oliebollen recept

Oliebollen recept

oliebollen recept

Op zoek naar een lekker oliebollen recept? Oliebollen bakken is een leuke traditie op oudjaarsdag. Je kunt ze natuurlijk maken met behulp van een of meer pakken oliebollenmix uit de winkel.

Maar wat nou als de oliebollenmix is uitverkocht? Geen nood. Hieronder vind je een aantal recepten voor verschillende soorten oliebollen.

Eerst vind je een basisrecept, vervolgens een aantal heerlijke ideeën voor een lekkere vulling en daarna nog wat variaties op het beslag. Ook noemen we nog wat algemene tips voor het bakken van oliebollen.

En wat dacht je van een recept voor glutenvrije, paleo of veganistische oliebollen? Zo kan iedereen van deze heerlijke traditie meegenieten.

Oliebollen recept (basis)

Ingrediënten (voor ongeveer 35 oliebollen):

  • 1 kilo tarwebloem
  • 1 liter handwarm water
  • snufje zout
  • 80 gram verse gist of ca. 28 gram gedroogde gist
  • 60 gram suiker

Bereiding:

Voeg de gist toe aan het water en laat de gist al roerend langzaam oplossen in het warme water. Voeg de suiker toe, roer even door en meng daarna de bloem en het zout door het beslag. Vervolgens dien je het beslag 45 minuten te laten rijzen op een warme plaats. Leg een natte theedoek op de beslagkom om uitdroging van het beslag te voorkomen.

Oliebollen bakken:

Schep met een ijslepel of met twee gewone lepels hoopjes beslag uit de beslagkom en bak deze in de frituurpan in circa zes minuten gaar. Bak niet teveel oliebollen tegelijk: een stuk of 4-6, afhankelijk van de grootte van je frituurpan.

Vulling voor het oliebollen beslag

Hieronder vind je een aantal tips voor de vulling:

  • twee appels in stukjes, bij voorkeur Goudreinetten vanwege hun frisse zure smaak
  • 1 geraspte appel, besprenkeld met citroensap
  • 200 gram rozijnen, minimaal 1 uur van tevoren in warm water geweld
  • 1 blikje (stoof)peertjes, bestrooid met kaneel
  • 2 bakjes sukade
  • 1 blikje ananas stukjes (even laten uitlekken)
  • 2 bakjes sinaasappelsnippers
  • stukjes gember – gebruik daarvoor geen verse gember, maar gemberbollen uit een pot.

Om te voorkomen dat de vulling naar de bodem van het beslag zakt en alleen je laatste oliebollen lekker gevuld zijn dien je het beslag elke keer goed te roeren.

Wat je ook kunt doen is je vulling voor het mengen eerst even door wat bloem mengen en daarna het overtollige bloem wegzeven. Hierna zakt de vulling niet meer zo snel naar de bodem van de beslagkom.

Oliebollen beslag variaties

  • vervang in het basisrecept 300 ml water door bier
  • vervang in het basisrecept een gedeelte of al het water door lauwwarme melk

Alternatief oliebollenbeslag:

  • 1 kg bloem
  • 80 gram verse gist of 28 gram gedroogde gist
  • snufje zout
  • 60 gram suiker
  • 80 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 1 ei
  • 1 liter lauwwarme melk
  • vulling naar keuze

Los de gist op in de lauwwarme melk. Zeef de bloem boven een beslagkom en voeg de melk toe. Doe daarna het suiker en het zout erbij. Voeg tenslotte de roomboter en het ei toe en kneed het geheel totdat het deeg loslaat van de beslagkom.

Laat het deeg 10 minuten rijzen. Voeg daarna eventueel de vulling toe en laat het deeg nogmaals 30 minuten rijzen op een warme plaats. Roer het vlak voor het bakken nog even door. Bak de oliebollen zoals beschreven in het basisrecept.

Tips voor het bakken van oliebollen

  • Zet de frituurpan in de schuur, dat scheelt bakluchtjes binnenshuis
  • Baklucht binnenshuis kun je snel weghalen door een pan met warm water en (huishoud)azijn op een laag pitje op het gasfornuis te zetten
  • Bak de oliebollen in zonnebloemolie, niet in vast frituurvet
  • Gebruik lauwwarme ingrediënten, bij koude ingrediënten rijst het gist niet goed
  • Laat de oliebollen na het bakken even uitlekken in een vergiet dat je bedekt hebt met enkele vellen keukenpapier. Dit neemt het overtollige vet op.

Paleo oliebollen

Helaas bestaat er (nog) geen paleo recept waarmee je oliebollen kunt bakken die precies dezelfde oliebollensmaak hebben als de bekende oliebol. Maar onderstaand recept staat wel garant voor heerlijke nieuwjaarsbollen die erg lekker zijn en dicht in de buurt komen. Bovendien is dit recept ook glutenvrij!

