401k in Nederland

Wat is een 401k plan en hoe werkt het?

Als je wilt sparen voor later dan ben je de term 401k plan vast al eens tegengekomen. In financiële Amerikaanse blogs en video’s hebben ze het vaak over zo’n 401k plan. Ook in het bekende boek Rich Dad, Poor Dad wordt dit spaarplan genoemd. Maar wat is het precies en wat kun je er in Nederland mee? Dat lees je hier.

401k in Nederland

Wat is een 401k plan?

Een 401k plan is een Amerikaans pensioenplan vanuit werkgevers. Hierbij wordt er geld van je brutoloon apart gezet voor je pensioen. Dit betekent dat er pas belasting geheven wordt nádat je inleg voor de 401k eraf getrokken is.

Het voordeel van deze regeling is dus dat je over je inleg geen inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Hoe werkt een 401k plan?

Als werknemer mag je zelf kiezen wat je met deze inleg wilt doen: sparen of beleggen. Ook mag je zelf kiezen waar je precies in belegt of spaart.

De belasting betaal je pas zodra het geld als pensioen wordt uitgekeerd.

De 401k regeling is geen spaarrekening waar je zomaar geld op mag storten of van mag opnemen. Het is een serieuze pensioenregeling die alleen uitkeert als je met pensoen gaat (dat mag vanaf 59,5 jaar).

Verder zijn er nog wat uitzonderingsgevallen waarin je (een deel van) het geld eerder mag opnemen. Je betaalt dan wel een boete.

Deze 401k regeling bestaat alleen in Amerika. Je moet dus wonen en werken in Amerika om van deze regeling gebruik te kunnen maken.

Bestaat er ook een 401k plan in Nederland?

In Nederland hebben we niet exact hetzelfde, maar er zijn wel alternatieven voor het Amerikaanse 401k penisoenplan. We hebben dus wel iets dat er op lijkt. Om dat te kunnen begrijpen moet je eerst weten hoe jouw Nederlandse pensioen eruit komt te zien.

Je pensioen kan uit 3 delen bestaan:

  • AOW
  • Pensioen – via je werkgever
  • Aanvullend pensioen – pensioensparen / pensioenbeleggen

AOW

Het eerste deel van je pensioen bestaat uit AOW (Algemene Ouderen Wet). Die AOW krijgen we allemaal. Het maakt niet uit hoeveel je gewerkt hebt en hoeveel vermogen je hebt. De AOW is er voor iedereen die zijn leven lang geheel of gedeeltelijk in Nederland heeft gewoond.

Pensioen – via je werkgever

Daarbovenop krijg je het pensioen waarvoor je gespaard hebt bij je werkgever. Niet iedereen krijgt dit. Want sommige werkgevers bieden geen pensioenregeling aan. En ondernemers hebben ook geen werkgever.

Verschil met Amerika is dat je niet zelf kunt kiezen wat er met je pensioengeld gebeurt.

Aanvullend Pensioen – pensioensparen / pensioenbeleggen

Je kunt zelf ook voor je pensioen sparen of beleggen. Hierbij mag je dus wel zelf kiezen hoe jouw geld belegd wordt. Goede opties hiervoor zijn DEGIRO, Van Lanschot en Brand New Day.

Het Nederlandse alternatief voor het 401k plan kun je dus vergelijken met een combinatie van het werkgeverspensioen en penisoensparen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.