo iemand die ALTIJD te laat komt of net op het nippertje. Dan baal ik zo verschrikkelijk van mezelf! Voor mij heeft het niets te maken met of ik er tegen op zie of er juist naar uitkijk, het is altijd raak. Dan ben ik jaloers op mensen die juist altijd op tijd komen. Van huis uit ben ik juist heel precies en ordelijk en zal ik moeten accepteren dat dit mijn zwakke kant is. Het lukt mij (wel eens) om het tijdstip van de afspraak 10 minuten eerder te doen ‘lijken’. Mezelf dus voor de gek te houden. Anders zou ik het ook niet weten (zucht).

 6. Mijn vriend is een kampioen in te laat komen. In het begin dat we afspraken vond ik dit enorm ergerlijk! Ondertussen ben ik het zelf al gewoon al vraagt het enorm veel energie om dingen te plannen… Ik zeg hem telkens dat we ergens om bvb 17u moeten zijn terwijl we in werkelijkheid er pas om 18u moeten zijn en zelfs dan slaagt hij er nog in om ervoor te zorgen dat we te laat komen. Uiteraard zeg ik er dan telkens iets van en dat mondt dan meestal uit in ruzie en een verpestte avond… Weet iemand hoe ik hiermee moet omgaan? Heeft er iemand tips?

 7. naamloos schreef:

  ik kom echt altijd te laat, ook op toffe afspraken. we gingen iets gaan eten en daarna naar de film, met een groepje van 4. ik kwam een half uur te laat. Iedereen zat dus al een halfuur te wachten.

  Ik wil gewoon maar zeggen tegen de mensen die steeds moeten wachten dat ze niet moeten denken dat dit steeds is omdat de andere niet belangrijk is. Want mijn beste vriend was er ook bij, hij had ondertussen al eens gebeld toen ik nog onderweg was. hij is altijd stipt op tijd, maar ik heb ondertussen al de naam van te laatkomer. Elke keer denk ik dat ik zeker op tijd zal zijn en uiteindelijk kom ik een half uur te laat…

 8. Ik date sinds maart 2014 met een man en hij komt bij ELKE afspraak te laat.
  En dan praat niet over een 10 of 15 min nee letter een uur of meer.

  Ik voel me er zo gigantisch klote over
  helemaal om het feit dat ik 1uur en 50 min in de trein zit om hem te zien.
  ik voel me niet serieus genomen door hem.

  wat moet ik doen?
  Ik ben iemand die helemaal niet onzeker is, maar hij maakt me gewoon heel erg onzeker.

  heeft iemand tips of advies voor mij?

  1. Ik ga je een suggestie geven, die je waarschijnlijk niet bevalt. Stop met daten met deze man nu het nog kan. Als het hem nu al niet lukt, zal dat nooit gebeuren. Jij moet zijn gedrag accepteren door jouw verwachting van hem aan te passen, of stoppen met hem te daten als dit jou ongelukkig maakt. Ongeacht of het zijn beperking is, JIJ word er ongelukkig van en daar heb zowel jij als hij niets aan. Je verdient het om gelukkig te zijn. Sterkte!

 9. Anoniem schreef:

  Laatkomer dat is mijn titel! Ik heb mij na lange strijd geaccepteerd zoals ik ben. Ik heb mijn vrienden uitgelegd dat dit totaal niet persoonlijk is, ik zie tijd eenmaal anders dan zij.
  Waarom moet ik mij stressen om iets leuks te gaan doen wat uiteindelijk in ruzie zal eindigen? Ik spreek geen tijdstip meer af “jullie kunnen beginnen, ik sluit aan” is mijn bekende zin. Als ik met één persoon afspreek dan zeg ik altijd er bij, hou rekening dat ik tot max 30 min later kan arriveren. Het is dan aan degene of hij nog wel wilt afspreken.

  Op school heb ik veel extra opdrachten moeten maken omdat ik een half uur later kwam voor een verplicht vak (resultaat opleiding niet afgerond).
  Op werk was ik altijd tot wel 10 min en soms een half uur laat. Ik heb uiteindelijk ontslag genomen. Tot op heden ben ik op zoek naar een baan waarin ik zelf bepaal wanneer ik begin. Tevergeefs! :p

  Een ding is zeker in mijn geval, ik ga mij niet meer proberen aan te passen aan de omgeving, dat was een strijd van jaren lang die ik verloren heb. Nu is het aan de omgeving om mij te accepteren zoals ik ben. Ik wil ook van mijn tijd genieten i.p.v. stressen.
  Helaas hebben wij in onze maatschappij geen plek voor afwijkend gedrag want het is al negatief bestempeld, alhoewel afwijkend niet perse negatief betekent.

  Verder ben ik het oneens met mensen in HOKJES stoppen. We zijn wel een maatschappij maar we kunnen niet van elkaar verwachten dat de zelfde waarden voor iedereen gelden omdat de meerderheid vindt dat het eenmaal het zo moet zijn.

  Gelukkig geven wij niet allen de zelfde invulling aan deze waarden en normen.

  Tot slot: alle laatkomers die hun gedrag niet accepteren zijn onbewuste strijders tegen alle regels. Zij zijn vriendelijk maar moeilijk in de omgang, zij hebben veel talent maar sluiten niet aan bij de rest.
  Wij zijn gewoon anders, wij zijn uniek.. maar voor de anderen zijn wij de “LAATKOMERS”

  Gr
  Anders dan anders.

  1. Deze persoon denkt er wel erg makkelijk over. In plaats van zich aan afspraken houden kiest hij de weg van de minste weerstand. Ik begrijp dat er geen werk is en dan vraag ik mij af als de betaling van uitkering of anderszins te laat gestort wordt hoe deze persoon daarover denkt. Kleine moeite om je aan te passen. Vrije tijd genoeg om dan te doen wat je wil.

   1. geentijd schreef:

    Ik ben het deels met oma eens al is het voor Anders dan anders niet een kleine moeite om zich aan te passen. Het is haar/hem nooit eerder gelukt werd er geschreven. Ik heb zelf overigens de hoop dat het mogelijk is bepaalde patronen van jezelf te doorbreken met een stevige inzet. Ik ga dat maar eens proberen want ik zou me er nooit goed bij kunnen voelen dat anderen zich aan mij moeten aanpassen en ik mijn gedrag niet probeer te veranderen.

  2. Different and Inspired schreef:

   Wie ben jij. Je inspireert mij.

 10. Anoniem schreef:

  Ooh ja, als ik moet vliegen en ik red het niet om alles te doen wat ik gepland heb, dan doe ik alleen wat belangrijk is, inpakken met een checklist, van te voren een outfit klaar liggen.
  Als vertrek nadert stress ik mij niet meer omdat ik bv. geen tijd meer heb om op te maken of me nagels lakken, dat doe ik met alle plezier in het vliegtuig, daar heb ik alle tijd voor!

  Ik maak van mijn zwakke punten gebruik.. plan B is altijd klaar X)

  1. Erger me kapot schreef:

   Klopt, zodra je bewust bent van de uiterlijke tijd dan doet doe je onbewust deze omzetten naar de afgesproken tijd. Tot slot… weer te laat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.