triggerfinger

Triggerfinger zelf behandelen

triggerfingerWanneer je een triggerfinger hebt dan heb je moeite met het buigen en/of strekken van een van je vingers of duimen. Bij het buigen of strekken van je vinger kun je ook een “knappend” geluid horen. ’s Morgens is het probleem vaak het ergst.

Een triggerfinger is geen ernstige aandoening, maar is wel erg vervelend.

In dit artikel lees je wat je zelf kunt doen om je triggerfinger klachten te verhelpen.

 

Behandeling

Wanneer je de klachten herkent dan is het verstandig er iets aan te doen. De kans is klein dat een triggerfinger vanzelf overgaat. De behandeling hangt af van het stadium waarin de aandoening zich bevindt. Kun je de vinger nog wel buigen en strekken, dan wordt meestal rust aangeraden, al kan dat soms lastig zijn in verband met werk of huishoudelijke taken.

Wanneer je de vinger niet meer kunt buigen of strekken dan wordt er gekozen voor een injectie met een ontstekingsremmende stof, of uiteindelijk een operatie.

 

Wat kun je zelf doen?

Hieronder vind je een stappenplan dat je kunt volgen om zelf je triggerfinger klachten te behandelen.

1) Spalk je vinger

Door je vinger te spalken zorg je ervoor dat de peesschede rust krijgt. Ook kom je er door te spalken achter welke bewegingen belastend zijn voor je vinger. Online zijn diverse winkels te vinden die spalken verkopen, maar je kunt ook zelf eenvoudig een spalk maken van (bijvoorbeeld) een stokje uit een waterijsje en wat pleistertape. Je hoeft niet je hele vinger vast te zetten, een spalkje over het hele onderste vingerkootje plus een bijna net zo lang stukje over de handpalm is in feite voldoende.

2) Laat de spalk 2 weken zitten

Uiteraard kun je de spalk sporadisch verwijderen, bijvoorbeeld wanneer je je wilt wassen, maar probeer op die momenten je vinger zo veel mogelijk te ontlasten en doe de spalk meteen daarna weer om. Op die manier krijgt je peesschede de rust om te kunnen herstellen.

3) Dagelijks masseren

Verwissel minimaal 1x per dag de pleistertape ivm hygiëne. Dit is een goed moment om de plek te masseren met een creme met ontstekingsremmende eigenschappen (verkrijgbaar bij de drogist). Homeopatische alternatieven zijn arnicazalf of srl-gelei.

Bij pijnklachten: 3 maal daags koelen met een koelgelpad of een nat washandje dat je een half uur van tevoren in de diepvries hebt gelegd. Ook kun je een washandje of theedoek vullen met een paar ijsblokjes. Breng ijsblokjes niet rechtstreeks aan op de huid (om bevriezing te voorkomen).

4) Bescherm je vinger

Gun je vinger echt voldoende rust! Alleen dan krijgt deze de mogelijkheid om te herstellen. Vermijd herhalende belastende bewegingen (typen, muizen) en krachtige grijpbewegingen (balsporten, huishoudelijke taken zoals het uitwringen van een nat doekje). Door de spalk merk je precies in welke bewegingen je belemmerd wordt en dat zijn juist de bewegingen die belastend zijn voor je vinger. Probeer alternatieve manieren te vinden om bepaalde taken uit te voeren, wees creatief!

5) Na twee weken evalueren

Als het goed is heeft de peesschede van je vinger nu twee weken rust gehad. De ontsteking en de bijbehorende klachten zouden in ieder geval gedeeltelijk afgenomen moeten zijn. Probeer je vinger te buigen en te strekken, hoe gaat dat? Als de klachten verbeterd zijn, maar nog niet helemaal voorbij, dan kun je besluiten om de spalk nog twee weken langer te dragen. Na 6 weken zouden je klachten vrijwel helemaal verdwenen moeten zijn. Merk je ondanks deze maatregelen geen of (in jouw ogen) te weinig verbetering dan is het uiteraard verstandig om contact op te nemen met je huisarts!

