Alle mogelijke oorzaken van hoesten op een rij

hoesten

Iedereen heeft wel eens een kuchje of moet wel eens hoesten. Hoesten heeft juist een functie. Door te hoesten kan je bijvoorbeeld slijm losmaken in de longen en keelholte.

De longen gebruiken het hoestmechanisme dan ook om zich te ontdoen van vreemde stoffen, slijm en bacteriën.

Slijmvliezen van de luchtwegen zijn al gauw geprikkeld. Bij inademing van stof, rook of bij een infectie wordt direct slijm geproduceerd. Samen met het slijm worden bijvoorbeeld lichaamsvreemde stoffen afgevoerd.

De hoest is het beste te definiëren als een soort kramp. Het middenrif trekt krachtig samen, waardoor de longen omhoog worden gedrukt en je diep uitademt.

Er zijn veel mogelijke oorzaken van hoesten. Hieronder zetten we de bekendste oorzaken van hoesten op een rij.

Longontsteking

Bij een longontsteking is een veelvoorkomend eerste symptoom veel hoesten. Het hoesten doet bovendien veel pijn. Daarnaast is een kenmerk van longontsteking dat de ademhaling oppervlakkig is.

Doet hoesten je veel pijn? Maak dan een afspraak met de huisarts. Hij kan beoordelen wat de oorzaak is van het hoesten.

Verkoudheid en griep

Ben je verkouden? Dan heb je misschien ook volle longen en moet je hoesten.

Bij griep zijn er, naast het hoesten, ook andere klachten zoals een verhoging van de lichaamstemperatuur, hoofdpijn, verkoudheid en spierpijn.

Kinkhoest

De naam zegt het al: Kinkhoest gaat gepaard met enorme hoestbuien. Mensen met kinkhoest geven daarnaast aan dat ze het gevoel hebben te weinig lucht te krijgen. Ze hebben een benauwd gevoel. Tijdens hevige hoestbuiten wordt er soms overgegeven.

Bronchitis

Mensen met de aandoening bronchitis hoesten vrijwel altijd slijm op. De bronchiën zijn ontstoken en in de longen wordt slijm gevormd om de infectie uit het lichaam te krijgen. De aandoening kan optreden na een verkoudheid of een flinke groep.

Bronchitis gaat vaak vanzelf weer over maar het is verstandig een arts te raadplegen wanneer het langer aanblijft. Als hoesten steeds pijnlijker wordt, kan het wijzen op een beginnende longontsteking.

Kroep

Kroep komt alleen bij kinderen voor. Het is een aandoening die gepaard gaat met een hoorbare ademhaling en het ademhalen zelf gaat ook zeer moeizaam. Kenmerkend voor Kroep is hoesten en heesheid. Kroep wordt veroorzaakt door een infectie aan het strottehoofd.

ASTMA en COPD

Mensen met ASTMA hebben last van enorme benauwdheid. Kenmerkend bij ASTMA zijn de vele hoestbuien en een piepende ademhaling.

Ook mensen met COPD (meestal veroorzaakt door roken) zijn vaak erg benauwd bij kleine inspanningen. Ook zij hoesten veel.

Hoesten veroorzaakt vaak andere problemen

Er zijn veel verschillende soorten hoest. Van kriebelhoest tot een natte hoest (de z.g. ‘rochelhoest) en van kuchen tot een vastzittende hoest.

Alle soorten hoest hebben als overeenkomst dat zij weer andere problemen kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld een pijnlijke keel, slijmvorming, kriebel in de keel of een droge keel.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.