Kriebelhoest

hoesten

Als je last hebt van kriebelhoest (droge hoest of prikkelhoest) kan je vrijwel niet stoppen met hoesten.

Hoewel het erg vervelend is, is hoesten op zich juist wel goed. Je reinigt hiermee namelijk je longen.

Hoesten heeft dus nut en het is daarom verstandig om geen hoestmiddeltjes te gebruiken die de hoest wegnemen. Doe dit alleen in overleg met je huisarts en wanneer de gewone hoest is overgegaan in een kriebelhoest.

Kriebelhoest, hoe ontstaat het?

Kriebelhoest is meestal het gevolg van gewoon hoesten. Door te hoesten wordt er stof en vuil verwijderd uit de luchtwegen maar heb je last van langdurige hoestbuien, dan kan het beschermlaagje in de keel beschadigen. Er kunnen in dat geval hoestprikkels ontstaan doordat de keel geïrriteerd raakt.

Er kunnen meerdere oorzaken van kriebelhoest zijn. De bekendste oorzaak is wellicht die van allergieën zoals hooikoorts of de allergie voor stof. Ook sigarettenrook, stress en virussen kunnen de kriebel in de keel veroorzaken.

In vrijwel alle gevallen wordt het afdeklaagje (beschermlaagje) in je keel door deze veroorzakers beschadigd.

Wat kan je tegen een prikkelhoest doen?

Het is verstandig om bij een gewone hoest geen middeltjes te gebruiken. Hoesten heeft immers een functie, je reinigt hiermee je keel en longen.

Als een gewone hoest echter overgaat in een hinderlijke prikkelhoest, dan kan je bepaalde geneesmiddelen gebruiken die de prikkel om te hoesten verzachten.

De keel komt tot rust en kan zich herstellen, waardoor de kriebel op den duur verdwijnt. Je huisarts kan je hierover adviseren.

Let op: Als je hoest en er komt slijm mee, dan raden we je het sterk af om geneesmiddelen tegen kriebelhoest te gebruiken. Het feit dat er slijm meekomt wil zeggen dat de longen kennelijk vervuild zijn en dat deze zichzelf proberen te reinigen. In dit geval is hoesten dus goed!

Voorkomen dat kriebelhoest verergert

Heb je last van kriebelhoest? Dan kan je een verergering daarvan voorkomen. Zo is het onverstandig om sigaretten te roken of in droge ruimtes te verblijven. En houd de luchtvochtigheid in je huis op peil.

Grijp niet direct naar geneesmiddelen maar probeer juist met eigen middeltjes de prikkels te verzachten. Een probaat middel is bijvoorbeeld een suikeroplossing maken. Los 1 a 2 klontjes of schepjes suiker op in lauwwarm water en drink dit op. Of voeg een beetje honing of citroen toe aan lauwwarm water.

Het zuigen op drop (en dan in het bijzonder laurierdrop) werkt ook altijd goed tegen kriebelhoest!

We raden je aan om naar je huisarts te gaan indien de hoest niet na een week uit zichzelf verdwijnt. Daarover hieronder meer informatie.

Huisarts

Maar weinig mensen gaan voor een onschuldige kriebelhoest meteen naar de huisarts toe. Meestal gaat een droge hoest vanzelf weer over en het is dan ook een vrij onschuldige aandoening.

Heb je echter na 7 dagen nog steeds een vervelende kriebelhoest? Dan kan je overwegen om je huisarts om advies te vragen. Vooral wanneer de hoest verergert en je daarbij ook nog eens last krijgt van een piepende ademhaling. Je huisarts kan achterhalen waardoor de prikkelhoest veroorzaakt wordt.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.