 

Triggerfinger voorkomen

Mensen die veel herhalende bewegingen maken met hun vinger(s) lopen een verhoogd risico op een triggerfinger. Denk hierbij aan activiteiten als typen, het bedienen van apparaten, het bespelen van een muziekinstrument of bij het uitvoeren schoonmaak-/productiewerk. Probeer bij dergelijke taken eens links en rechts om te wisselen indien mogelijk.

 

Jouw ervaringen

Heb je de tips uit dit artikel opgevolgd? Hoe gaat het nu met je triggerfinger, heb je nog klachten? En welke creatieve oplossingen heb jij bedacht om je triggerfinger zo veel mogelijk te ontlasten? Help anderen door jouw ervaringen hieronder te delen!

Vergelijkbare berichten

41 reacties

 1. Stefke schreef:

  Mag ik jullie heel, heel hartelijk bedanken voor deze geweldige tips? Ik had al maanden last van een licht haperende vinger die steeds een knappend geluid maakte bij het buigen, vooral in de ochtend. Maar een week of twee geleden werd het ineens erger, ik kon hem bijna niet meer buigen en op een gegeven moment deed het zelfs zeer als ik mijn hand gewoon liet rusten!

  Ik ben nu (slechts) 2 dagen bezig, masseer 2x per dag met SRL-gelei en drink veel gemberthee omdat dat ontstekingsremmend werkt. Tijdens het handen wassen deed ik de spalk even af en ik kon mijn vinger na al die pijnlijke dagen ineens weer bewegen zonder pijn en zonder haperen!

  Geweldig, ik ben zo blij! Wel hoorde ik hem nog een heel klein beetje kraken en knappen bij het buigen, dus ik ga de spalk er sowieso nog twee weken omheen laten zitten en dan weer heel langzaam opbouwen. Maar ik heb goede hoop dat het dan helemaal weer over is en dat ik niet naar de dokter hoef voor een injectie. Nogmaals bedankt!

  1. Hallo,

   Heb sinds kort ook last van een triggerfinger.
   Lees iets over gemberthee. Is dat van verse gember of van gemberpoeder (djahé) gemaakt?

 2. Ik heb de tips net gelezen en ik ga er meteen mee aan de slag.
  Sinds september loop ik onbelast (tipbelasting) met twee krukken na de diagnose Acasculaire femurkopnecrose (AVN). Omdat ik behalve rusten ook veel onbelast moet wandelen om de doorbloeding op gang te houden en ik in een drive-in woning woon, hebben m’n handen veel te verduren. Wat me opvalt is dat de behandelend orthopeed alles vaag houdt (“Dat kan.” “Dat weet ik niet.” “Dat zou kunnen.”) en dat frustreert me in hoge mate. Kort na de start met de krukken kreeg ik blauwe plekken en eeltontwikkeling op en rond beide duimknokkels. Je hoeft geen specialist te zijn om te bedenken dat er een verband ligt tussen de bloedingen en het krukgebruik, maar de specialist had het nog nooit gezien en ging er ook verder niet op in. Op het zien van mijn knakkende vinger, een paar maanden later, kreeg ik het antwoord dat dit snel verholpen kon worden met een incisie van de peesschede.. Hoe betrokken en meedenkend. Ik heb gekeken naar elleboogkrukken maar die hebben een standaard vormgeving en de rand van het niet passende ‘armgootje’ drukt na een paar stappen al in m’n onderarm. Bovendien mag je slecht één paar krukken lenen en van thuis afwisselen om m’n pijnlijke handen te ontlasten, hebben ze nog nooit gehoord. Pfff,. Er valt nog veel te ontwikkelen op het gebied van ergonomie.
  Ik ben daarom blij met jullie zelfhulptips en ga ermee aan de slag. Hartelijk dank!

 3. Bedankt voor de duidelijke uitleg en het artikel. Ik ben van beroep pianist en dus volledig afhankelijk van de goede werking van mijn vingers. De 4e vinger (ringvinger) knakt bij buiging. Geen noemenswaardige pijn maar wel vervelend. Ik ga gauw spalken, dank jullie wel. Karel

  1. De reumatologe adviseerde mij een injectie te nemen ivm mn triggerfinger. Ik dacht eerst maar zelf even proberen. En gelukkig las ik jullie tips. Ik heb zelf een spalkje geknipt van een polijstvijl voor nagels. Dat werkt al een week goed. Smorgens hoef ik dus mn vinger niet heel pijnlijk weer recht te knakken. Nu maar afwachten.

