Sollicitatiegesprek? Met deze tips ben je goed voorbereid!

Het is niet precies aan te geven hoe je een sollicitatiegesprek moet voeren en wat je daarbij aan zou moeten trekken. Dit komt omdat elke functie en ook elke werkgever verschillend zijn en verschillende eisen stellen aan de kandidaten. Toch zijn er wel enkele algemene tips te noemen die je kunnen helpen bij je sollicitatiegesprek. Hieronder vind je een overzicht.

Niet alleen het sollicitatiegesprek

Richt je aandacht niet alleen op het sollicitatiegesprek zelf, maar ook op de rest van het bedrijf. Laat ook een goede indruk achter bij de receptioniste en eventuele andere medewerkers van het bedrijf. Het kan heel goed zijn dat hun indruk meegewogen wordt in de beoordeling van de kandidaten. Bovendien kunnen het jouw toekomstige collega’s worden.

Praat respectvol over je oude werkgever

Misschien heb je hele slechte ervaringen met je vorige werkgever. Toch is het niet aan te raden dat al te veel te laten doorschemeren. Hierdoor kan in het sollicitatiegesprek de indruk worden gewekt dat je je straks ook zo over deze nieuwe werkgever uit kunt gaan laten. Wil je er toch wat over kwijt, probeer er dan over te praten in termen van verschillen. Bijvoorbeeld dat je het jammer vond dat bepaalde zaken niet mogelijk waren bij de vorige werkgever en dat deze nieuwe werkgever je zo aanspreekt omdat die zaken hier wel mogelijk zijn. Zoals bijvoorbeeld het werken in deeltijd of kansen om door te groeien binnen het bedrijf.

Bereid je voor op de veelgestelde vragen

Uiteraard zullen jou tijdens een sollicitatiegesprek veel vragen worden gesteld, omdat men meer informatie wil over je cv en omdat de werkgever wil weten wat het bedrijf aan jou heeft. Het is erg handig om van tevoren na te denken over de antwoorden op deze vragen, zodat je tijdens het gesprek niet teveel hoeft na te denken. Veel voorkomende vragen zijn:

 • Waarom heb je op deze vacature gesolliciteerd?
 • Wat verwacht je van dit bedrijf?
 • Waarom ben je gestopt met je vorige functie?
 • Waarom zouden we jou moeten kiezen voor deze baan?
 • Noem je twee beste en je twee slechtste eigenschappen.
 • Wat spreekt je aan in deze functie?
 • Hoe zouden ex-collega’s jou omschrijven?

Veel vragen zullen gesteld worden aan de hand van je cv. Dit wordt namelijk vaak als leidraad voor het sollicitatiegesprek genomen. Wees dus ook voorbereid op vragen over gaten in je cv of een niet afgeronde studie.

Afhankelijk van de functie kan het ook zijn dat je een praktijkgeval wordt voorgelegd en dat men wil weten hoe jij in een dergelijk geval zou handelen.

Zelf vragen stellen

Een goede voorbereiding op vragen die gaan komen is van belang. Maar andersom is het ook belangrijk dat je zelf vragen stelt. Hieruit blijkt dat je het gesprek goed voorbereid hebt en dat je interesse hebt in het bedrijf. Vragen die je bijvoorbeeld zou kunnen stellen zijn:

 • Gaat het om een nieuwe functie binnen het bedrijf of vervang ik iemand anders?
 • Hoeveel collega’s werken op de afdeling waar ik kom te werken?
 • Zijn er mogelijkheden tot het volgen van cursussen of opleidingen?
 • Hoe is de sfeer op de afdeling?
 • Wanneer worden de laatste sollicitatiegesprekken gevoerd?

Laat merken dat je je goed voorbereid hebt. Stel dus geen vragen waarvan je het antwoord al had kunnen weten. Bijvoorbeeld wat voor bedrijf het precies is en hoeveel mensen er in totaal werken.

Jouw ervaringen

Heb je wat aan deze tips gehad en/of heb je zelf nog handige tips voor anderen? Plaats ze dan hieronder!

Vergelijkbare berichten

24 reacties

 1. Handige site, ik heb vanmiddag mijn CV en sollicitatiebrief afgegeven bij super de boer, hopelijk word ik uitgenodicht op een sollicitatie gesprek. Want zoek al een tijdje werk maar was overal te jong voor. maarja we zien het vanzelf wel! X Gina(ll’)

 2. Gisteren had ik sollicitatie gesprek , ging helemaal goed , de teamleider zei dat ze me gaat bellen om 16:00 tot 17:00 jaahe ze belde me niet terug, wrm ?

