Schaatsen kopen
Wil je schaatsen kopen? Dan zijn er een aantal zaken waarop je dient te letten. Met een goed passend paar schaatsen kun je vaak jarenlang vooruit. Mits je voeten uitgegroeid zijn natuurlijk. Hieronder vind je een overzicht van tips bij het kopen van schaatsen.
De juiste maat
Beginners denken vaak dat het handig is om hun schaatsen een maat groter te kopen, zodat men er met dikke sokken in past. Om jezelf goed te beschermen tegen de kou kun je beter goed passende schaatsen kopen en op een andere manier maatregelen te treffen tegen de kou. Te grote schaatsen zorgen er namelijk voor dat je minder prettig op het ijs staat. Bovendien krijg je stilstaande (koude) lucht bij je tenen.
Wil je je voeten beschermen tegen de kou, dan kun je het beste je voeten goed insmeren met vaseline. Er zijn speciale hoesjes voor om je schaatsen die bescherming bieden tegen de kou. Eventueel kun je daar nog bubbeltjesplastic of aluminiumfolie tussen doen voor extra isolatie.
Soort schaatsen
De meeste mensen die dit lezen weten vast al wat voor soort schaatsen ze willen kopen. Meestal blijft men namelijk bij dezelfde soort schaatsen. Maar voor de geïnteresseerden hieronder een overzicht van de verschillende soorten:
IJshockeyschaatsen
Snelheid en wendbaarheid zijn bij deze schaatsen erg belangrijk. IJshockeyschaatsen kunnen grote klappen verdragen en hebben vaak een harde neus. Mocht hier een puck tegenaan komen dan voelt de schaatser daar weinig van. IJshockeyschaatsen zijn te koop met een polyester schoen, een hardschalen schoen (betere bescherming van de enkels) en een combinatie daarvan (semi softboots).
Kunstschaatsen
Kunstschaatsen lijken qua uiterlijk wel een beetje op ijshockeyschaatsen. Daarnaast hebben de ijzers van kunstschaatsen nog een geribbelde voorkant. Hiermee kan de schaatser zich afzetten bij sprongen. Vroeger alleen in leer verkrijgbaar, maar tegenwoordig ook met hardschalen schoen of in semi-softboot versie.
Noren
Noren zijn echt voor het schaatsen van langere afstanden. Ook Noren waren vroeger alleen in leer verkrijgbaar. Tegenwoordig ook met hardschalen schoen of als semi-softboot. Het nadeel van een hardschalen schoen is dat je niet diep door de knieën kunt gaan. Voordeel is weer dat je minder snel last krijgt van je enkels.
Verder zijn er zowel hoge als lage noren te koop. Bij hoge noren is er een grotere afstand tussen de schoen en het ijzer. Hoge noren worden vaak gebruikt door ervaren schaatsers en wedstrijdrijders.
Klapschaatsen
De klapschaats is een schaats waarbij het hakgedeelte van de schoen los kan komen van het ijzer. Klapschaatsen worden voornamelijk gebruikt door wedstrijdrijders en de meningen over klapschaatsen zijn verdeeld. Het wordt aangeraden om pas klapschaatsen aan te schaffen wanneer men de schaatstechniek goed beheerst.
Schaatsen voor kinderen
Voor kinderen tot 10 jaar zijn de zogenaamde “houtjes” het meest geschikt. Deze kunnen onder laarzen of stevige schoenen worden gegespt. Nieuw zijn de zogenaamde easy gliders. Deze schaatsen zijn vergelijkbaar met houtjes, alleen het materiaal is van kunststof en ze zijn makkelijker om te gespen.
Voor de hele kleintjes t/m 4 jaar zijn er speciale “gliders”. Deze hebben 4 ijzertjes; twee voor en twee achter. Hierdoor leert je kind al een beetje het glij-gevoel van het ijs en staat het toch stevig.