Kan een hoest wijzen op longkanker?

hoesten

Of een hoest kan wijzen op longkanker behandelen we op deze pagina. Maar een beetje voorinformatie kan geen kwaad, zodat je beter kan inschatten of je last hebt van een onschuldige hoest of dat er meer aan de hand is.

Wat is longkanker?

Als je longkanker hebt betekent dit dat er tumoren in de longen groeien.

In de beginfase heeft men weinig last hiervan. Lichte klachten zoals een prikkelhoest hebben,  kortademigheid of pijn (zere longen) zijn meestal in de beginfase de enige klachten.

Chronische vermoeidheid of vaak achter elkaar longontstekingen krijgen zijn echter verschijnselen die daarna pas komen. Dan is de ziekte meestal al vergevorderd.

Maar vooral doordat deze verschijnselen bij allerlei onschuldige ziektes of aandoeningen voorkomen, ontdekt men vaak te laat dat er sprake is van een levensbedreigende ziekte: Longkanker. In dat geval heeft de kanker zich mogelijkerwijs al uitgezaaid.

Is dat het geval, dan kan men er meestal niets meer tegen doen. Hetzij wel vaak gekozen wordt voor chemotherapie om het proces te vertragen.

Ongeveer 10%  van alle mensen met longkanker kan hiervan genezen. Zij het wel dat dit de mensen zijn die er op tijd bij waren en bij wie (meestal) geen uitzaaiingen zijn geconstateerd.

Soorten longkanker

Ongeveer driekwart van de patienten met longkanker heeft het zogenoemde niet-kleincellige type kanker. Het zijn tumoren die zeer langzaam groeien en ook langzaam uitzaaien.

De rest heeft ’t  kleincellige type. Deze kanker groeit zeer snel en zaait uit via de lymfeklieren naar de rest van het lichaam waaronder de organen. Vaak zaait het uit naar de botten en de lever of naar de hersenen.

Symptomen die kunnen wijzen op longkanker

Het maakt wel degelijk veel uit waar de tumor zit en hoe groot die is om de verschijnselen van longkanker uberhaupt te bemerken in de beginfase.

Ook wat voor soort longkanker je hebt en of er uitzaaiingen zijn spelen een rol daarbij. Hieronder beschrijven we de meest voorkomende soorten klachten/verschijnselen die kunnen wijzen op longkanker.

  • Veel hoesten (vaak een prikkelhoest) waarbij men soms bloed ophoest
  • Benauwdheid
  • Een hese stem
  • Vaak achter elkaar een longontsteking krijgen
  • Pijn op de borst
  • Vermoeidheid
  • Minder tot weinig eetlust en gewichtsverlies

Hoe ontstaat kanker in de longen?

Dat roken dodelijk is klopt echt. Want maar liefst 90% van de mensen die longkanker krijgen rookt of heeft een groot deel van zijn of haar leven gerookt.

In tabak zitten tientallen schadelijke stoffen waaronder teer, koolmonoxide en nicotine. Daarnaast voegen fabrikanten allerlei rotzooi toe aan tabak.

Bij verbranding ontstaan honderden soorten verbindingen die schadelijk zijn voor de longen en de rest van het lichaam.

Ook de mensen die niet roken maar wel veel tijd in rokerige ruimtes hebben doorgebracht kunnen longkanker krijgen. Meeroken is dus wel degelijk schadelijk.

Mensen die een chronische longziekte hebben, die hebben ook een grotere kans op longkanker. En al helemaal indien ze ook nog eens roken.

Ook degenen die in contact zijn gekomen met bepaalde stoffen zoals asbest of nikkel hebben een verhoogde kans op het krijgen van kanker in de longen.

Ook het wonen dichtbij of aan een drukke autoweg kan kanker veroorzaken vanwege de schadelijke uitlaatgassen die ingeademd worden.

Stop met roken

Rook je? Dan raden we je sterk aan om deze week nog te stoppen met roken! Ook als je weinig rookt is de kans dat je vroeg of laat longkanker krijgt door het roken aanzienlijk groot.

Vermijd ook dat je andere ongezonde stoffen inademt. Je huisarts kan je helpen met het stoppen met roken. En wist je dat zelfs je zorgverzekeraar het een ander vergoedt?

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Walter Van Hove schreef:

    ik heb speekselkier kanker uitgezaaid naar de longen en heb van morgen 45 minuten bloed aan het hoesten geweest
    Wat moet ik nu doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.