Hoge bloeddruk en voeding

Geen mens is onsterfelijk. Dat betekent echter niet dat je maar bij de pakken moet neerzitten. Een gezonde levensstijl kan je levensverwachting flink doen stijgen.

Een ongezonde levensstijl heeft uiteraard het omgekeerde effect. Met name hart-en vaatziekten kunnen voorkomen worden door een aantal dingen te doen een aantal dingen te laten. Hiermee zal je een hoge bloeddruk al snel voorkomen óf in toom houden

Eet gezond en gebalanceerd

Gezond eten is belangrijk. Niet alleen voor de lijn, maar juist voor je gezondheid. Iedereen weet dat te dik zijn ongezond is. Je torst dan immers vet met je mee. Dat is niet goed voor je conditie.

Probleem is echter dat vet ook tussen je organen gaat zitten. Dat klinkt natuurlijk niet erg goed. Dat is het dan ook niet. Je hart zal daarom harder moet gaan pompen zodat je lichaam blijft functioneren. Oftewel: een hoge bloeddruk.

Gelukkig is het helemaal niet lastig om dit tegen te gaan. Simpelweg door het juiste voedsel te nuttigen. Natuurlijk kan een pizza of een bakje chips zo af en toe echt geen kwaad. Je hoeft niet meteen te gaan leven als een monnik.

Een voedselhandleiding

Dat eten van belang is bij het voorkomen van een te hoge bloeddruk, moge nu wel duidelijk zijn. Maar welk voedsel is nu eigenlijk wel en niet goed?

Zout

Zout is erg slecht voor je. Met name nieren krijgen hier een echte opdoffer van. Je krijgt al genoeg zout binnen vandaag de dag. Zout zit namelijk in veel voedsel verwerkt die je in de supermarkt aantreft. Bijvoorbeeld in kant-en-klare (magnetron)maaltijden, tomatenpuree of hartige hapjes.

Zorg daarom dat je niet teveel naar het zoutvaatje reikt bij een stukje vlees of vis. Neem in plaats daarvoor gezonde kruiden die ook een ‘zoutsmaakje’ hebben. Zoals dille, oregano, lavas of bieslook. Of specerijen als peper, kaneel, kerrie of nootmuskaat. Of andere smaakmakers als citroen, gember of knoflook. Je kunt zelfs denken aan pijnboompitten. Je eten zal nog beter gaan smaken dan met zout!

Groente en fruit

Eet voldoende groente en fruit. Wat genoeg is? Ongeveer 250 gram groenten bij het avondeten en twee stukken fruit per dag. Meer mag natuurlijk altijd! Er is genoeg groente en fruit voor handen om te kunnen afwisselen, zodat je alsnog met plezier je groente of fruit eet.

Vetten

Eet niet te vet. Maar vergeet niet: er zijn gezonde vetten die je wel binnen mag krijgen. Denk aan de gezonde vetten die in noten (geen pinda’s!) zitten of omega 3 vetzuren die in zalm zitten.

Je hebt echter ook ongezonde vetten waar je lichaam niets mee kan, behalve opslaan. Frituurvet bijvoorbeeld of vet in chips of pizza. Deze vetten dien je dan ook te voorkomen. Zo af en toe een patatje mag natuurlijk wel. Maar natuurlijk niet elke dag.

Voorkom een te hoge bloeddruk

Als je deze puntjes met eten in ogenschouw neemt, zal je hoge bloeddruk al snel als sneeuw voor de zon verdwijnen. Je mag zelfs meer eten dan ooit tevoren. Neem nog een stuk fruit of nog meer groente, laat alleen vet voedsel staan en probeer ook zout zo goed mogelijk uit te sluiten.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.