Ingrediënten:

  • 80 gram boekweitmeel (mag ook kastanjemeel als je niet van de smaak van boekweit houdt)
  • 60 ml kokosmelk
  • 30 ml water
  • 1 ei
  • evt. beetje zout
  • evt. vulling (bijvoorbeeld rozijnen, stukjes vijg of ander gedroogd fruit)
  • kokosolie om in te bakken (in een wok of koekenpan)

Bereiding:

  • Splits het ei
  • Doe het meel in een beslagkom en voeg kokosmelk, water, eigeel en eventueel een klein beetje zout toe
  • Voeg, indien je vulling wilt gebruiken, deze op het laatst toe
  • Klop het eiwit stijf en spatel dit voorzichtig door het beslag
  • Vul de pan met een dikke laag kokosolie (ongeveer een halve centimeter) en zet deze op het vuur
  • Controleer of de temperatuur heet genoeg is (een druppel beslag moet meteen gaan sissen zodra je deze in de pan laat vallen)
  • Giet het beslag in gedeeltes in de pan. Ongeveer 1 eetlepel per oliebol
  • Keer de oliebollen om zodra de onderkant bruin gebakken is
  • Laat de oliebollen die klaar zijn nog even uitlekken op wat keukenpapier

Veganistische oliebollen

Veganistische oliebollen zijn heel gemakkelijk te maken. Voor het basisrecept zijn namelijk geen dierlijke ingrediënten zoals ei of melk nodig. Deze oliebollen zullen dus net zo lekker smaken als “gewone” oliebollen.

Gebruik geen kant- en klare mixen uit de winkel. Hier zit vaak melkpoeder of eipoeder in.

Door de oliebollen lekker te frituren in plantaardige olie weet je zeker dat je lekker en diervriendelijk kunt smullen op oudjaarsdag!

Heb je zelf nog tips voor lekkere oliebollen of heb je nog vragen over dit oliebollen recept? Laat het dan hieronder weten. Eet smakelijk!

Vergelijkbare berichten

10 reacties

  1. Beste lezer, Bij het basis recept staat suiker tussen de ingrediënten maar de suiker komt niet terug bij de bereidingswijze…… Gr

  2. Gratis-Tips.nl schreef:

    U heeft gelijk. Het recept is zojuist aangepast, de suiker staat er nu wel bij. Veel succes met oliebollen bakken!

  3. Mariette schreef:

    Bedankt voor de tips voor de vulling! Wij zijn fanatieke oliebollenbakkers en elke oudjaarsdag gaan hier flink wat oliebollen met appel door. Zelfs een aantal buren komen hier een portie halen.

    Naar aanleiding van jullie tips heb ik vandaag eens geprobeerd om enkele gemberbollen te maken en het resultaat is ZO lekker!!! Ben erg benieuwd wat ze er morgen van vinden.

    Hartelijk dank en veel succes aan de andere oliebollen bakkers! Mvg Mariette

  4. het recept gemaakt maar het is te flauw,basis recept oliebollen snufje zout maar ik heb er toch iets meer ingedaan maar het is nog flauw de oliebollen wat moet ik doen, het is op water basis lekker maar flauw

    1. Ans van Kempen schreef:

      Wanneer je teveel zout in doet rijst het beslag niet goed .

  5. hallo,

    Ik mag weer bijna bakken, leuk!
    Dit jaar ga ik de rozijnen weken in Liqor 43!!

    Succes allemaal!!

  6. Noortje schreef:

    Een snufje zout is zeker te weinig.
    Ik neem altijd 2 kleine THEE-lepels afgestreken zout per 500gram meel.
    Doe het zout aan de buitenrand van de bloem strooien
    Als het papje van gist, suiker en bloem goed begint te gisten in het kuiltje middenin, dan steeds een beetje van binnen naar buiten de bloem verwerken.
    Dan zakt het beslag zeker niet in.

    Teveel vulling daarentegen kan wel tegenwerken voor luchtige oliebollen.
    Maar de een kiest voor goed gevulde vruchtenbollen de ander voor luchtige bollen.

    Veel succes.

  7. *In veel recepten wordt melk gebruikt, voor een deel of totaal. Maar b.v. professionele bakkers raden dit juist af omdat de melk tijdens het bakken verbrandt en de bollen erg donker worden.
    Wat is wijsheid?
    Zelf maak het beslag graag aan met een deel bier.

    *Ik kan sterk aanraden om de vulling: gewelde rozijnen, krenten, stukjes appel enz. eerst goed te drogen, vervolgens met bloem te bestrooien en de overtollige bloem uitschudden in een zeef oid. Dan blijven ze mooi in het beslag zweven en zakken niet naar de bodem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.