Beleggen

Een belegging is een investering van een som geld, met als doel een zo hoog mogelijk rendement te behalen.  Beleggen gaat altijd gepaard met een risico; het is nooit met zekerheid te zeggen of een belegging een waardetoename oplevert of juist een verlies.

Beleggingsvormen en risico’s

Er veel verschillende beleggingsproducten. Het geld kan tijdelijk worden vastgezet in een aandeel, obligatie, optie of beleggingsfonds. Het is belangrijk vooraf na te denken over het doel van de belegging en het risico dat je bereid bent te nemen.

Bij het beleggen voor een pensioen of studiekosten van de kinderen is het bijvoorbeeld verstandig een meer behoudend beleggingsproduct te kiezen.

Over het algemeen betekent het streven naar een zo hoog mogelijk rendement in een zo korte mogelijke tijd, een zo groot mogelijk risico. Aandelen zijn daarbij meestal meer risicovol dan obligaties of beleggingsfondsen.

Wedden op één paard is, vanzelfsprekend, altijd extra riskant. Zorg daarom voor goede risicospreiding door het beleggen in meerdere producten.

Maatschappelijk verantwoord beleggen

Maatschappelijk verantwoord beleggen, ook wel ‘duurzaam beleggen’ genoemd, houdt in dat beleggingskeuzes worden beïnvloed door het duurzaamheidbeleid van ondernemingen.

De geldverstrekker sluit ofwel beleggingsfondsen van bedrijven uit, die bijvoorbeeld milieuregels of mensenrechten schenden, of belegt actief in ondernemingen die zich extra inzetten met mens en milieu.

De belegging levert hierdoor, naast financieel rendement, een maatschappelijk voordeel op. Een aantal duurzame beleggingsfondsen heeft daarbij aantrekkelijke fiscale voordelen.

Beleggingsadviseur

Beleggen kan direct via een aanbieder van beleggingsproducten of uitbesteed worden aan een bank of financiële instelling. In het laatste geval beheert en belegt een vermogensbeheerder, namens jou, het geld.

Bedragen vanaf ongeveer €  100.000 kunnen bij een vermogensbeheerder worden ondergebracht. Voor de kleinere vermogens bestaat echter ook een tussenvorm, waarbij een beleggingsadviseur je helpt de strategie te bepalen en adviseert.

Over het algemeen geldt dat, hoe groter de rol van de adviseur, hoe hoger zijn kosten. Wanneer je weinig verstand hebt van beleggingen of beperkt bent je in tijd, is het zeker verstandig advies bij een specialist in te winnen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.