 4. louise schreef:

  Afgelopen dec.ben ik aan een triggerduim geholpen na 2 injecties die steeds een paar maanden hielpen,de ingreep viel reuze mee.
  Nu heb ik sinds febr.weer een triggerfinger aan de andere hand en wordt ook hier aan geholpen.
  Ik had al van een stukje wc rol een spalk gemaakt wat wel rust geeft maar ik ga zeker de verdere tips die ik las proberen want het blijft een vervelend probleem.

 5. louise schreef:

  Inmiddels heb ik met zo,n waterijsstokje en klittenband een spalk gemaakt en heb er veel baat bij,geen hokkende vinger meer zolang ik de spalk omheb.
  Ik kan de spalk als een ring omdoen,het stokje met klittenband eromheen zit aan onderkant v/d vinger met de lange kant naar de handpalm.
  Ik kan hiermee wel vooruit tot de operatie eind aug.

 6. Ik kreeg het advies bij de open dag van het Antonius Ziekenhuis in Leidsche Rijn om
  een brede ring te dragen zodat ik mijn ringvinger niet kon doorbuigen. Mijn vinger knakte door en soms moest ik hem zelf rechtzetten. Bij mij heeft dit goed geholpen na een aantal weken.

 7. Na een operatie aan triggerfinger aan linkerhand is de ziekte Dupuytren aktief geworden. Nu heb ik triggerfinger rechterhand. Die durf ik niet te laten opereren. Injecties zijn voor mij geen optie ivm diabetes.
  Heb nu van een stuk bezemsteel en elastiek iets gemaakt waardoor ik mijn vinger niet zo ver meer kan buigen dat die blijft hangen.
  Zo kan ik toch heel wel doen zoals hardwerken, zonder klachten.
  Een vingerspalk beperkt te veel.

  1. Elly Schellekens Koenders schreef:

   Op internet zijn ook zilveren splints te koop kijk maar eens op: silversplints.

  2. Jolanda schreef:

   Ik heb het afgelopen jaar al 4 injecties gehad voor triggerfingers, en momenteel weer een triggerduim….Ik heb ook diabetes…waarom zijn injecties dan geen optie (voor jouw)?

  3. Bertina schreef:

   Mijn man heeft het ook en ook diabetes maar die heeft wel spuiten gehad waarom mocht dat niet bij jou?

 8. Ik ben 2 weken geholpen aan mn vinger, in eerste instantie dacht ik gaat goed, maar nu nog steeds pijnlijk en ontstoken, hoop dat het goed komt

  1. beste d Ik ben afgelopen 28 mei j.l. aan 2 triggervingers tegelijk geholpen. middelvinger en ringvinger rechterhand.Ik ben mantelzorger voor ongeneeslijke zieke man, dus rust hebben mijn vingers niet gehad. Heb vanaf dag 1 zelf heel veel moeten doen., maar daar schiet ik nu niks meer mee op. Wel handtherapie, 1 x per week, veel oefeningen dagelijks, inmiddels spalk aangemeten gekregen (voor ,s nachts), maar helaas, tot op heden, pijnlijker dan voor de operatie, kan bijna niet buigen, vingers zijn erg dik en op de plaatsen van de operatie in de hand, nog steeds veel pijn.Het is nu inmiddels 2 juli 2018. Al met al, hoewel m,n duim en andere vingers van linkerhand de eerste euvels vertonen, denk ik eerst 100 x na, voordat ik nogmaals de operatie laat doen. Dat er iets NIET goed is gegaan, heb ik zo m,n gedachten over. Ga van de week naar de huisarts of hij de oplossing weet of terug moet naar de chirurg.Hoop, dat andere die ,n dergelijke ervaring hebben gehad en dit lezen, misschien advies kunnen geven. Ik hoop voor jouw het beste en sterkte.