 3. Als je al mensen kent binnen het bedrijf waar je solliciteert, vraag hen hoe het bedrijf werkt en hoe de afdeling functioneert. Wellicht kunnen zij jou voorkennnis geven waar jij op verder kunt bouwen binnen het gesprek. Zoals een afdeling die gereorganiseerd is, dus wat is de nieuwe manier van werken. Of misschien een reorganisatie die eraan zit te komen, wat gaat jouw rol worden? Maar misschien ook computerprogramma\’s die gebruikt worden waar jij van tevoren alvast wat informatie over kunt vergaren.

  Je kunt ook praten met andere mensen die al de functie hebben waar jij nu op solliciteert. Waar moet je rekening mee houden in deze baan, welke vaardigheden zijn belangrijk om te hebben. Hiermee kun je dan ook al ideeen aandragen als je bepaalde vaardigheden niet in huis hebt: ik ken dat programma niet, maar wel een soortgelijk programma. Ik houd al wel presentaties, maar momenteel voor mijn vrijwilligerswerk, het lijkt me een uitdaging om dat in mijn werk te gaan doen.

 4. Ben een beetje zenuwachtig want ik heb vanmiddag een gesprek.Dit was leerzaam.Een top site.Dank u.

 5. miepjee schreef:

  een heel interssant website heb veel aan gehad. en heeft me minder nerveus gemaakt!

 6. Handige site en mooie tips. Heb je erg veel aan. Over 40 min mijn soll gesprek.. spannend !!!!

 7. PFFF! heel zenuwachtig want ik had niet goed vorbereid 😮 maar door deze tips ben ik toch aangenomen (k)

 8. Anissa schreef:

  Ik heb zo een sollicitatiegesprek, het is bij een organisatie waar ik eerder stage heb gelopen voor mijn studie. Ik ben heel benieuwd, ik heb zeker wat aan de site.

 9. melanie schreef:

  arghh, zo een sollicitatiegesprek bij de Mc. Ben zenuwachtig. Het is m’n eerste sollicitatiegesprek, ik ben ook pas 15. Iemand tips voor me?

 10. robin van wingerden schreef:

  Hey allemaal, ik ga zo naar mijn sollicitatie gesprek bij de jumbo. ben mega zenuuwachtig

 11. merreby schreef:

  tsjeetje heb je een intern sollicitatie gesprek op je werk, ben ik nog mega zenuwachtig.

 12. Morgen een solicitatie gesprek met Super de Boer ben zooooooo zenuwachtigggg!!!

 13. overmorgen solicitatie bij een leerbedrijf proces techniek. komt wel goed 😉 thx voor de tips btw

 14. Binnenkort solicitatie bij tandtechnisch lab Wees vooral jezelf en niet gespannen gaan doen. Maak een praatje over het weer of een grapje dat neemt heel wat stress weg

 15. thomas schreef:

  morgen gesprek in lelystad en in kampen! ik hoop dat ik in lelystad word aangenomen. de bovenstaande tips neem ik mee ! vooral: Waarom heb je op deze vacature gesolliciteerd? Waarom zouden we jou moeten kiezen voor deze baan? Noem je twee beste en je twee slechtste eigenschappen. Hoe zouden ex-collega’s jou omschrijven? en … andersom is het ook belangrijk dat je zelf vragen stelt. ik kom melden hoe het gegaan is.

 16. Interessant artikel! Bedankt voor de tips. Zou nog het e.e.a. in gezegd kunnen worden over sollicitatiekleding.

 17. hassan schreef:

  Hallo mensen ik heb donderdag een solicitatiegesprek. Bij de jumbo wat voor vragen word er gesteld.

 18. heel fijn die vorbeeldbrieven, maar nog steeds lastig om je brief dan zelf te schrijven….ik sluit altijd af met” ik ben van mening dat mijn opleidingen en werkervaring mij de kwaliteiten hebben gegeven waar uw bedrijf naar opzoek is. graag ligt ik mijn kwaliteiten en motivatie in een persoonlijk gesprek verder toe.” Lekkere krachtige afsluiter!

  1. Sorry Elko, maar persoonlijk vind ik die zin niet zo krachtig. Vooral omdat het ‘licht’ moet zijn in plaats van ‘ligt’.

 19. Zouhair schreef:

  Ik heb morgen sollicitatiegesprek , dus ik ben heel benieuwd

 20. Ik print dit uit, en ga ermee aan de slag. Ik merk wel dat het de laatste tijd wat makkelijk wordt. Misschien is de crisis bezworen? Ik zoek met name op een vacature voor uitvoerder, maar krijg vooralsnog nog niet vaak mijn voet tussen de deur.

 21. Ik heb morgen een solicitatie staan, deze tips hebben me erg geholpen bij de voorbereiding!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.