Zomertijd en wintertijd tips

Zomertijd en wintertijd 2024 – wanneer de klok verzetten?

Zomertijd en wintertijd tips

Zodra de zomertijd of de wintertijd ingaat, dan verzetten we de klok 1 uur. Maar op welke dagen gaat de zomertijd of de wintertijd in 2024 in? Moet je de klok op die dag nou een uur vooruit zetten of achteruit? En waarom doen we dat eigenlijk?

Waarom verzetten we de klok?

Vroeger leefden de mensen veel meer op het ritme van het licht. Als het donker was sliep je, als het licht was dan was je actief.

Door invoering van de zomertijd heb je ’s avonds een uur extra licht. Dit is ingevoerd om energie te besparen. Zodra de zomertijd ingaat is het ’s avonds langer licht en hoeft er dus minder gebruik gemaakt te worden van elektriciteit.

Biologische klok

Tegenwoordig zijn veel mensen gebonden aan hun vaste werktijden. De meesten moeten ergens tussen 7 en 9 beginnen met werken. In de winter is het dan nog donker en veel van ons draaien zich dan liever nog een keer om als de wekker gaat.

Dit is eigenlijk helemaal niet zo gek. Als het koud en donker is buiten kan je lichaam haar energie beter energie besparen en rustiger aan doen. Maar het werkende leven gaat gewoon door. We leven eigenlijk helemaal niet meer met het ritme van de natuur mee en werken ’s winters net zoveel uren als ’s zomers.

Behoorlijk wat mensen hebben last van de overgang tussen winter- en zomertijd en andersom. Sommigen doen er zelfs een week over om te wennen aan de nieuwe tijd.

Moet de klok vooruit of achteruit?

In het voorjaar zet je de klok een uur vooruit. In het najaar zet je de klok een uur achteruit.

Dit kun je makkelijk onthouden door je voor te stellen dat de natuur in het voorjaar tot leven komt, er komt vaart in, de klok gaat een uur vooruit.

In het najaar vallen de bladeren van de bomen, de natuur lijkt een beetje stil te vallen, alles komt tot rust. De klok doet kan dus ook een stapje terug doen.

Wanneer gaan de wintertijd en zomertijd exact in?

De meeste mensen zetten ’s avonds voor het slapengaan of de volgende morgen de klok op de juiste tijd.

Maar wil je echt precies op het juiste moment de klok instellen, dan gaat dat als volgt:

 • Bij ingang van de wintertijd gaat de klok om 3:00 ’s nachts een uur terug, naar 2:00 dus.
 • Bij ingang van de zomertijd gaat de klok om 2:00 ’s nachts een uur vooruit, naar 3:00 dus.

Geldt de zomertijd wereldwijd?

De zomertijd geldt vooral in Europa en Noord-Amerika. Er zijn wereldwijd veel landen die niet aan zomertijd doen. Een lijst van deze landen vind je op Wikipedia.

Zomertijd en wintertijd de komende jaren

Zomertijd en wintertijd tips

De zomertijd gaat altijd in tijdens het laatste weekend van de maand maart. De wintertijd gaat altijd in tijdens het laatste weekend van de maand oktober.

In onderstaande tabel kun je aflezen in welke weekenden de komende jaren de zomer- en wintertijd in zullen gaan:

JaarKlok 1 uur vooruitKlok 1 uur achteruit
202430 op 31 maart26 op 27 oktober
202529 op 30 maart25 op 26 oktober
202628 op 29 maart24 op 25 oktober
202727 op 28 maart30 op 31 oktober
202825 op 26 maart28 op 29 oktober
202924 op 25 maart27 op 28 oktober
203030 op 31 maart26 op 27 oktober
Overzicht van data waarop de zomer- en wintertijd ingaan

Wanneer de klok verzetten in 2024?

Voor 2024 geldt dus dat we in de nacht van 30 op 31 maart om 2:00 de klok een uur vooruit zetten. Het is dan voor je gevoel een uur eerder licht, je moet er vroeger uit. En ’s avonds is het langer licht.

In de nacht van 26 op 27 oktober zetten we om 3:00 de klok een uur terug. Na het ingaan van de wintertijd is het voor je gevoel ’s avonds vroeger donker. En ’s morgens kun je een uur langer blijven liggen (mits je geen kleine kinderen hebt).

Voordelen en nadelen

De invoering van de zomertijd heeft voordelen en nadelen. Voorstanders willen de zomertijd graag behouden, tegenstanders willen dat het afgeschaft wordt. Wat zijn nou eigenlijk de voor- en nadelen die genoemd worden?

Voordelen zomertijd

Doordat het ’s avonds langer licht blijft gaan mensen ’s avonds graag nog even naar buiten om in de tuin te werken, te zitten of te wandelen. Ook is er minder elektriciteit nodig voor de verlichting van het huis. Echter is niet iedereen het erover eens dat er door de invoering van de zomertijd minder energie verbruikt wordt.

Nadelen zomertijd

Een uur tijdsverschil klinkt klein, maar toch ervaren sommige mensen bij het ingaan van de zomertijd wel een week lang klachten doordat hun bioritme is verstoord. Anderen hebben er bij het ingaan van de wintertijd juist last van dat het ’s avonds in 1 klap zo vroeg donker is en kunnen daardoor depressieve gevoelens krijgen.

Tips voor een soepele overgang

Als je geen dagelijkse verplichtingen hebt, dan valt de overgang van winter- naar zomertijd en andersom wel mee. Het is voornamelijk pittig voor mensen die vroeg moeten opstaan voor hun werk en/of kinderen.

Tips voor de zomertijd

Wakker worden

Een uur eerder uit bed kan zwaar zijn, zeker als je sowieso ’s ochtends al moeite hebt om wakker te worden. Je kunt een aanloop van een week nemen. Dit houdt in dat je een week van tevoren begint met een kwartier eerder naar bed te gaan en een kwartier eerder op te staan:

Dus op zondag ga je een kwartier eerder naar bed en je staat maandag een kwartier eerder op

Op dinsdag ga je een half uur eerder naar bed en op woensdag sta je een half uur eerder op

Op donderdag ga je drie kwartier eerder naar bed en op vrijdag sta je drie kwartier eerder op

Dan komt het weekend dat de klok een uur vooruit gaat. Dus die zaterdagavond ga je een uur eerder naar bed en je staat op zondag een uur eerder op. Maar omdat de klok een uur vooruit is gezet sta je precies op je oorspronkelijke tijd op!

Tips voor de wintertijd

Heb je er juist last van dat het ’s avonds ineens een uur eerder donker is? Veel mensen merken dat ze zich stukken beter voelen bij het gebruik van een daglichtlamp. Een daglichtlamp “fopt” het lichaam en kan ervoor zorgen dat je veel minder depressieve gevoelens ervaart.

En jij…

Zijn er dingen waar jij tegenaan loopt bij de overgang van wintertijd naar zomertijd of andersom? Of heb je handige tips die je met ons wilt delen? Laat het dan hieronder weten!

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. SAMAEY schreef:

  BESTE

  LAAT VLUG DE TIJD MET RUST NU ZOALS HET IS GEEN ENKELE PROBLEMEN

  VRIENDELIJKE GROETEN

  SAMAEY WILLY

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.