Chronische hoest

hoesten

Wat is een chronische hoest eigenlijk, waardoor wordt deze hoest veroorzaakt en misschien wel belangrijker nog: Hoe kom je er weer vanaf?

Hoesten is een beschermingsmechanisme van het lichaam. Je kunt dit zien als een reactie van het lijf tegen schadelijke stoffen in de longen en/of luchtwegen.

In veel gevallen helpt de hoest om ontstekingen en infecties te voorkomen.

De chronische hoest

De chronische hoest, hier is sprake van indien een hoest constant aanblijft. Patiënten hebben hier zelf veel ongemak van maar de omgeving ook.

Men spreekt pas echt van een chronische hoest wanneer deze tenminste 8 weken aanhoudt.

In dokterspraktijken is hoesten een veel ‘gehoorde’ klacht. In werkelijkheid zijn er 3 soorten hoesten: de acute hoest. Deze duurt korter dan 3 weken. De z.g. subacute hoest en deze kan wel tussen de 3 en de 8 weken aanhouden en tenslotte dus de chronische hoest. Daarvan spreken we dus indien deze minimaal een periode van 8 weken aanhoudt.

Alhoewel de benaming anders doet vermoeden is de chronische hoest geen aandoening of ziekte. Meestal moet je de oorzaak namelijk bij een onderliggend probleem zoeken.

Oorzaken van een chronische hoest

Een acute hoest is een soort hoest die in de meeste gevallen veroorzaakt wordt door infecties aan de luchtwegen. Dit kunnen zowel bacteriële als virale infecties zijn en dan met name van de bovenste luchtwegen.

Terwijl de subacute hoest (deze houdt aan gedurende een periode van 3 tot 8 weken) veroorzaakt wordt door prikkelingen, roken, COPS, kinkhoest, astma en andere problemen.

Bij chronische hoest onderscheiden we de volgende mogelijke oorzaken:

Roken / tabak

Roken blijkt de allergrootste veroorzaker te zijn van een chronische hoest. Hoest je veel en al gedurende een langere periode en rook je? Probeer dan te stoppen met roken. Meestal nemen de klachten al binnen een aantal weken af.

Astma en COPD

Degenen met astma hebben een chronische ontsteking aan de luchtwegen. Astmapatiënten hebben vaak last van kortademigheid en ook hoesten.

De longen van mensen met astma zijn veel gevoeliger voor externe factoren. Zo kunnen pollen, huisstofmijt, sigarettenrook, parfum en huisdieren voor een verergering zorgen van de klachten zoals hoesten en benauwdheid.

COPD is een chronische longaandoening. De longen en luchtwegen beschadigen en dit proces stopt niet meer. Het gevolg is dat COPD-patiënten vaak erg benauwd kunnen zijn en veel hoesten.

Rokers hebben het meeste kans op het ontwikkelen van COPD.

Overmatig reageren op prikkels

Iemand met hyperreactiviteit reageert extreem heftig op prikkels. Zo kan iemand die met deze aandoening kampt na een luchtweginfectie wel gedurende 2 maanden lang overgevoelig (reactief) blijven.

Mensen die met hyperreactiviteit kampen hoesten als gevolg daarvan veel en lang.

Reflux

Reflux is bij de meeste mensen beter bekend als brandend maagzuur. Of te wel gastro-oesofageale reflux. Deze mensen hebben vaak last van een branderig gevoel achter ’t borstbeen.

Ook chronische hoestklachten kunnen door reflux worden veroorzaakt.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.