vsm cardiflor

Warmte uitslag voorkomen en behandelen

vsm cardiflorWarmte uitslag ontstaat wanneer de zweetklieren van de huid geblokkeerd worden. Hierdoor kan het vocht niet worden afgevoerd om verdampt te worden. Daardoor ontstaan ontstekingsreacties, waaronder warmte uitslag.

Deze uitslag ziet eruit als bultjes, vandaar ook wel de naam warmtebultjes. Soms zitten de bultjes dieper onder de huid, maar meestal zie je ze aan de oppervlakte als vele kleine blaasjes bij elkaar, gevuld met vocht.

Warmte uitslag komt vaak voor in huidplooien of plekken onder kleding waar niet voldoende frisse lucht bij kan.

Veel voorkomende plekken van warmte uitslag zijn de binnenkant van de ellebogen, knieholtes, liezen en voeten. Maar de uitslag kan ook op andere plaatsen op het lichaam voorkomen. Vaak gaat deze uitslag gepaard met jeuk.

Je kunt warmte uitslag voorkomen door warmte, vochtige omgevingen te vermijden en daarnaast te zorgen voor luchtige kleding. Ook het gebruik van airconditioning of een ventilator kan preventief werken. Doordat de lucht beter circuleert bestaat er minder kans dat het gaat broeien.

 

Symptomen van warmte uitslag

Warmte uitslag ziet er vaak uit als een rode huid met kleine, met vocht gevulde blaartjes. Deze blaasjes zijn doorzichtig en lijken soms wat geel. In dit geval is de zweetklier in de bovenste laag van de huid geblokkeerd.

Het kan er ook uitzien als als bobbelige, droge geïrriteerde rode huid. In dit geval is er sprake van een ontsteking van de diepere lagen van de huid. In beide gevallen kan er sprake zijn van jeuk, maar dat hoeft niet.

Warmte uitslag wordt ook wel warmtebultjes genoemd. Ook wordt deze term nogal eens verwisseld met zonneallergie. Veel voorkomende plaatsen zijn:

  • in de nek
  • onder de oksels
  • in de liezen
  • tussen de billen
  • onder de borsten
  • in de knieholtes
  • aan de binnenkant van de ellebogen
  • in het gezicht

 

Oorzaken van warmte uitslag

Het is niet bekend waarom de ene persoon sneller last heeft van warmte uitslag dan de ander. Zoals hiervoor al werd aangegeven ontstaat warmte uitslag wanneer zweetklieren worden geblokkeerd. Dit gebeurt sneller wanneer je veel zweet en dat zweet geen kans heeft om te verdampen.

Hieronder enkele voorbeelden over het ontstaan van warmte uitslag:

  • Bij diepe huidplooien kan nauwelijks frisse lucht komen. Hierdoor kan het zweet niet verdampen waardoor zweetklieren eerder kunnen gaan verstoppen. Dit is de reden waarom zwaarlijvige mensen eerder last hebben van warmte uitslag, zij hebben meer huidplooien waar veel huid-op-huid contact is en het zweet minder kans heeft om te verdampen.
  • Strak zittende kleding belemmert ook het verdampen van zweet. Net als niet-ademende materialen zoals latex of nylon.
  • Sommige cremes/bodylotions kunnen je zweetklieren verstoppen.
  • Oudere mensen die niet of weinig mobiel zijn hebben ook een verhoogde kans op warmte uitslag omdat door het weinige bewegen bepaalde huidoppervlakten langdurig geen frisse lucht krijgen zodat het zweet kan verdampen.
  • Warmte uitslag komt vaker voor wanneer het klimaat zowel vochtig als warm is, na sporten, bij inspanning of bij koorts.
  • Ook intensief fitnessen in niet-ademende sportkleding kan warmte uitslag veroorzaken.

 

Warmte uitslag bij baby’s

De zweetklieren van baby’s zijn nog niet voldoende ontwikkeld. Hierdoor kunnen zij nog niet goed het zweet afvoeren, daarom zijn baby’s eerder vatbaar voor warmte uitslag.

Verder hebben jonge baby’s vaak diepe huidplooien in de nek, onder de oksels en bij de polsen. Op deze plaatsen zijn zij extra gevoelig voor warmte uitslag, maar het kan bij een baby op het hele lichaam voorkomen.

Hou de temperatuur van je baby dus goed in de gaten wanneer het warm weer is, je baby koorts heeft of wanneer het veel kleding aan heeft. Reinig dagelijks de huidplooien met een vochtig washandje en dep ze daarna goed droog met een hydrofiele doek.

Smeer de rode plekjes in met zinkzalf, dan blijft het huidje langer droog. Smeer geen zinkzalf in de plooien bij de polsen, die plekjes kun je het beste met een vette (ongeparfumeerde) zalf insmeren zoals Bepanthen of lanoline. Dit is omdat zinkzalf niet gezond is om binnen te krijgen en jonge baby’s vaak op hun eigen polsjes sabbelen.

Dreumesen en oudere kinderen kunnen hun temperatuur al beter op peil houden. Voor hen gelden dezelfde tips als voor volwassenen: het dragen van los zittende, ademende kleding (zoals katoen of goede sportkleding) en het schoon- en drooghouden van de aangedane huid.

 

Warmte uitslag behandelen bij volwassenen

Met lichte warmte uitslag hoef je in principe niet naar de huisarts (hoewel je natuurlijk altijd contact met je huisarts dient op te nemen wanneer je het niet vertrouwt en/of wanneer je er erg veel last van hebt!).

Meestal gaat het vanzelf over wanneer je voor meer koelte en ventilatie zorgt en de betreffende plekken op je huid goed laat ventileren. Ook wil het product Cardiflor van VSM nog wel eens helpen bij het verlichten van (jeuk)klachten.

Hoe lang je er last van hebt verschilt van persoon tot persoon. Verder kun je nog de volgende maatregelen nemen om de klachten zo snel mogelijk te verminderen:

 

Warmte uitslag voorkomen

De beste behandeling is natuurlijk het voorkomen van warmte uitslag. Door ervoor te zorgen dat je je huid voldoende ventileert verminder je de kans op het blokkeren van je zweetklieren en op ontstekingen aanzienlijk.

Daarnaast kun je het volgende doen (of laten):

  • Vermijd sporten of zware fysieke arbeid tijdens warm en vochtig weer
  • Draag lichte, los zittende kleding van ademend materiaal, zoals katoen. Veel sportkleding is ook gemaakt van (synthetisch) ademend materiaal
  • Maak gebruik van airco en/of ventilatie indien mogelijk. Een ventilator werkt prima!
  • Was je huid regelmatig om zo het blokkeren van je zweetklieren tegen te gaan. Droog je na het wassen goed af
  • Probeer de diepte van je huidplooien te verminderen (afvallen)

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. H.A. van Bommel schreef:

    Heb rode vlekken op mijn hele lichaam: lijkt net of ik door een zwerm muggen ben aangevallen maar ik ben mijn deur niet uitgeweest. Werd gisteren wakker met die vlekken en had 39.1 C . Huisartsen post gebeld en kon langs komen. Daar wist niemand wat er aan de hand kan zijn. Doorgestuurd naar ziekenhuis Rijnstate en daar gezien door diverse doktoren. Bloed en urine nagekeken. Zouden waterpokken kunnen zijn maar op mijn 78e nog deze ziekte? Niemand herkent die vlekken. Soms jeuken ze ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.