 9. Elly Schellekens Koenders schreef:

  Ik heb een triggerduim gekregen na een muggen beet, maar nu raak ik het niet meer kwijt, heb al voor de tweede keer een spuit gehad,zou het als nog van zelf overgaan nu???

  1. Andrea moenssens schreef:

   Ik heb al een drietal weken een springduim , zou er iemand weten hoe ik dat zelf kan oplossen . Veel dank bij voorbaat .

   Andrea

   1. Ik heb al jaren geleden mijn eerste triggerfingers gehad. Begon in de duim. Een spalk werkt niet. Ik had er een voor de nacht en werd wakker met extra pijn. Later kreeg ik problemen met enkele andere vingers. Al mijn springvingers zijn vanzelf overgegaan en ik bleef er gewoon alles mee doen, moet ook wel als je alleen bent…Nu heb ik een trigger ringvinger. Deze springt soms op slot bij kracht zetten. Ik masseer hem dan net zolang (10 minuten tot een half uur) totdat hij steeds verder in de normale rechte stand komt. Hij blijft dan nog wel een tijdje gevoelig. Zolang ik het zelf kan oplossen dmv massage, blijf ik dat doen en laat me niet injecteren en zeker niet opereren, aangezien die middelen vaak erger zijn dan de kwaal…

 10. Ismail schreef:

  hallo,

  Ik heb er ook al een tijdje last van.
  Ik krijg mijn duim niet meer recht.
  Smorgens enorm pijnlijk.

  Ik lees over spalken, maar dit kan alleen als je vinger dus recht moet blijven.
  Als ik mijn duim recht probeer te houden doet het al behoorlijk pijn.
  ik voel dan de weefsel/spieren/pees aan de binnenkant van mijn hand/duim strekken.

  kan ik het laten rusten zonder spalk?
  Gewoon in zijn houding laten en niet gebruiken bijvorbeeld?

  ik ga straks wel even VSM Spiroflor SRL Spier- en Gewrichtsgel halen. kijken of dat helpt.

 11. Ineke Mooij schreef:

  Ook ik heb een trigger finger (door artrose). Ik heb bij een kantoorboekhandel een rubber ‘vingerkegel’ (of vingerhoed) gehaald en het topje er af geknipt. Kan nu precies om mijn vingergewricht, zodat de vinger beperkt kan buigen en niet meer vast schiet.
  Op dit moment hoef ik hem alleen nog maar te doen als ik kracht moet zetten (bv haar kammen, brood snijden, blikjes openmaken).

 12. g.j. jonker schreef:

  nu ik heb een spalk gehad van de arts die moest ik aan doen als ik gaslapen nu dat is geen aanbeveling want je wordt wakker van de pijn en er staat zoveel spanning op de vingers en de spalk die staat dan ook meteen krom en dan moet je dat weer recht zetten nu na 10 x de spalk weer recht is gezet is hij stuk nu heb ik wel zoiets van laat dan maar de vingers krom staan dat doet geen pijn meer, en in de ochtend dan ga ik een een bak met warm water en dan komt het weer goed dan trek ik voor zichtig de vingers weer recht en zeker als je dat een paar keer hebt gedaan dan gaat het redelijk goed op de dag. maar de arts die mij nu gaat opereren die zij al van een splak of brees helpt niet het is zonde, dat je die hebt gekregen van de arts die het heeft voor geschreven en het helpt ook niet.

 13. Ik heb ook een Triggerfinger en ik heb een vingerspalk gekocht bij medimast via internet het heet de oval-8 en hij bevalt super. Ik zou iedereen aanraden even op die site te kijken en niet met stokjes enzo aan de gang te gaan. Gr. Yvon

 14. Doortje schreef:

  Van mijn arts begreep ik dat ik onbeperkt door een injectie met corticosteroïden geholpen kon worden, dus die heb ik vaak gehad. Toch kon dit een operatie niet voorkomen. Dit verliep met complicaties zoals ontstekingen en veel littekenweefsel, waardoor ik mijn pinkt niet meer recht kan krijgen.
  Nu heb ik aan mijn rechterhand 2 triggervingers. Maar ik wil geen injecties meer. Ik zal spalken uitproberen.

