Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening, ook wel PL, is een lening waarbij een vast bedrag ineens wordt uitgeleend. Hierna wordt het geleende geld terugbetaald in een van tevoren afgesproken aantal termijnen. In elk van deze termijnen wordt een gedeelte aflossing en een gedeelte rente betaald.

Een persoonlijke lening is een aflopend krediet. Dit houdt in dat de terugbetaalde bedragen niet nogmaals kunnen worden opgenomen.

De hoogte van de rente

De rente die je moet betalen bij een Persoonlijke lening is hoger dan de rente die in rekening gebracht wordt bij een hypotheek. Dit is logisch, want bij een hypotheek heeft de bank meer zekerheid vanwege het huis als onderpand.

Let er bij het afsluiten op dat je precies weet wat de hoogte van de rente is en welk bedrag je per termijn terug dient te betalen.

Toetsing BKR

Wanneer je een persoonlijke lening aanvraagt worden je gegevens bij het BKR getoetst. Die BKR toetsing is er enerzijds om de consument te beschermen zodat er niet teveel leningen worden afgesloten en men niet in de problemen komt. Anderzijds biedt deze controle ook zekerheid naar de geldverstrekkers toe. Wanneer de last hoog is, bestaat er een groter risico dat er niet kan worden voldaan aan de betalingsverplichting.

Voor- en nadelen

Het voordeel van een persoonlijke lening is dat je het geleende bedrag direct op je rekening gestort krijgt. Verder wordt er gerekend met een vast rentepercentage en een vast maandbedrag. Bovendien ligt de looptijd vast. Je weet dus van tevoren waar je aan toe bent.

Nadeel van een persoonlijke lening is dat deze niet flexibel is. Een eenmaal terugbetaald bedrag kan niet weer opnieuw worden opgenomen. Ook is de rente die je moet betalen over de aflossing van de persoonlijke lening helaas niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.