 15. Niet rot bedoeld, maar ik werk in de bouw en heb dus absoluut niet de luxe om meer dan 1 of 2 dagen in het weekend ‘rustig aan te doen’. Zeker niet aangezien ik veel sloopwerk verricht. Ik neem aan dat ik niet de enige ben met dit probleem, dus ik zie geen andere keuze dan gewoon door te werken en te hopen dat het probleem vanzelf verdwijnt of wachten tot je de mogelijkheid hebt om twee weken op vakantie te gaan.

 16. Anneke Nicolai schreef:

  Bedankt voor de tip. Ik heb nu een spalk gemaakt van een ijsstokje. Hoop zo dat dit helpt. Ik heb er al een injectie in gehad maar na 2 maanden begon de ellende weer. Waarschijnlijk is de oorzaak mijn gitaarspel, heb een triggervinger aan mijn linker ringvinger en deze gebruik ik veelvuldig bij het spelen. Hoop zo dat dit helpt want heb in April een belangrijk optreden. Eerst maar kijken wat 1 week rust doet.

 17. beste spalk : oval 8 !!!! bedankt Yvonne voor de tip! hoef je nooit af te doen en belemmert je haast niet . ik droeg hem 5 weken!

 18. Els Holleman schreef:

  Sinds afgelopen zaterdag kan het topje van mijn pink niet meer omhoog. Ik las op internet over triggerfingers. Ik heb van glad karton een stevig kokertje gemaakt (de gladde kant aan de binnenkant), met leukoplast omwikkeld. Dat heb ik om mijn pink gedaan, dan blijft ie recht, je kan het kokertje afdoen bij wassen enz. Ik maak ook een afspraak bij mijn huisarts.
  Om het kokertje nog gemakkelijker om te schuiven, gebruik ik vette handcrème op m’n pink. Ik hoop dat het helpt!

 19. Sylfia schreef:

  Ik heb al paar weken triggerduim toch maar weer huisarts gegaan en en vandaag injectie gekregen .lekker was dat niet als het maar helpt.
  Hij heeft mij laten zien waardoor dat komt en het is niet je duim zelf maar de pees die aan het begin bij je duim zit
  Daar zit dan een knobbel en die past niet meer door de peeshuls .
  Injectie is een probeersel maar komt zeker terug dan word het operatie

  1. NIEK HOUTERMAN schreef:

   Maak een rolletje van grof schuurpapier met de gladde kant naar binnen.
   Aan de buitenkant een strook leukoplast pleister in het midden.
   Dan de openingen met 8 stukjes van 2 centimeter (dus binnen en buiten een centimeter.
   Dan de buitenkant helemaal met leukoplast inpakken.

 20. Ik heb in de turnles gevolleybald en de bal botste op de grond en dan kaatste hij hard op mijn gestrekte ringvinger, ik heb al 2 dagen last. Ik kan mijn vinger niet strekken en als ik hem plooi kan ik maar tot een halve centimeter van mijn hand brengen want dan blokkeert de vinger. De vinger kraakt niet maar staat wel wat dik. De pijn zit aan het vingerkootje waar het meest “rimpels” zitten. Wat moet ik doen?

  1. Ik neem aan dat je intussen wel naar je huisarts bent geweest?

 21. Juist elastiekjes gestikt van 3cm breed
  Tunneltjes gemaakt om over de duim te schuiven
  Super

 22. Zeer bedankt voor de geweldige tips! Heb er overigens slechts één van opgevolgd: het spalken. Binnen twee weken kan m’n vinger nu weer uit zichzelf uit de triggerstand komen, en zonder pijn. Ben vrij snel na het ontstaan van de triggerfinger aan het spalken gegaan, met Oval B-vingerspalkjes: twee over elkaar heen, het ene spalkje iets groter dan het andere, om totale “immobilisatie” van de vinger te krijgen.

  1. De vreugde was helaas van korte duur: m’n vinger deed algauw weer pijn. Heb hem toen drie weken dagelijks gemasseerd met Voltaren en een spalkje gedragen. Resultaat: m’n vinger doet behoorlijk zeer als ik hem gebruik, dus als ik geen spalkje draag. Ik krijg ‘m ook niet helemaal terug in de triggerstand, d.w.z. niet tegen de palm van m’n hand aan.

 23. Bettina schreef:

  Bedankt gelijk spalk gemaakt nu nog ff van stevig karton. Morgen beter.
  Ik wordt in sept geopereerd en syndroom tunnel ofzo en viking hand weet zo de naam niet ff.
  Maar hoop met de spalk minder pijn te hebben trekt door naar elleboog en schouder al.
  P.s kon eerder geholpen maar dan ben ik op vacantie/huwelijksreis.
  En met me hiwelijk niet zo leuk al ik net geopereerd ben.
  Bedankt voor de tip

 24. Geesje schreef:

  Ik heb al sinds mei een triggervinger de huisarts zei dat het van zelf over moest gaan.
  Dat een spalk niet zou helpen. Maar geloof dat ik nu toch maar eens een spalk ga proberen want het word steeds erger.
  Soms schiet de pink op slot en moet ik hem met de ander hand weer recht zien te krijgen.

 25. Heeft iemand ervaring met dry needling voor het behandelen van een tricker finger?
  Ben zelf musici en ik kan nog wel spelen maar soms wordt het erger en dan draag ik even een spalk en masseer met arnica, ook had ik gelezen dat kukurma helpt tegen ontstekingen
  Wil liever geen spuit of operatie maar het zou fijn zijn als het weg zou gaan, heb het nu al bijna een jaar
  Marijke

 26. Harry Verheyen (Breda) schreef:

  gen spalkjes met stokjes of schuurpapier,
  gewoon met zelfklevend rekverband (fixatiewindel ) ,kun je kopen in verschillende brede en kleurtjes …gewoon te koop bij een Big bazaar en goedkoop. .werkt heel goed en zit ook stevig ,een heel goede oplossing .

 27. Margriet schreef:

  Ook ik heb een Triggerfinger. Voor de tweede keer inmiddels. Het is m’n ringvinger. Daar draag ik nu een plastic ring van ± 3 cm omheen van een stukje flexibel slang dat je om elektrakabels bindt, om die bij elkaar te houden. Die heb je zelfs in verschillende breedte maten. Zo kan ik m’n vinger nog wel buigen, maar springt hij niet meer op slot. In deze kabel zitten om hem flexibel te houden gaten. Zodoende krijgt mijn vinger toch nog voldoende ventilatie. Voor mij het ei van Columbus. Ik kan het iedereen aanraden!

 28. Als ik dit van te voren had geweten, dan had ik me nooit laten opereren aan mijn wijsvinger (rechterhand). Die operatie is nu ruim 4 weken geleden, alles is weer mooi dicht, maar de vinger is gevoelig. ’s Morgens nog wel een stijf gevoel, maar geen knikken meer. Heb het ook aan dezelfde hand aan de middelvinger gehad, maar na twee injecties komt het niet meer terug. (Mijn huisarts noemde het een ‘knikvinger’)
  Ik lees hier allerlei redenen waardoor het zou ontstaan, maar zelfs de chirurg gaf aan wel eens jonge kinderen er aan te helpen. Oorzaak onbekend.
  Maar als het zonder operatie kan lukken, was ik daarvoor gegaan.

 29. Marianne schreef:

  Ik hou mijn linkerwijs vinger onder de nagel van mijn triggerduim en duw met de linkerduim het midden kootje op en neer in snelle versie .
  Dat doe ik 5 minuten lang en daarna kan ik mijn triggerduim opnieuw gewoon bewegen
  Dit doe ik meermaals wanneer ik merk dat hij weer blokkeert .
  Ik gebruik geen spalk of dergelijke . maar smorgens is het even pijnlijk na de massage dan weer beter .

 30. Hallo,
  Ik wordt morgen geholpen aan 2 triggerfingers en tegelijk aan de ziekte van Duphytren.
  Dud alles in één operatie, heeft iemand hier ervaring mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.